Enayiler Olmasa

ENAYİLER OLMASA

A B Denemeleri ENAYİLER OLMASA

ENAYİLER OLMASA

Meşhur bir söz vardır: ’Enayiler olmasa açıkgözler nasıl geçinir.’ Bu söz bize her şeyi açıklıyor. Kurnazlar ve aptallar birbirini tamamlayan, bir bütünün iki parçası olan unsurlar.

Ortaokulda Türkçe Öğretmenim bize bir kompozisyon konusu vermişti. "Yüksek tepelerde hem yılanlara, hem de kuşlara rastlanır. Kuşlar uçarak, yılanlar sürünerek varırlar aynı yere." 

Bu söz her şeyi anlatıyor. Yıllar sonra bu tiplere her zaman, her yerde rastladım. Yüksek makamlara beleş olarak, tepeden inme yerleşenleri gördükçe hayıflandım. Aynı yerlere sürünerek, bin bir zahmetle çıkanları, hatta çıkamayanları gördükçe acıdım, yüreği burkuldu.

Bazı insanlar vardır hep işleri rast gider. Hep dört ayaküstü düşerler. Fırıldak çevirmeyi iyi bilirler. Her zaman, her yerde iş bitiricidirler. Hak etmeyi beceremezler, ama her zaman hak etmediklerini -hem de fazlasıyla- elde ederler.

İşte dünya böyledir. Bu tipler okulda en tembel talebedirler. Kopya çekerler. Her türlü yaramazlığı yaparlar. Hatasız, yanlışsız, vukuatsız günleri yoktur. Nasıl olsa bir diploma elde ederler. Beleşten bir üniversite de bitirirler. Ondan sonra gelsin kaymaklı işler. Ve o zavallı çalışkan, dürüst öğrenci, her şeyi bileğinin hakkıyla almaya çalışan ve bin bir güçlükle bunu beceren iyi insan, dosdoğru adam, sırf adamı olmadığı için işsiz güçsüz perişan olur. Zaten onun hakkı olan makam ve mevki de adamını bulduğu, yaltaklanmasını iyi becerdiği için o üçkâğıtçı tarafından elde edilmiştir.

Enayiler ve açıkgözler... İşte onun için "asalaklar aptalların sırtından geçinir "derler ki doğrudur. Bu dünyanın gidişatı böyledir. Ve bu yanlış gidişat dünyanın kuruluşundan beridir. "İş bilenin kılıç kullananın" dememişler mi atalarımız. Her ne kadar bunu bu anlamda söylememişlerse de bu böyle anlaşılmış, daima kurnazlar, açıkgözler işlerini kolayca ve rahat bir şekilde yürütmüşler, gemilerini büyük okyanuslarda yüzdürmüşler, sağ salim istedikleri limana varmışlardır.

Ünlü bir fıkra vardır: Çöl ortasında çocuğuyla birlikte devesine binip gitmekte olan Arap yerde hasta numarası yaparak yatan bir üç kâğıtçının hilesine aldanamış, ona yardım etmek için devesinden aşağı inen adam hırsız tarafından derdest edilerek soyulmuştur. Ama soyulan iyi niyetli insan oğluna bu olayı kimseye anlatmamasını söyler. Nedenini soran çocuğa; ’' Anlatma ki oğlum bir daha insanlar darda kalmış hiç kimseye yardım etmezler.’'

Bu açıkgözler hırsız gibidirler. Başkalarının her şeyini ele geçirirler ve kendilerine mal ederler. O mal ve makam sahipleri ise her zaman kaybetmeye mahkûmdurlar. Ama zavallı saf temiz insanlar kendi haklarını koruyamadıkları gibi uğradıkları haksızlıkları da bir türlü kimseye anlatamazlar.

Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 8.7.2014
( Enayiler Olmasa başlıklı yazı EDİP GÜL tarafından 6.05.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.