Bir adam düşünün, ülkenin zor zamanından  yeni sıyrıldığı anlar da bir şiir bir marş yazıyor... öylesine yürekten, öylesine içten,öylesine vatan aşkıyla dolu bir marş... o günlerde yaşananları, nasıl boyun eğilmediğini ve nasıl boyun eğilmeyeceğini anlatıyor... öyle bir anlatıyor ki bir milletin ruhunu hem yüceltiyor, hemde korkusuz kılıyor...ve bu marş bu gün bile, bunca  yıl sonra bile aynı yürekten aynı vatan aşkıyla okunuyor...

 

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.

 

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

 

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl; Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl!

M.Akif ERSOY

 

 Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen, vaiz, hafız, Kur'an mütercimi ve siyasetçi. Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "Vatan Şairi" ve "Milli Şair" unvanları ile anılır. Vikipedi

Doğum tarihi20 Aralık 1873, İstanbul

Ölüm tarihi ve yeri27 Aralık 1936, İstanbul

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nı Tacettin Dergahı'nda yazmıştır. İstiklal Marşı 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından Milli Marş olarak kabul edilmiştir. 

Türkiye için ulusal bir marş yazılması kararından sonra para ödüllü bir yarışma başlatıldı. Mehmet Akif Ersoy, para için marş yazmanın yanlış olduğunu düşünerek yarışmaya katılmadı. Katılan şairlerin yazdıkları marşlardan hiçbiri istenildiği gibi olmayınca, o dönem Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Bey, araya hatırlı insanları sokarak Mehmet Akif Ersoy'un marş yazmaya ikna edilmesini istedi.

Israrlar sonucu marş yazma çalışmalarına başlayan Ersoy, Tacettin Dergahı'nda İstiklal Marşı'nı yazdı. Şairin en bilinen şiirlerinden Bülbül de yine burada yazıldı.

 

27 Aralık 1936 tarihinde hayatını kaybetti ve Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

 

 

MEHMET AKİF ERSOY'UN ESERLERİ

Şairin Safahat genel adı altında toplanan şiirlerini içeren yedi kitabının ilk yayım tarihleri şöyledir:

Safahat (1911): 44 şiir, 3084 mısra.

Süleymaniye Kürsüsünde (1912): Bir şiir, 1002 mısra.

Hakkın Sesleri (1913): 10 şiir, 482 mısra.

Fatih Kürsüsünde (1914): Bir şiir, 1692 mısra.

Hatıralar (1917): 10 şiir, 1314 mısra.

Asım (1924): Bir şiir, 2292 mısra.

Gölgeler (1933): 41 şiir, 1374 mısra.

 

,

( O Bir Marş Değil Vatan Aşkı başlıklı yazı SİLGİSİZce tarafından 28.12.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.