KAÇAK GÜREŞMEK

Güreş bir “Türk sporu”. Güreşte rakip minder dışına kaçarsa ya da oyalama taktiğine baş vurursa, buna; kaçak güreşmek denir. Bu terim, halk arasında da çok tutulan deyimler arasında yer alır. Yüz yüze cesareti olmayanlar, fırsatını bulup herhangi bir konuda saldırıya geçtiğinde de aynı deyimi kullanırız. 

Hangimizin bununla ilgili anısı yoktur ki?


Daha okul sıralarında karşımıza çıkmaya başlar, ergenlikte devam eder, erkekler için askerlik anılarının vazgeçilmezidir. İş hayatında da bu konuda anısı olmayan yok gibidir. İçimizde sinsi sinsi biriken, ‘ben sana gösteririm, bekle hele‘ diyen o ego ve saldırı duygusu, fırsat bulduğu anda hedefe atılan ok gibi yerini bulur. Bu davranışın en büyük düşüncesizliği de, ‘hedefe atılan ok’un dönüp kendini vurmasıdır.

Şuna yürekten inanın: ard niyetli bu davranışlar ve negatif elektrik, dönüp sahibini bulur. Ayaklarına dolaşacak bir davranışın bedelini de ödemeye insan hazırlıklı olmalıdır. Şöyle beyninizin kıvrımları arasına sıkışmış cümleleri bir tarayın. Eğer onların arasında:

  •  Bekle de gör.
  • Bunun hesabını verecek.
  • Ben ne yapacağımı bilirim.
  • Son gülen iyi güler.
  • Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu.
  • Sen benim kim olduğumu göreceksin.

gibi olan cümleler ağır basıyorsa, sözlüğünüzü değiştirmenin vakti gelip de geçmektedir. 

Dünyadaki tüm insanlar ne ister? Herkes aynı şeyleri isteyebilir mi? Elbette evettir bunun yanıtı.Tüm insanlar sevgi,sağlık, mutluluk, güven isterler. Bunları elde etmek için de kariyer, güzellik, para gibi aracılar kullanırlar. Hepsi pozitiftir; bir tane olumsuzluk yoktur aralarında. Ne yazık ki bunlar için zamanı, hoşgörüsü ve sabrı olmayanlar da, zulüm, baskı, kandırmaca, yıldırma, saldırı, iftira atma taktikleriyle tüm insanların hedefine ulaşmaya çalışırlar.Pozitif düşünceyle gidenlerden hedefteki en büyük farklılık, onur, gurur, erdem ve iç huzuruna ölene kadar sahip olamamalarıdır.

Yaşamda daima bir seçeneğimiz olduğunu unutmamak lazım. Sabah uyandığımızda seçimimizi olumlu olmaktan yana yaparsak, doğru, iyi, güzel, hoşgörü ve adaletten yana yaparsak, aynı hedefe ulaştığımız insanlardan yine bir adım önde oluruz. Üstelik önde olmanın gururu yerine, mütevazılığını ve hoşgörüsünü taşıyarak.

İçinizden nefreti, yapmacıklığı, zulmü, kini ne kadar uzak tutarsanız ‘hak’ sizi o kadar kolay bulur.


Bir gün bir kaplan uyandığında kendini canavar gibi hissetmiş. Hatta kendini öyle iyi hissetmiş ki, bir küçük maymunu köşeye sıkıştırmış ve ona gürlemiş:


- "Ormandaki hayvanların en güçlüsü kim?" 

Ve zavallı tir tir titreyen maymun cevap vermiş:

- "Sizsiniz tabii ki, sizden güçlüsü yok. "

Kısa bir süre sonra, kaplan bir geyiğe rastlamış ve kükremiş:


- "Ormandaki hayvanların en büyüğü ve en güçlüsü kim? " 

Geyik öyle çok titriyormuş ki kekeleyerek:


- "Eee şee şeyyyy büü büüü yüüüük kaa kaaa kaplan, siz ormandaki en güçlü hayvansınız."

demiş. Kaplan hızını almışken, sessizce ot yiyen bir file caka atmaya başlamış ve en yüksek sesiyle gürlemiş:

- "Ormandaki hayvanların en güçlüsü kim? "

Fil hiç sesini çıkarmadan hortumuyla kaplanı yakaladığı gibi havaya kaldırmış, renkli bulanık bir görüntü halini alana kadar silkelemiş, ve sonunda yere vurmuş, tekrar kaldırmış, ve kaplan portakal ve kömür halini alana kadar devam etmiş. Fil, onu şiddetle yakındaki bir ağaca fırlatmış. Kaplan sendeleyerek ayaklarının üzerinde doğrulmuş, file bakmış ve

- "Yahu kardeşim, sırf cevabı bilmiyorsun diye bu kadar sinirlenmene gerek yok!" 

demiş. 

Sinirlenirken ve insanları zorlarken hiç unutmayın, aslan ya da kaplan kadar güçlü ve etobur olabilirsiniz ama bir gün karşınıza bir otobur fil de çıkabilir.


( Kaçak Güreşmek başlıklı yazı nedretc tarafından 29.11.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu