ANNE İÇİN YAZILMIŞ ŞİİR TADINDA BİR ROMAN

 

            Alman edebiyatından yaptığı özenli çevirilerini yakından izlediğimiz Kâmuran Şipal okuyucularının karşısına

uzun soluklu şiir tadındaki bir romanıyla çıkıyor,”SIRRIMSIN SIRDAŞIMSIN”.

            Roman ,yazarın kendi iç dünyasından ve yaşadıklarından yola çıkılarak yazılmış.Gözlemleriyle birleştirildiğinde zaman, mekan gözetilmeksizin yakın çevrenizde sizin de görebileceğiniz kültürel değerlerimiz birer ikişer sahneye çıkıyor.Günümüzden geçmişe,geçmişten bu günlere gidip gelen duygu yoğunlukları okuyucuyu olduğu yerden başka yerlere ve zamanlara taşıyor.

            Anadolunun herhangi bir şehrindeki bedestenler,avlusunda bir tulumbası ya da kuyusu bulunan evler. Ateş böceklerinin yıldızlarla yarışan yanıp sönüşleri,cırcır böcekleri,kurbağa vraklamaları. Güller, karanfiller özenle  yetiştirilen sulanıp kollanan çiçekler. Aza çoğa bakılmaksızın kurulan yer sofraları. .Cefakâr Anadolu kadınının yokluk ve yoksun - luğa aldırmadan evinin nafakasını alnının teriyle  çıkarma azmi. Öz babasının  oğluna ilgisizliği. Bir ayrılığın ardından beş altı yaşındaki çocuğun kırılganlığını neredeyse dört beş yıldır üzerinden atamaması .Üvey babanın ona iyi davranması, ancak işini kaybedince zorunlu olarak çekip gitmesi.Varlıklı bir teyzenin bağında,kendinden birkaç yaş büyük  teyze  kızıyla geçirilen ,çevrenin,doğanın yeni yeni tanındığı o güzelim günler.Bütün bu anlatılanlar romanın kısa bir özeti bile değil kuşkusuz.

             Sağlığında kıymeti bilinmeyen anneye ölümünden sonra duyulan  özlem  duygularının dışa vurumu . Bir evladın çocukluk dönemi psikolojisini dört dörtlük yansıtmış uzun soluklu  şiir tadında bir kitap. Özellikle annesini çok seven - lerin, zamanında  anne kıymetini bilmeyip sonradan özlemini çekenlerin severek ve tekrar tekrar okuyacakları mükem - mel bir eser.

            “Sırrımsın sırdaşımsın”bulutsuz  yaz gecelerinde oluşan yıldız yağmurlarını sizlere hissettiriyor. O anları birebir yaşıyorsunuz.. Kusursuz bir Türkçeyle yazılmış.Uzun, düzenli cümleler ufkumuzu açıyor. Dilimizin inceliklerini görüyor,  kelime dağarcığımızı test ediyoruz. ”Demir Köprü” den sonra yazdığı bu ikinci romanı Kâmuran Şipal’ın. Yapı Kredi Yayınlarından çıkan bu eser modern romanlarda karşılaşılan  anlatımın özgün bir şekli.

       Eserde  dikkati çeken en duygusal bölüm,sağlığında ihmal edilen annenin kabrine yapılan ziyarette yaşanan duygu fırtınası ve bu fırtınaya yıldızlarla yarışan ateşböceklerinin eşlik etmesi. Bu  pırıl pırıl dünyaya katılmamak ve bu ışıltı yağmuruna tutulmamak mümkün değil.

           Bir Kerkük türküsü şöyle der: ”Meyvelerden üç güzel var sevilir,biri ayva, biri alma, birinar / Güzellerden üç güzel var sevilir,biri ana, biri bacı, biri yar.”

           Kâmuran Şipal, yıllar önce kaybettiği annesine duyduğu özlemini sağlığında açığa vuramadığı şükran duygularını, bu roman aracılığıyla bir şiir,şarkı, hatta türkü tadında dile getirmiş.

           Kısacası “SIRRIMSIN SIRDAŞIMSIN” yazarın içten duyarak özenle yazdığı,bütün deneyimini ve bilgi biriki - mini geleceğe  miras  bıraktığı, şiir tadında yazılmış başarılı bir eser.

           03 Mart 2010 SAMATYA- Mehmet Sadık MEDİN    

 

 

( Anne İçin Yazılmış Şiir Tadında Bir Roman başlıklı yazı Sadık Medin tarafından 22.08.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.