Bu gönlümü sana değil ilgit ılgıt yele verseydim
Bu gönlümü sana değil boz bulanik sele verseydim

Diyor ya bir türküde Yavuz Bingöl, acı ama gerçek şu ki biz gerçekten masum canları sele verdik. Hem de afetten çok tedbirsizlikler yüzünden. Biliyoruz ki afetin sözlük anlamlarından biri doğanın neden olduğu yıkım. Yani tamamen tabiat olaylarından meydana gelen felaketler. Ama bir düşünelim ölümlere de mi sadece doğa sebep oluyor? Bizim hiç payımız yok mu sizce. Deprem olaylarında gördük binalar sağlam değildi, malzeme yetersizdi. Yerleşim yeri olarak düşünülen zemin bina yapmaya müsait değildi. İnsanlar güvenli bir yer arayıp sığınmak yerine arabalarına atlayıp kaçmak istediler uzak yerlere ama asıl gittikleri yer ölümleriydi. Bu kez deprem değil trafik kazası neden olmuştu bu can kayıplarına.. Ya da diğer bir deyişle yine ihmal. Bu cümleler böyle sürüp gidiyor.

Peki ya sel? Sel felaketinde de yine benzer olaylar yaşandı. Mahkumların bile taşınamayacağı kapısız penceresiz bir münübüs mezar oldu sadece rızkını kazanmaya çalışan 7 masum kadına. Aslında minübüste yalnıza 7 kişi değillerdi. Onlardan önce bir kişi inmişti. Yerde ayağını ıslatacak su birikintisine rağmen. Ama onlar yağmur az dinsin diye beklediler. Bilemeden az sonra daha büyük bir selin gelip canlarını alacağını hem de... Minübüsün bir canlıyı taşımaya elverişli olmayan şartları mı sorumlu bu ölümlerden yoksa doğa mı ne dersiniz?

Sonra selden evin çatısına ya da daha güvenli başka bir yere sığınmak yerine olumsuz şartlara rağmen arabasına binip kaçmaya çalışan bir aile. Saplandılar çorağa. Aile bireylerinden ikisi yoğun bakımda 1 buçuk yaşındaki Dila ise hala kayıp. Üç gündür cesedine bile ulaşılamadı. Arama ekipleri daha erken gelseydi kurtulabilir miydi bu da kafalarda oluşan başka bir soru işareti.

Çatalca’da kayıp 4 kişi. Arama ekipleri üç gündür gelmemiş. Mahalle sakinleri kendi tuttukları buldozerlerle aramakta cesedleri. Hiç olmazsa başlarında oturup yakınlarına dua edebilecekleri bir mezarları olsun diye sırf. Yaşamalarına dair ümit bu kadar uzakta işte... Sele verilen canların yakınları çığlık çığlığa feryad ederken yetkililer nerede...

Tavukçuderesi haberlerden duymuşsunuzdur eminim islah edilmiş üç yıl önce. Buna rağmen yine taştı. Ama biliyor musunuz en azından can kaybı yaşanmadı. Bütün dereler ıslah edilebilse ve artık sele canlar verilmese...

Lütfen biraz daha dikkat!..
( Sele Verdik ! başlıklı yazı Gülşen tarafından 9/11/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.