Bir yar seni terk ettiğinde canına kıymak. Aşkından deli divane olup kendini perişan etmek. Kısacası sevmek uğruna, kendi varlığına zarar vermek.

Sizce aşk mıdır ? Sevmenin tarifimidir ? Ya da yapılan eylem doğru bir işmidir ?

Yok arkadaşım böyle bir kanun. Bir kere canına asla kıyamazsın. Bu canı bize veren Allahtır. Dinimizde en büyük günahlardan birisidir. Bunu böyle bilmeye mecbursunuz. Yüreğinizde Allah korkusu var ise, müslümansanız bunu yapamazsınız.

Böyle yapanlar çok cahil olması yanında, geride kalan yakınlarının ne hale getirdiğini bilmeyecek kadar tabiri caizse aptalın tekidir. İnanın böyle insanlara hiç acımam. Sakın beni yalnış anlamayın. Acınacak insanlar sınıfı daha değişik olmalı.

Okuyoruz gazetelerden. Ya da meslek icabı çok denk geliyor. Daha öncede yazmıştım. Gazetelerde çıkan yazılara veya televizyonlarda çıkan görüntülere fazla inanmayın. Görünüş ile işin içeriği genelde yüzde doksan yalnış aksettiriyor.

Geçenlerde ilimizde gencin birisi binanın çatısına çıkmış bağırıyor. Millet toplanmış, ekipler olay yerine gidiyor. Sağlık personeli, itfaiye herkes orada. "Karım ve çocuğum gelmese kendimi aşağıya atarım" Bir sürü uğraş üzerine ikna ediliyor. Olay tatlıya bağlanıyor.

Bir gün sonra yerel gazetelerde boy boy resimler. Bir sürü hikayeler. İntihara kalkışan kişi üzerinden röportaj şovları başlıyor. Bir kaç gün böyle devam ederken işin doğru yönünü yine gazetelerden öğreniyor vatandaşlarımız. Bizler o andan itibaren biliyoruz ama basın yoluyla her şey anlatılamıyor.

Meğer bizim kahraman aynı olayı son bir yılda dört kez yapmış. İşi gücü yok. Çalışmayı sevmeyen tipleren. Eşi devlet memuru canla başla çalışıyor. Adamın bu tutarsız hareketlerinden bıkmış olmalı ki boşanma davası açmış ve mahkeme haklı görerek boşanmayı gerçekleştirmiş.

Çocuğun velahiyetini alan anne kendine göre bir hayat kurmuş. Ama bu adam cebinde para bitti mi bu tür hareketlere baş vurarak bir yerlerden para koparttırmaya çalışan kişilerden olduğu anlşaşılıyor.

Öbür taraftan annenin ve çocuğun psikolojik durumu göz önüne alan yok. Kadıncağız yalvarır şekilde inşallah bir daha olmaz da ele güne rezil olmayız. Başka yerlere mi tayin çıkartsam. Onu da yapamıyor çünkü akrabalarına yakın olmak istiyor.

Daha sonra bu adam tekrar aynı girişimde bulunuyor. Bu defa eşi ve çocuğu gelmediği için kendini aşağıya atar ve canına kıyar. Neymiş eşinin kendisini terk etmesi sonucu psikolojik bunalıma giren kişi intihar etti. Başlığa bak. Yahu kardeşim bu adamın evveliyatını biliyorsunuz. Neden ilerisini gerisini düşünmeden böyle başlık atıyorsunuz.

Böyle adamlara hiç acınır mı. Bu kadar da gaddar mısınız diyeceksiniz. Bu işin gaddarlığı falan yok. Adamı araştırıyoruz. Geçmişte elinde güzel bir işi olan kişi. Arkadaş uğruna, içki uğruna elinde bulunan işleri kaybediyor. Eşi ve akrabaları tarafından sabırla bu adamın kahrını çekerler. Adam kimseyi dinlemez içkiye ve bu tür arkadaş ortamına devam eder.

Bir de üstüne üstlük adam üniversite mezunu. Cahil olsa desek olmuyor. Deli desek olmuyor. Hangi sınıfa sokacağımızı bir türlü kestiremiyoruz. Demek ki üniversite okumak bilgili olmak değilmiş. Zengin olmak ta çare değilmiş. Önemli olan yüreğinde iman olacak kardeşim.

Yazımın başında sorduğum sorulara bir nebze cevap vermiş olmuşumdur herhalde. Onun için benim acıdığım tek nokta bu tür insanların imansız olarak öbür tarafa gitmeleri. Yani dünyalarını değiştirmeleri.

Siz siz olun bir olay olduğunda sakın görüntüye aldanmayın. Gerekli görevliler var iken de kimsenin işine karışmayın. Yardım istenirse o zaman elinizden gelen var ise yardım edersiniz. Boşuna boşuna da aklınızı bu tür olaylara takmayın. Moralinizi de bozmayın. Mutlaka olan bir olay arkasında bir sebep vardır.

Zaten haklıyı haksızı ayırt edecek mahkemeler vardır. Bu dünyada ki mahkeme de fazla önemli değil. Önemli olan öbür dünyada beraat etmektir.


16.03.2010
( 140- Görüntüye Aldanmayın başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 16.03.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.