Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 11/26/2010
Okunma Sayısı : 2309
Yorum Sayısı : 0
AKIN AKINTÜRK VE EĞİTİCİ TEATRAL KONSERLER
 

                                                                                              M.NİHAT MALKOÇ

 

            Son yıllarda müzik sahasında yetenekli isimler boy göstermeye başladı. Bunlardan biri de Gümüşhaneli sanatçı Akın Akıntürk’tür. Ulusal medyada adı sıkça duyulmasa da Akıntürk, güzel çalışmalara imza atmaktadır. Müziği sermayeye alet etmek isteyen tekelciler inançlı ve milliyetçi yapısıyla dikkat çeken Akıntürk’ü görmezden gelmektedir. O, bu engelleri de aşıp sesini duyurmaktadır. Sanatçının çalışmalarına geçmeden evvel biyografisine bir göz atalım:

 

“Akın Akıntürk, 1978 yılında Gümüşhane’de doğdu. Gazipaşa İlkokulu’nu, Dumlupınar Ortaokulu’nu ve Gümüşhane Lisesi’ni bitirdi. KTÜ Gümüşhane İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün ikinci sınıfından ayrıldı. Bestekâr, yorumcu ve yapımcı olan Akıntürk, ilk kaseti ‘Asi Çocuk’u 1999 yılında Marmara Müzik’ten çıkardı. İkinci kaseti olan ‘Aleyna’(CD) 2007 senesinde Akıntürk Production’tan çıktı. ‘Aleyna’ adlı albümünde besteleri kendine ait olan 11 parçaya yer verdi. 2003 yılında ‘Akıntürk Production’u kurdu.

 

          2006’dan itibaren Sigarayla Savaş Derneği’nin kampanya müziklerini yaptı. Sözü ve müziği kendine ait ‘Dumansız Hayatlar’ eserine iki klip çekti. Klipler tüm televizyon kanallarında ayda doksan dakika yayınlanmaktadır. Bu çalışmalarıyla iki kez ‘İnsanlığın Gerçek Dostları’ onur ödülüne layık görüldü. 2008 yılında ‘Türkiye Biziz, Biz Bu Ülkeliyiz’ kampanyasını başlatan sanatçı, ulusumuzu bütünleştiren ve bizi bir yapan değerleri içinde barındıran klibi ‘Türkiye Biziz’ eseriyle büyük bir çıkış yaptı, klip TV kanallarında gösterildi.

 

          Albümlerinde ağırlıklı olarak kendi beste çalışmaları bulunan sanatçı, albüm kliplerini de kendisi yönetmektedir. Sanatçının bugüne kadar beş klibi yayınlandı. Sanatçı daha çok belediye ve derneklerin kültürel organizasyonlarına katılmaktadır. Sanatçı; konser, düğün ve diğer ekstralar haricinde üç kültür konseri projesini seslendirmektedir. Bunlar; ‘Kahramanlık Türküleri’, ‘İstanbul'dan Sesler’, ‘Halktan Sesler’dir. Akıntürk; MESAM (Müzik Eserleri Sahipleri Meslek Birliği), MÜYORBİR (Müzik Yorumcuları Birliği), ESKADER (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği) ve SSD (Sigarayla Savaş Derneği) üyesidir.”

 

Gümüşhaneli sanatçı Akın Akıntürk son dönemlerde eğitici, teatral çalışmalarıyla dikkat çekmektedir. Bu aralar “Dünyaya Yön Veren 40 Büyük İnsan ve Olayı Sinevizyon Konseri” çalışmasını yürütmektedir. Bu eğitim ağırlıklı proje Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında mevcut olan, ilköğretim 4-8 arası sınıfların öğrencileriyle ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler, fen ve teknoloji (fizik, kimya, biyoloji), tarih, felsefe, mantık, matematik, geometri derslerini kapsamaktadır. ‘Dünya’ya Yön Veren 40 Büyük İnsan ve Olayı’ sanatçı Akın Akıntürk’ün kendi geliştirdiği ‘Sinevizyon Konser’ tekniği ile öğrencilere sunulmaktadır. Böylece öğrenciler kendilerine gerekli olan bilgileri eğlenerek öğrenmektedir.

 

İlköğretim 4-8 arası sınıfların öğrencileriyle ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerine yönelik sinevizyon konserin uygulanacağı salonun ışıkları kapalı halde iken sahne arkasına sinevizyon perdesinden görüntülerin bindirilmesi ile sanatçı Akın Akıntürk sahneye bir müzik eserini seslendirerek girer, fonda proje görüntüleri vardır. Sanatçı eserin bitimi ile ‘Dünya’ya Yön Veren 40 Büyük İnsan ve Olayı’nı anlatmaya başlar. Bu anlatımlar belirli kurgusal ahenkle öğrencinin zihnine işlenir. Anlatımların aralarında skeçler ve müzik eserleri vardır. Müzik eserlerini sanatçı Akın Akıntürk seslendirirken, skeçlerde tiyatro oyuncuları Ali Murat Karaaslan ve Nurettin Küçüksavcı sanatçıya sahnede eşlik eder. Sinevizyondan daha önce hazırlanan ‘40 Büyük İnsan ve Olayı’ ile ilgili çizimler ve görüntüler projeksiyon perdesine düşer. Sinevizyon görüntüleri, anlatımlar, müzik eserleri ve tiyatro skeçleri eşliğinde öğretici bir hâl alan konserin eğlendirici yönü ve görsel zenginliğiyle öğrencilere bir ömür boyu akılda kalacak bilgiler yormadan ve sıkmadan öğretilmiş olur. Aslında eğitim de böyle olmalıdır.

 

Bu önemli projenin sanat yönetmenliğini Raşit Anaral, aranjörlüğünü ise Sedat Ezen yapmaktadır. Sinevizyon konserler; tematik eğitim, kültür ve sanat etkinlikleridir. Bu konser yapısı, Türkiye’de bir ilk’tir. Akıntürk’ü ve ekibini kutluyor, kendilerine başarılar diliyorum.

( Akın Akıntürk Ve Eğitici Teatral Konserler başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 11/26/2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu