İngilizce proje ödevimden 95 aldım. Lise ve üniversite yıllarımda yabancı dil olarak Fransızca okumuştum, sonradan İngilizceye merak salmış ve kendi gayretimle bu alanda epeyce ilerlemiştim.

Hiçbir İngilizce sınavına girmedim, hiçbir kimseden İngilizce ödevi de almadım; ama proje ödevinden 95 aldım. Nasıl mı?

Malumunuz, çocuklarımıza okullarda proje ödevi veriliyor. Onlarda bu ödevleri yapma bilinci oluşturulamadığı için ödevleri mecburen veliler yapıyor.

Oğlum 3. yahut 4. sınıfa giderken öğretmeni bir ödev vermişti. Çocuklar telden insan iskeleti yapacaklardı. Oğlum bu ödevini söylediğinde gidip birkaç metrelik bakır tel alıp çocuğun eline verdim ve resimde gördüğü iskeleti yapmasını istedim. Tabii ki yapamadı. “Oğlum, bu senin ödevin; ama senin yapabileceğin bir iş değil. Bunu sana veren eğitim sistemi suçlu, sen değil. Yapma bu ödevi. Telden iskelet götürme okula.” Dedim.

Ertesi gün öğretmenimiz çağırdı beni ve sordu: “Hocam, ödevi neden yapmadınız?”

Ödev benim değil, çocuğundu, çocuk da onu yapacak kapasitede değildi. O yüzden yapmadık, dediğimde hocamızın söylediği söz çok anlamlıydı. “Hocam, bunu ben de biliyorum, ama müfettişler bunu bizden istiyor, çocuğun etkinlik dosyasında bunun olması gerekiyor. Bütün veliler yaptı, lütfen siz de yapın.”

Evet, bizim eğitim sistemimiz müfettiş beylerimiz kağıt üzerinde bir şeylerin yapıldığını görsün diye organize edildiği için ben de telden iskeleti yaparak başlamıştım oğlumun ödevlerini yapmaya. Sonra arkası geldi tabii…

Nitekim, yabancı dilim Fransızca olduğu halde oğlumun İngilizce ödevini de yaptım. Az önce notuma baktım, 95 almışım. Çok mutluyum. İlk kez İngilizceden 95 alıyorum.

Yaşasın eğitim sistemimiz. Bakın beni ne kadar mutlu etti.

Üniversitede Yeni Türk Edebiyatı dersimize gelen hocam, eski bakanımız Hüseyin Çelik Bey bakanlığı döneminde "Veliyi eğitimin içine çekeceğiz, eğitime veli katılımını sağlayacağız." demişti. Hocam başardı. Çocuklarımızın ödevlerini yapmak suretiyle eğitimin içine girmiş olduk. Bir de onların yerine sınava girebilme hakkı alabilsek...

Hocamla gurur duyuyorum.



( Yaşasın, 95 Almışım! başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 3.05.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.