Büyük Komutan Kılıçaslan

1101 yılı Haçlı Seferin Anadolu üzerinden Kudüs'e gitmek isteyen Haçlılar, üç ayrı koldan Anadolu 'da perişan edilmiş, 450 bin Haçlı yerlere serilmiştir. Batılılar bu yüzden 1101 Haçlı Seferini tüm kaynaklarında saklamışlar, duyurmamışlardır.


1. Haçlı ordusu Merzifon dolaylarında yerlere serilmiş. Bu grubun 160 bin civarında olduğu yazılır. 1. Kılıçaslan, Danişmentlerle anlaşır bu orduyu perişan ederler. 30 kişi kaçarak Sinop üzerinden gemi ile önce İstanbul’a oradan Avrupa’ya gönderilir.


2. Haçlı ordusu Ankara-Kulu üzerinden Konya'ya hareket eder. Yolda birçoğu açlık ve susuzluktan kırılır. Konya’ya ulaşırlar, Konya Kalesine saldırsalar da başarılı olamazlar. Güney yönünde Çumra, Dinek Saray yönünde ilerlerken 1. Kılıçaslan vur kaç taktiği ile Haçlılara büyük kayıplar verdirir. 700 kişi kadar Haçlı ormana dağılır. Bugünkü Sarıoğlan civarları hâlihazırda Bizanslıların elinde olduğundan Kılıçaslan onlarla savaşmamak için Konya’ya geri döner.


Yeniden toparlanan 2. Haçlı Ordusu Hadim yönünde ilerler. Oradan Alata (Balcılar) üzerinden Ermenek-Altıntaş yaylasında ve Yukarı Çağlar Sorkun mevkiinde yazları göçer şeklinde ikamet edip (otlakıye vergisi öderler) hayvanlarını otlatıp, kışın Adana yöresine dönen Taşeli’nin ilk Türk boylarıyla karşılaşırlar. Altıntaş’ta ve Sorkun’da savaşılır. Haçlılar önce Altıntaş’ta sonra Sorkun’da kayıp verir. Sorkun’daki son savaşta Haçlı ordusunda tepelerin üzerinde bulunan bu grubun komutan ve diğer kadrosu 12 kişi kaçarak Ermenek Kalesindeki Ermeni yerel krala sığınırlar. Diğer ordusu burada kırılır.


Ermenek Kalesine sığınan 12 kişi, beraberinde getirdikleri altınlarını Ermeni krala 12 kişiyi Kudüs’e ulaştırma bedeli olarak verilir. Kalede paralı askerlik yapan Hıristiyan Türkopollerden (Peçenek ve Varsak Türkleri) 12 asker seçilir. 12 Haçlıyı Kudüs’e götürmek üzere yola koyulurlar. Mersin’in Mut ilçesi topraklarına ulaşınca Türkopoller Haçlıları çırılçıplak soyarlar ve tüm giysilerini ve diğer eşyalarını alırlar. Çırılçıplak kalan Haçlılar o halleri ile Hatay’a ulaşır ve oradaki büyük kiliseye sığınırlar. Giydirilip kuşatırlar, 12 kişi gemi ile Avrupa’ya gönderilir.


Altıntaş’ta “Şehitlik” adlı bir mezarlık, Sorkun’a yakın Çığralı’da da bir mezarlık olup Türk boylarının şehitleri yatmaktadır.


3. Haçlı ordusu; İznik, Eskişehir, Akşehir üzerinden Konya’ya ulaşır. Ancak henüz Haçlılar gelmeden 1. Kılıçaslan geçecekleri yerlerdeki su kuyularını doldurtur, kaynaklar bozdurur. Ekin tarlalarını yaktırır. Haçlılar bu yol üzerinde de açlık ve susuzluktan yine zayiat verir. Lakin Haçlı ordusu geçtikleri yerlere büyük zararlar vermiş, insanları öldürmüşlerdir. Konya üzerinden Hotamış yönünde ilerlerken yine büyük zararlar vermişlerdir. Hotamış civarında bulunan eski mezarlıkta o günün şehitleri yatmaktadır.


Ereğli’ye ulaşan 3. Haçlı ordusu yine 1.Kılıçlan’ın sürprizi ile karşılaşır. Susuzluktan sazlıklara dağılan Haçlılar birer birer avlanırlar. Ereğli’ye ulaşan 350.000 kişiden sadece 6 kişi dağların tepelerinde ordusunun nasıl kırıldığı seyrederler ve dağlar arasından kaçmaya başlarlar. Bu 6 kişilik grup dilenci kılığında Tarsus’a ulaşır ve kiliseden yardım alırlar.


1101 yılı Haçlı Savaşı Batılılar tarafından hala gizlenmektedir. Toplamda 450 000 kişiden 30+12+6=48 kişi canlı olarak Avrupa’ya ulaşır. Elbette bu durum batının yüz karasıdır.


1.Kılıçaslan ise Anadolu'nun ilk tapusunu alan büyük komutandır.


"İlk Kale adlı basıma hazır kitap çalışmasından notlar."


05.12.2023
Durmuş Ali Özbek
( Büyük Komutan Kılıçaslan başlıklı yazı Dalim tarafından 18.12.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.