1 İmam Hatip Lisesi Tehlikesi


Yıllardır kanayan bir yara imam hatip liseleri. Aslında mesele sadece imam hatip de değil, meslek liseleri ülkemizin büyük bir sorunu.

Birkaç gün önce YÖK başkanı ÖSS’de meslek liseleri için kat sayı sorununun kaldırılacağını açıkladı. Ardından da bir YÖK üyesi sayın profesörüm bu açıklamaya tepki olarak görevinden istifa etti. Şimdi, bilmeyenlere açıklayalım, kat sayı sorunu nedir?

ÖSS’ye giren bir meslek lisesi öğrencisi, diyelim ki kız meslek lisesi gıda teknolojisi mezunu bir kızımız üniversite tercihi yaparken sadece kendisine gösterilen alanda tercih yapabilir. Neresidir bu alan, iki yıllık gıda teknolojisi bölümü ya da dört yıllık bir “Gıda Teknolojisi Öğretmenliği”. Bu kızımız alan dışı olduğu için “Gıda Mühendisliği” bölümünü yazamaz. Yazarsa ortaöğretim başarı puanı 0,8’le değil, 0.3’le çarpılır ve atıyorum 75 gelecek ortaöğretim puanı 35 gelir. Dolayısıyla mühendisliğe gidemez.

Bu ÖSYM’nin adaletidir. Yıllardır bir imam hatip mezunları hukuk fakültesine, tıp fakültesine veya başka okullara gitmesin diye sağlık meslek, kız meslek, ticaret meslek, endüstri meslek, ziraat meslek, turizm meslek lisesi gibi okullara zulmedilmektedir.

Bu, bir kişinin hatası (hata demek de doğru değil) yüzünden yüz kişinin cezalandırılması demektir.

Meslek liselerine bu kadar dar çerçeveden bakan ve olayı sadece imam hatip lisesi olarak değerlendiren zihniyeti şiddetle kınıyorum öncelikle.

Kat sayı ayrı bir konu. Benim değinmek istediğim imam hatip lisesi tehlikesi başka. Bu yıl öğrencilere SBS tercihi yaparken dikkatimi çekti. Balıkesir Anadolu İmam Hatip Lisesi 2008 yılında ilk yerleştirmede 252 puanla öğrenci almış. SBS’de malumunuz üç yerleştirme oluyor ve sona doğru puanlar düşüyor. Son yerleştirmede puan kaç biliyor musunuz: 160!

Sormalısınız, bu ne demek diye. 500 tam puan üzerinden 160 puanla Anadolu İmam Hatip lisesine öğrenci alınmış. Şehirdeki en düşük puanlı Anadolu Lisesi 372 puanla öğrenci alırken en düşük puanlı meslek lisesi 350 puanla öğrenci alırken bu okul 160 puanlı öğrenciyi sınıfına dahil etmiş. 160 puan ne demektir, yüz soruda üç beş doğru yapan öğrenci demektir.

Asıl tehlike budur. İmam hatip lisesine alınan öğrencinin seviyesinin bu kadar düşürülmesidir. Bu çocuklar yarın okulu bitirip imam olacaklar, camide bizim önümüze geçecekler, bize dini öğretecekler. Yüzde beş başarı kapasitesi olan bir adamı nasıl imam yaparsınız. Bunlara mı emanet edeceğiz dinimizi. Bunlara mı emanet edeceğiz manevi hayatımızı.

Sonra ne mi olacak? Din eğitimi için başka yerler aranacak, tarikatlar, cemaatler güçlenecek. Sonra Hizbullah örgütü çıkacak karşımıza, onlar kucak açacak manevi boşluğunu dolduramayan gençlerimize.

Laiklik elden gidiyor diye imam hatip liselerine karşı çıkanlar bunu bir daha düşünsünler. Bu millet manevi boşluğunu bir şekilde dolduracak. Bu devlet eliyle yapılmazsa başka eller aranacak ve bu arada kirli eller de uzanacak milletimizin temiz dünyasına.


( İmam Hatip Lisesi Tehlikesi başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 18.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.