Stefan Zweigin Sabirsiz Yüregine Dair

Bütün seyler ve her seyler sonsuzlugun cagrildigi ulasilmaz erisilmez dipsiz derinliklerden cikar gelir. Bilmek bulmak ve olmak isteyen tanimsiz kimliksizligin her emek ve zahmetine katlanarak; kosullar sartlar ne denli zrlayici sarsici  ve yipratici olursa olsun neyi nicin nerde ne zaman istedigini ve ihtiyac duydugunu dayanabilmenin sinirlarinda yoruyup kollayip yitirmeden sordugu sorulara aradigi cevabi cözümlemenin vardigi yerdir insani anlamli degerli kilip özgür kisilikte ve özgün iradede tüm bilinmez taninmazlari kisinin kendisiyle özdestirerek akla fikre kisilige ve kimlige kavusturan.

 

Yolunda yolcu olunan sürecin ismi cismi , ilgi merak cesaretle sinanmis deneyimlerle bilimselligin kol kanat gerdigi mantik süzgecli dengeden degerli saglikli ve saglam inanmanin yasam huzuru , karsilikli ilkesellige dayali  güven ortami, sevgi bagi ve sürekliligi saglayan devamlilik kaynagidir.

 

Solfej anahtari olmaksizin sesin sazin melodinin ve müzigin kapisindan iceri girip girmemeyi saglayan ilgili merakli bilimsellik her nes yahut kimse, soru anahtarinin arkasinda bilinmez taninmaz bütün sonsuz hudutsuzlugu bilip erisip ulastikca tarif edilip tanimlanan hersey, insan kisiligini öznel degere esitleyen bilinmis bulunmus kazanimlardir. Soru olmaksizin hayal kurgulanamaz, hayalden kurgudan yoksun büyüyen kisiliksizlikse insan hayatinin en vazgecilmez temel topragi olana hep eksik yarim yok yitik kayip aciz zavalli ve bagimliligi hormonlasacaktir. Cünkü duygu düsünceyi yetkin etkin kilan hayal ve kurgu, yoklugu e yoksunlugu halinde hep kendi ucurumunda güdümlülük zavallisi olarak kalmaya sonsuz sinirsiz büyüklükteki  gercek hayati algilamanin maddesi manasi malzemesi müjdesi sigorta güvencesi mutluluk ölcüsü ve  temel dayanagidir.

 

Uzanan eli emeli ameli fiili yaklasimi durumu ve niyeti bütün taraflari yönleriyle beraber kem mi  dir,  cin midir, kin midir  hic bir kuskuya mahal ve meydan vermeden  bakan gören duyan gözle ve gönülle tanimlayip cikararak, sonsuz sinirsizligi sorgulayip kendi varligini dengeleyen bilimsellik tartisinda bire bir kabullenip benimsemesi icin, bütün bu yasamsal kaynaga baska secenek tercihi yok derecesinde zorunlulugu ve ihtiyaci vardir insanin.

 

Kendini her sartta rakipsiz kiyassiz en seckin haklara hükümlere ve yetkilere imtiyazlasmis bilen gören inanan ; kendine rakip ancak mutlak ve kesinlikle yalniz kendisinin oldugunu inandigi kandigi her türlü suc islemeyi dahi tanrisal kutsallikla kandirip inandirdiklarina diretip dayatan belalar ve bozukluklar silsilesinin kaynak ve imkan saglayiciligina yeserip kök saldigi delik desikligin odaklanip  beslendigi kör kiyamer noktasi bütün sicil ve künyesini bu hassas dengenin yikilip devrilmesine borcludur.

 

Kisi keyfiyetini her sekil toplumsal siyasal kültürel ekonomik ve sosyal kaygilardan dertlerden sorunlardan üstün öncelikli ve önemli tutarak, kendini aynisiyla besleyen hayal kurma ve soru sormayi köklerinden getirdigi paylasmadan sorumluluktan ve duyarliliktan yoksun ; egitimsiz onursuz vicdansiz mantiksiz bencil bagnaz görgüsüzlük ve gösteris bagimlisi kara cahilligin kisiliginde örülmüs yuvalanmis fitneyi fesadi kini garezi özgüvensizligi özgür irdaeyi acimasizligi sadece bagirrip cagiran kahir lanet zorbalik saldirisi ve hakaretleriyle düsünüp davranip ifade eden tahammülsüz doyumsuz ve sabirsizligin insan acizligine güvenerek yoksullugu sefaleti aciyi kulugu köleligi yücelten korku salinimli dehset siddet nefret sermaya birikimli gammalik sahtekarligiyla, servetine servet kazziklayip, diledigini dünyadan silen diledigini haydut harami düzeneginin yalakasi ve yardakcisi  ulasilmaz ve erisilmez  buyurganligi istifadecisi aksaminin yedek parcasi yapan ölümün ve zulümün devir daim oldugu kiyamet döngüleri de nasibini gecimini burdan alir; sürsefasini buraya baglidir.

 

Alman Edebiyatinin tiyatro sinema senaryo ve oyun yazarlariyla beraber siir roman yahut makalede - Herder, Goethe, Schiller, Heine, Hauptman, Thomas Mann, Max Frisch, Böll, Rike, Kafka, Peter Weiss, Werfel, Remerque, Günter Gras,  yahut Bertol Brecht gibi ve benzerleri dahil, en az hepsi kadar ve yer yer  hepsnden  daha  öne cikan SAir-Yazar kimligi tasir STEPHAN ZWEiG..

 

Stephan Zweig`in hic kuskusus basalti eseri olan SABIRSIZ YÜREK romanini yazinin devamina olan bu sayfanin ikinci ve arka yüzünde daha yakindan didikleyip bakacagim..

 

Seyfi Karaca ……Kasim / 22 

( Stefan Zweigin Sabirsiz Yüregine Dair başlıklı yazı Yeldegirmeni tarafından 9.11.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.