İhtiyar deyip geçmeyin. Onların bildikleri çoktur. Aklınızın ermediği durumlar çıkar karşınıza. Ararsın bulamazsın kitaplarda. Gelir ihtiyarın birisi "oğlum uğraşıp durmayın, bu suyun geldiği yer burası değil, ben size tarif edeyim" der bakakalırsınız.
 
Geçenlerde Belıkesir merkeze bağlı Yaylabayır köyüne gitmiştik. Köyün camiinin karşısında çok eski bir çeşme var. Çeşmenin suyu kesilmiş. Arkadaşım Sadrettin "Allah Allah benim bildiğim bileli bu çeşmenin suyu kesilmezdi" dedi. Orada bulunan köylü konu komşulara sorduk. Bu çeşmenin suyu nereden geliyor diye. Koskoca köyde kimse bilemedi.
 
Daha sonra bu çeşmeyle ilgileniriz diyerek köyden ayrıldık.Aradan bir kaç gün geçmedi. Akşam üzeri kahvenin önünde oturmuş muhabbet ediyoruz. Akşam namazına gidecek olan ihtiyarlara çay ısmarladım. Baktım arkadaşım Sadrettin de geldi. Mantara gitmiş. Kahvenin önünden geçerken beni görünce durup yanımıza geldi.
 
--Yalçın bir çay daha yap bak hocam geldi.
--Salemünaleyküm ihtiyarlar
--Aleykümselam
--Hocam ihtiyar deyip geçme, daha bunlarda çok iş vardır
--Bilmezmiyim
 
Hemen aklıma çeşmenin suyu geldi. Nazım abinin babasına sorduk. Çeşmeyi tarif eder etmez. Başladı anlatmaya. Hiç kimsenin bilmediğini bizim ihtiyar bildi. Bir de nasihat da verdi.
 
--Mutlaka çeşmeye gelen su borularına kunduz yürümüştür, bu yüzden akmayabilir.
 
Kunduz ise çeşmenin su borularının patlayan yerden akan sulardan otlar biter. Bu otlar daha sonra çeşme borularının içine doğru sürüm yapar. Daha sonra da suyun yolunu tıkar. Şimdi bu kunduz denilen otlar temizlenmeden bu çeşme akmaz.
 
Onun için siz siz olun sakın ihtiyar deyip geçmeyin. Her zaman başımızın tacı olarak kalsınlar.
 
19.10.2010  
 
 
( 333- İhtiyar Deyip Geçmeyin başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 19.10.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu