Eğitim nasıl verilir. Bu konuda değerli öğretmenlerimiz çok iyi bilir ki öğretimden önce eğitim gelmektedir. Eğitimin nasıl verildiğini de çok iyi bilirler.Son zamanları öğretmen arkadaşların öğretim ve eğitim konusunda şikayetlerinin arttığını görüyoruz.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki eskiden okullarımızda eğitim ve öğretim birlikte verilirdi. Şimdi çocuklarımızı yarış atı gibi aynı kulvarda yarıştırır bir hale geldik diyorlar. Buna hiç bir öğretmen arkadaşımın inkar edeceğini sanmıyorum.

Bütün veliler çocuklarının iyi bir öğretmen, doktor, avukat, asker,polis v.b. işi garanti olsunda okusun istiyorlar. Ama çocuklarımızın hepsi yukarıda saydığımız meslek gruplarında okumayacaklar. Her çocuğun durumu bellidir. Her yıl binlerce insan okul dışında kalmaktadır.

Bu çocuklar onca yıldır yalnız okula gidip gelmişler. Ellerinden bir iş de gelmiyor. Sokakta ki işleri de beğenmiyorlar. Hele onsekizi doldurdu mu anneyi babayı da tanımaz hale geldiler. Bunların aksini söyleyen karşıma geçsin olmadığını ispatlasın. Hangi kurumdan gelirlerse gelsinler bu çocukların neden bu hale geldiğini herkes biliyor.

Lafa geldi mi çok konuşur hele şu siyasetçiler. Çocuklarımız için yaptıklarınız hiç yeterli değil. En azından her vilayette sokak çocuklarını koruma dernekleri vardır. Bu dernekleri gezip dolaşın bunların istekleri nedir bir öğrenin. Hele sokak çocuklarını eğitmek daha da zor.

Bu konuda Balıkesir ilimizin sokak çocuklarını koruma derneği başkanını kutlamak istiyorum. Adamcağız yurt dışından döndükten sonra böyle bir işe gönüllü olarak baş vuruyor. Devletin her kademesinden resmi olarak yardım istiyor. Şunu kesinlikle söylüyorum ki başkanımızın açık itirafı maalesef devlet organlarından hiç yardım alamadım diyor.

Arkadaşımız olduğundan kendisine 2008 yılında elinde bulunan verileri bana verirmisin dedim. İlimizde toplam 2476 kişi sokak çocuğu konumunda deyince şaşırdım. Türkiye genelinde ise İstanbul ilinden sonra ikinci vilayet demez mi. Patlamaya hazır büyük bir bomba. Bu kadar sokak çocuğu bulunmasına rağmen işlenen suç oranına göre nüfusa göre birinci veya ikinci olmamız lazım diye düşünüyordum.

Bereket ilk ikide değilmişiz. Muhabbetler konuyu açtıkça arkası geliyor. Başkanım elinizde bulunan başka bilgi var mı diye sordum. Bana devlet büyükleri tarafından almış olduğu başarı plaketini gösterdi. Türkiye'de sokak çocuklarını topluma kazandırma da birinci olmuş. Bir yılda 86 çocuğa iş bulmuş ve herkes işinde çalışıyor.

Balıkesir ilinde bulunan iş sahiplerine yalvara yakara bu çocuklara iş bulmuştur. Yakından takip ettim. Bu tür çocuklar değişik işlerde kullanabilirler. Başkanımız yine maalesef diyerek söze başlıyor. Ama beni dinleyen kesinlikle kendini kurtarır diye de iddia eder.Bunun doğruluğunu teyit etmek için "başkanım gel seninle bu çocukların çalıştığı herhangi bir iş yerine gidelim" dedim. Kendinden çok emin bir tavırla "hay hay buyur gidelim" dedi.

Benim amacım bu adam bu işi nasıl başarmış bunu çözmeye uğraşıyorum. Beraber bir iş yerine gittik. İşyeri sahibi de tanıdık. Hoşbeş yaptıktan sonra birlikte atolyeye geçtik çalışanların arasına daldık. Çocuğun birisi yanımıza gelerek başkanın ellerinden öpmeye kalkıştı. Başkan elini çekerek çocuğun başını okşadı. Hal hatırını sordu. "Bak patronun çok değerli bir insan sakın onu üzme" diye de tembih etti.

Çocuğu da tanıdım. Başkanım bu çocuk burada çalışıyor ve sana karşı yapmış olduğu davranışı babasına bile yapmamıştır nasıl oluyor bu iş dediğimde. "Bu çocuklar bizim, bunlar bir babanın oğullarının saçlarını okşamasından yoksun kalan insanlar, yavrularımızın saçlarını okşuyormuyuz, onlarla evde yerlerde yuvarlanıp güreş yapıyormuyuz, ya da anneler kızlarının saçlarını okşuyor mu, tam deli çağına bağırlarına basıp yavrum kalbin hiç ağrıyor mu diye soruyor mu"

Başkanım doğru söylüyorsun dedim. Bakın işte esas eğitim budur.İnsanlara önce sevgiyi ve saygıyı öğreteceksiniz. Bunlar okullarımızda olmuyormuş. Bunu ben söylemiyorum. İnanmazsanız kendiliğinizden bir araştırma yapın. Bu iş önce evde başlar. Yavrularınızın saçlarını okşayın. Onlara değer verdiğinizi hissettirin gerisi kolay. Bu işin başka ötesi berisi yok.

17.03.2010
( 141- Eğitim Evde Başlar başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 17.03.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.