Eğitim Kurumlarında İdari ve İnsani yaklaşımlar

Eğitim Kurumlarında İdari ve insani yaklaşımlar

******Bu ifadeyi canlandırmak için******

1-Öğrencilere,mizacına uygun hitap etmek;sevgili öğrencim, evladım, kızım vb.

2-Aşağıdaki ifadeleri hiç ama hiç kullanmamak(Çöpe atılmış laflar)
Hayvan herif-Geri zekalı-Şerefsizler-Manyak-Tipine bak-Beyinsiz herif


3-Öğrencilere tatlı bir tebessümle bakarak onlara güven kazandırmak
4-Okul ve bahçesinin sapa taraflarına gitmek
5-Bir arada toplanan öğrencilere doğru giderek sohbetlerine katılmak

6-Her fırsatta birebir öğrencilerle konuşmak
(Ne güzel tıraş olmuşsun,
evladım kaçıncı seferdir seni uyarıyorum(kılık kıyafete uymayanlar için),
Derslerin nasıl gidiyor,
Okul idaresinden bir şikayetin var mı?
Sınıfınızdan memnun musunuz?
Size göre ters giden bir durum var mı?
Okulumuzun öğrencisi olmaktan memnun musun?
Hayat nasıl gidiyor?
Gel beraber koşalım, bakalım hangimiz daha hızlıyız
Beni şık buluyor musun? …vb.
Maksat duruma göre bir kapı açarak diyalog için bir fırsat oluşturmak)

7-Haftanın bazı günlerinde okulun giriş - çıkış anlarında nöbetçi öğretmen ya da idarecilerin dış kapıda öğrencileri karşılaması-uğurlaması
8-Öğretmenlerin önlük ile derse girmesi
9-İlk haftalarda her gün sınıflara iki dakikalığına uğramak ve öğretmenin halini sorup öğrencilere güzel iki laf söylemek……
10-Daha sonra en az haftada bir sınıflara gidip 5 dakikalık bir diyalog sağlamak……
BT sınıfını kullanarak projesiyon eşliğinde bilgilendirme çalışmalarını yapmak (Disiplin yönetmeliği,İnsan hakları ve demokrasi,STK ların önemi vs)
11-Sınıf Temsilcileri,
Sınıf Onur kolu,
Sınıf Başkanları ile toplantılar yapmak ve alınan kararları uygulamak
12-%(3-5)oranında sorun çıkaran öğrencilerin muhakkak aileleri ile işbirliğine gitmek(Umutsuz vaka durumuna gelen öğrenciyi ne edip edip bir şekilde okuldan aldırtmak ve onunla toplum destekli polis eşliğinde ilgilenmek )



13-ENAZ İKİ BAYRAMIN BİRİNDE(ramazan bayramı tercihimdir) OKUL MÜDÜRÜ BAŞYARDIMCISIYLA BİRLİKTE TÜMSINIFLARA GİDİP ÖĞRENCİLERİN BAYRAMLARINI KUTLAMALARI VE BAYRAM ŞEKERİNİ DAĞITMASI(liseler için çok faydalıdır)

14-OKULLARDA ZAMAN ZAMAN ÖĞRETMENLERE, AİLELERE, İDARECİLERE BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ VEREBİLECEK DÜZEYDE NİTELİKLİ BİR EĞİTİCİ EKİP OLUŞTURMAK( Bu ekibin yaptığı etkinlikleri ders ücretinden saymak için yasal bir alt yapı oluşturmak)

15-OKUL ÖĞREMEN NÖBETLERİNİ TAMAMEN BOŞ GÜNE BIRAKARAK EN AZ 3 SAAT DERS ÜCRETİNE DÖNÜŞTÜRMEK (Yoksa dersin az olduğu gün görecelidir 1-4 arasında değişiyor)

16-Öğretmenleri cezai müeyyideler yerine vicdani mahcubiyetle baş başa bırakmak

17-Sosyal etkinliklere azami derecede önem vermek

18-Sembolik düzeyde olan kulüp çalışmalarına işlerlik kazandırmak.




TOPLU KONUŞMALARDA(Uygun görülürse);

1-****Kıymetli öğrencilerim bu okul sizin ikinci evinizdir,emin ve güvenilir bir kurumdasınız Okulumuzun müdürü olarak başta ben olmak üzere idaresiyle öğretmenleriyle memur ve hizmetlisiyle bir ekip ruhu ile size yararlı olmaya çalışıyoruz.Burada olmamızın asıl varlık sebebi sizsiniz bunu düşünürseniz size verdiğimiz değerin farkına daha rahat varabilirsiniz….


2-*****Güzel öğrencilerim Devletiniz size eğitim öğretim vermek için bu binayı yapmış her ay 40-70-100 Milyar harcayarak(Okulun öğretmen sayısı ve genel giderlerine göre tahmini bir rakam söylenir) emek sarf ediyor yatırım yapıyor.gönül isterdi ki daha iyisini yapabilseydik…..aslında bu konuda velilerimi yanımıza almalıyız eğitim öğretimin üçüncü ayağı velidir velimiz yanımızda olmadığı için bir ayağımız sakat gidiyoruz batıda veli dersi dinlemeye kadar gidiyor…vesselam


3-******Değerli öğrencilerim Sabah seheriyle okulunuza doğru geldiğinizde biliniz ki 20-40-90(öğretmen sayısıdır)..vs Fakülte mezunu öğretmenleriniz edindikleri bilgi ve tecrübeleriyle hazırlıklı olarak sizi bekliyor acaba bu gün yeni bir şey daha öğrencilerime öğretebilirim diye


4-******Güzel öğrencilerim biz millet olarak kutsal devlet anlayışından feodal yapıdan gelmeyiz. Bir çoğumuz tehditle şiddetle karşılaşmışızdır. Ancak eğitim öğretimin asıl amacı şiddeti ortadan kaldırmaktır. Bahçemiz dahil okul alanında yasalar ve disiplin kuralları geçerlidir. Kimsenin kimseye yan bakma hakkı yoktur. Varsa bir sorunumuz konuşarak anlaşarak çözüme kavuşturmalıyız. Ben okul müdürü olarak bir denge unsuru olup öğretmen arkadaşlarımın ve siz sevgili öğrencilerimin vekiliyim kefiliyim. Bir sorununuz olursa şayet öncelikle sınıf rehber öğretmenlerinize okul rehberlik servisine yada ilgili müdür yardımcısına çekinmeden iletin. Makul bir sürede sorun çözülmediği taktirde müdüriyete baş vurun. Elimden geleni yapmaya çalışacağım bu silsile ile iletişim ve irtibatımız devam ederse başarılı olacağımıza inanıyorum…


5-******Benim güzel öğrencilerim insanın bir etki alanı birde ilgi alanı vardır. Etki alanında başarılı olmayan bir kimse ilgi alanında pek rağbet görmez. Uzmanlık alanında başarılı olmayan bir doktorun anlattıklarına fikir düşünce adına kim kulak verecek, sınıfında hakim olmayan branşında başarısız bir öğretmen model alınır mı bir binanın inşaatı için maliyet çıkarmaktan aciz olan bir mühendisin fikri ne olacak zikri ne olacak. Siz dahi saygı ilgi görmek istiyorsanız model olmak istiyorsanız etki alanınız olan okul derslerinizde başarılı olun saçınızla başınızla kravat ve kunduranızla başkasına hava atmaktan vazgeçin başka bir ifadeyle fiziğinize değil ruhunuza önem verin.

6-******Değerli öğrencilerim iki aya aşkındır her fırsatı değerlendirerek sizinle iletişim kurmaya çalışıyor okulumuzun misyonu anlatmaya çalışıyorum. Beklenmedik bir tarzda takdire şayan bir şekilde başarı elde ettik bu kısa süre içinde aramızda uyum oluştu iyi bir disiplin havası içinde eğitim öğretim yapıyoruz. Ancak üç beş arkadaşınız hala yanlışta diretiyor, eğitim öğretimi olumsuz etkiliyor. Onlara olan bakışımızı bir anekdotla anlatacağım. Hz. Musa çobanlık yapan bir peygambermiş kurt koyunları rahatsız ettiği için ibadetine konsantre olamıyormuş bir gün şöyle bir dua etmiş ya Rabbi koyunlarıma musallat olan bu kurttu ıslah et ikinci gün Kurttu derede ölü olarak bulunca ilahi öldür demedim ki ıslahını istemiştim. Allah buyuruyor ki kurt ıslah olmaz yapısı böyle ya kabulleneceksin ya öldüreceksin. Anlaşılan okulumuzda kurttun karakterini benimseyen üç beş arkadaşımız vardır. Onları öldürmek haddimize değil fakat disipline vererek okuldan uzaklaştırmak hakkımızdı.ayrıca onlarında yararınadır. Artık disiplini uygulamanın zamanı geldi. Çünkü bu arkadaşlarınız kredilerini tükettiler. İnsan olarak yine kapımız onlara açıktır. Ama okul kapısını onlara kapatmak zorundayız. Okulumuzun selameti için böyle bir uygulamaya gitmek lazım.



7-****Değerli öğrenciler bütün meselemiz geleceğin insanını yetiştirmektir.Evet gelecek ve insan bu iki terim o kadar önemli ki uyanık dünyanın asıl amacıdır bu ikili,dünya bir yarış halindedir,biri diğerinin yerüstü yer altı zenginliklerine göz dikmiş vaziyettedir maalesef. fakat biz böyle bir gelecek, böyle düşünen insan istemiyoruz çünkü biz doğu medeniyetinin varisleriyiz bize göre insan olabilmek;

Dürüst olmak,
Merhamet sahibi olmak,
Çalışkan olmak,
Kazanmak ve kazandırabilmek
Paylaşımcı olmak,
Cesur olabilmek,
Ve en önemlisi de NAMUSLU olabilmek

Nedir namuslu olmak;
Başkasının ırzına göz dikmemek
Söz ve davranışlarıyla örnek olmak
Haksızlığa karşı tepki koymak
Büyüklere karşı saygı küçüklere karşı sevgi göstermek
Vahşi saldırganlığa hayır deyip,medeni cesarete sahip olmaktır
Boşuna dememişler “Namuslu baş,ateşe düşmez”

Biz dahi eğitiminiz ile bu güzel hasletleri size kazandırmaya çalışıyoruz bir eksiğimiz olursa af ola sizden anlayış bekliyoruz aranızda bize göre çok kıymetli kimselerin çıkacağına da inanıyorum.Yeter ki derslerinizi iyi dinleyin.Hepinize başarılar diliyorum.



8-****Değerli öğrencilerim,

Biz istiklal marşımızı ve bayrağımızı önemsemedikçe birileri, bir açıdan bize gülecek diğer açıdan da bizimle oynayacak, çünkü bu durumda atalarımıza ihanet etmiş olacağız başka bir ifade ile soyumuzu sopumuzu inkar etmiş olacağız. yani ne olduğu belirsiz bir insan topluluğu haline geleceğiz,başkalarının ayağına futbol topu olacağız maalesef.Unutmayalım ki bu gün hür ve özgür yaşaya biliyorsak ecdadımızın sayesindedir Allah’a hamd kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.

Şairin ifadesiyle

ŞU BAYRAK Kİ RENGİ ECDADMIZIN KANI
ONU YÜCELTMEZSEK NE EDELİM BU CANI

İşte bütün mesele bu. dolayısıyla ben okul Müdürünüz olarak, istiklal marşını hiç size tekrar ettirmeyeceğim… eğer siz istiklal marşını içten okumuyorsanız sorumlusu biziz; demek ki size anlatamamışız, anlatmışsak da inandıramamışız.Daha çok çalışmamız lazım birliği beraberliği, eşitliği, adaleti ve sevgiyi sizinle paylaşmamız lazım…Hepinize başarılar dilerim.


NOT:Eminim her idarecide yararlanılabilecek çok faydalı bilgi ve tecrübe vardır.Ama paylaşmak esastır.

Eyüphan KAYA
İl Yürütme Kurulu Üyesi
( Yeni Yaklaşımlar başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 29.12.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu