Bir Şiir- Aşkın Şiarı İken Umut Ve İnanç  -3


“Muktedir olan Rabbine

Duyduğu sadakat”

 

“Sözlükte “gücü yetmek; ölçü ile yapmak, planlamak; kıymetini bilmek; rızkını daraltmak” anlamlarına gelen kadr (kudret) kökünden sıfat olup “her şeye gücü yeten” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ḳdr” md.; Lisânü’l-ʿArab, “ḳdr” md.). Kudret kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de 103 yerde Allah’a nisbet edilmekte olup bunların yetmiş dördü isim, yirmi dokuzu fiil şeklindedir. İsim statüsüne giren kavramlar genellikle “güç yetirmek, ölçülü ve planlı yaratıp düzenlemek” anlamında, fiil kalıplarındaki kavramlar da sözlük mânalarında kullanılmıştır. Kādir ismi yedi âyette tekil, beş âyette tâzim ifade etmek üzere çoğul sîgasıyla Allah’a izâfe edilmiştir. Bunlardan başka doksan dokuz isim listesinde bulunmayan kadîr ismi kırk beş âyette, muktedir ismi de dört âyette (bk. MUKTEDİR) zât-ı ilâhiyyeyi nitelemektedir (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ḳdr” md.).TDV”

 

Her şeye gücü yeten bizi koruyan sahip çıkan bir ve tek eşsiz Rabbimize duyduğumuz sadakat; Niyette dürüstlük, söz ve davranışların doğru ve gerçeğe uygun olması ile duyulan sadakattir ki, bizi hiçbir yoldan eğri yola götürmez.

“Öznesi mevsim

Yüklemi dergâh olan

Sofu sessizliği aşkın”

 

 

Kardeşim burada özneyi farklı bir dil ile anlatmış;  kendisi veya dış dünyayla ilgili durum ve gerçeklerin farkına vararak onların bilgisini elde etmesine imkân veren duyum ve algılama faaliyeti olarak ifade ederken muhteşem bir algılama idrak izan ile anlatmış ben hayran kaldım hala etkisindeyim! Farkına varmak en güzel muhteşem bir duygu ve histir, kardeşim her daim içsel yolculuğuyla buraya varıyor bize bunu anlatıyor, selamlarlar olsun.

 

 

“Külliyen yalandı ne de olsa beşeri aşkın muhtevası

Kalp gözüne düşkün şair ve gece

Tutsaklığın atan beti benzi”

 

Beşeri aşk bugün seven yarın vazgeçen her şey bitti denilen şey zaten aşk olamaz ki, doğru söylüyorsun kardeşim. Bu yalandan bir aşk ki sadece kişiyi kandırır karşısındakini bedbaht eder. Oysa kalp gözüyle gören ve seven aşkla sevmeye düşkün şair ve gece onun için gündüzdür, onu yalancı hislerle sevdim diyerek sevecek ve sonrasında terk edecek olanlara kalp gözü açık hisseden ve onların bu tutsaklığına atan bezi benzine şahit olmuş ve daha öncesinde ve sonrasında bunlara inanmayan, sadece gönülden seven gönül gözü ile aşkla seven şair geceler gündüzdür, kimse yalandan sevmeleri aşk diye iteleyerek kandıramaz, kanan kendisi olur, Osmanlı tokatını yiyerek iki seksen yere uzanır kandırmaya çalışan. Şair bu gece gündüz hecelerle duygu ve hislerle yatıp kalkan dost olan candan seven ve hece duygu ve hisleri saran koruyan iken, anlamaz mı yalancı duygu ve hisleri on metre öteden fark eder ve anlar Ferdi Tayfur ne güzel ifade etmiş şair olarak.

 

“bir parça ümidi çok görme bana,

Ümitsiz bir askın anlamı olmaz,

Severek açıver kalbini bana,

Sevmeyen bir kalbin anlamı olmaz.

 

En gerçek bir askla uzat kolunu

Tanrı bile sever âşık kulunu

Bos yere bekletme sakin yolunu

Yolcusuz yolların anlamı olmaz.

 

Ümit ver seveyim daha yıllarca

Ümitsiz yılların anlamı olmaz

Sen ki bir çiçeksin ben kuru bir dal

Çiçeksiz dalların anlamı olmaz.

 

En gerçek bir askla uzat kolunu

Tanrı bile sever âşık kulunu

Bos yere bekletme sakin yolunu

Yolcusuz yolların anlamı olmaz”


 

İşte aşk işte sevmek işte kalp gözü. Ben kardeşimden aldığım ilhamla bir şey söylemek istiyorum, sevdiğimiz bir müzik bizi nasıl motive ediyorsa duygu ve hislerimizi harekete geçirerek bu seviyesini arttırdığını biliyorsak bu böyledir, dolayısıyla şiirde aynısıdır. Duygu ve hislerle beraber olmak, bir anlık sıkıntıdan kurtulmanın, yumuşak geçiş yöntemi ile katlanacağımız eziyeti bir anda vefakâr olan duygu his ve hecelerin yardımıyla kurtulacaksınız ve bundan asla pişman olmayacaksınız derim, Vesselam.

Mehmet Aluç

Kaynak: https://www.sarkisozlerihd.com/sarki-sozu/ferdi-tayfur-anlami-olmaz/

 

 

 

 

 

 

 


( Bir Şiir- Aşkın Şiarı İken Umut Ve İnanç -3 başlıklı yazı kul mehmet tarafından 26.02.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.