MUTLULUK  İÇİN  TEMİZLİK

   Sağlıklı olmak için temiz olmak gerekir.Hastalıklar temizlik kurallarına uymamayla ortaya çıkar.Sevgili çocuklar!Sebze ve meyveleri yıkmadan yersek;parazitler başka bir değişle virüsler mide ve bağırsaklarımıza yerleşir.Tenya,şerit,ve solucan olarak gelişen bu parazitler yararlı mineral ve vitaminleri yok eder.

  Sevgili çocuklar!Tırnaklarınızı kesmediğiniz ve tuvaletten sonra ellerinizi yıkamadığınızı düşünün.Bir sınıfta ne kadar öğrenci varsa hepsinin sınıf kapı koluna dokunduğunu  bilin! Şayet bir virüs veya mikrop vücudumuza girerse bizi hastalığa,hastalıkta bizi  ölüme götürür. Temiz bir kişinin yediği ,içtiği, giydiği giysiler;oturduğu,bulunduğu yer ve çevresi temiz olur.”Aslan yattığı yerden belli olur.” demiş atalarımız. Dinimiz:”Temizlik imanın yarısıdır.”buyurmuştur. .Temiz ve ütülü elbiseler giymeliyiz.Haftada en az bir kere yıkanmalıyız.Yemekten önce ve sonra, lavabodan sonra ellerimizi yıkamalıyız.Diş ve ağız temizliğine dikkat etmeliyiz,bilhassa dişlerimiz fırçalamalıyız.Ali sağlıklı olmak için neler yapıyor?Ali’nin günlük temizliği;

  Temizliği çok sever ,vücudumun temizliğine büyük özen gösteririm.Bunun için günlük yaşantımda sık sık su ve sabun kullanırım.

Sabahleyin kalktığımda ilk önce ellerimi ve yüzümü yıkarım.Kahvaltımı yaptıktan sonra ellerimi yıkar, dişlerimi fırçalarım.Okul kıyafetlerimi giyer ,içim rahat bir şekilde yeni bir güne başlarım.Evden beslenmeyle çıkarken vücudum,giysilerim temiz olur.Saçlarımın temiz,taranmış ;tırnaklarım kesilmiş olmasına,ayakkabımın boyalı olmasına dikkat ederim.

  Okulda da temizliğe dikkat ederim.Tuvalete gittikten sonra ellerimi sıvı sabunla üç kere yıkarım.Aynaya bakar  dağınık olup olmadığımı kontrol

ederim.Okuldan veya oyundan sonra eve döndüğümde doğruca banyo yaparım.Okul kıyafeti yerine sivil yani günlük giysilerimi giyerim.Yemekten sonra yine ellerimi yıkar , dişlerimi fırçalarım

   Cumartesi ve  pazar günleri arkadaşlarımla spor yaparım.Eve vardığımda hemen banyo yaparım.Tırnaklarım uzadığında hemen keserim,saçlarımı tıraş ettiririm.Temiz ve düzenli giyimimle beni herkes sever ve sayar.Sağlığına önem veren bir insan olarak huzurlu ve mutlu yaşam sürerim.

    Temizliğin  birde  davranış  yönü  var. Çevrede  görüyorum; çok  güzel ütülü, temiz   ve  bakımlı  ,takım  elbiseli  insanlar  var. Dışı  çok  güzel,   içi   bozuk. Cevizin  içi güzel ama içi çürük.Elmanın  dışı parlak, görüntüsü hoş fakat içi  bir sürü kurtlarla   dolu  ve  çürümüş.  Geçenlerde   yüreğim  burkuldu   çok üzüldüm çünkü  takım elbiseli çok güzel giyimli bir  komşumuz;içmiş içmiş evine geldi.Karısını ve çocuklarını dövdü. Ağlama ,feryat ve çığlık sesleri hâla  kulağımda,unutamıyorum.Bir söz var:”Ne insanlar gördüm üstünde elbisesi yok.Ne elbiseler gördüm içinde insan yok”…

     Sevgili çocuklar!Dışımızın temiz olduğu kadar içimizin de,kalbimizin de temiz olması gerekir.Temizlik bir bütündür.Kur’anda  buyrulur;”Allah temizdir,temiz olanı sever.” 

Son  

Baharı gül

( Mutluluk İçin Temizlik başlıklı yazı Baharı gül tarafından 23.02.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.