Dün sabah TV haberlerinde duydum, artık eğlence yerlerinde de sigara içilmeyecekmiş. "Daha önce başlayan kapalı mekanlarda sigara içme yasağı artık eğlence yerlerini de kapsayacak" diyordu haberlerde.

Sigara denince bu konuda konuşacak çok şey var. Birincisi sigaranın sağlığa zararı, ikincisi Türk tütün üreticisi.

Sigaranın sağlığa zararları konusunda söyleyecek hiçbir şeyim yok. Zaten söylememe gerek de yok. Sigara içen herkes biliyor bunu. Bu konuda sadece şunu söylemek istiyorum. Ben, sigarayı bırakamıyorum diyenleri samimi bulmuyorum. On dört yıl sigara içmiş ve son zamanda günde iki paket sigara içerken beş yıl önce sigarayı bırakmış biri olarak sigaranın çok rahat bırakılabileceğini biliyorum. Yeter ki iradenize hakim olun, kendinize saygınızı koruyun.

Benim sigara konusunda dikkatimi çeken önemli bir şey oldu. Şöyle küçük bir araştırma yaptım. Ülkemizde 1950'lerden itibaren tütün ekimine kota getirilmiş. Doğu tarzı tütünün yavaş yavaş üretimine son verilerek Amerikan tarzı tütüne geçilmiş. Bunun yanında tütün üretim alanları ciddi oranda daraltılmış. Özellikle 1996'dan sonra tütün üretiminde ciddi bir kota uygulaması başlamış.

Olabilir, diyeceksiniz. Ama ben demedim, akşam eve giderken uğradığım bir süpermarkette kasanın üzerinde yer alan kilitli sigara reyonunun karşısına geçip sigaralara şöyle bir baktım. Türk markalarını saydım: Üç tane. Yabancı marka sigaraları saydım, on sekiz tane!

Şimdi siz buyrun, yorum yapın. Türk çiftçisine, tütün üreticisine kota getireceksiniz ama yabancı marka sigaralar sizin piyasanızı işgal edecek. Hani bir söz vardır sigara için: Dumanını yel, parasını el alıyor, diye. Parasını gerçekten el alıyormuş bizim içtiğimiz sigaranın.

Ne kadar zengin bir milletiz. Yabancı marka sigara içiyoruz. Ne kadar çağdaşız, dünyadaki tütün ve sigarayla ilgili gelişmelerden anında haberdar oluyor, en kaliteli sigaraları halkımızın kullanımına sunuyoruz. Sorarım, ne işi vardır İngiliz sigarasının, Amerikan sigarasının, Japon sigarasının benim ülkemde? Madem sigara içeceksiniz o zaman Türk markayı tercih edin. Türk çiftçisine kazandırın.

Tütünümüz kaliteli değil mi? Yetkililerimiz ne güne duruyor, dışarıdan sigara getirerek ülkemizin dışarıya giden milyon dolarlarını bir yıllığına kendi tütün üretimimizi iyileştirmek için harcasınlar. Kendi köylümüzü, çiftçimizi ihya etmek için çaba sarf etsinler biraz da. Amerikan, İngiliz, Japon çiftçisinin başını göğe erdirdikleri yetmez mi?

Son söz, “İçmeyin!”. Sigara içmeyin. Ömrünüzü uzatın, hayat kalitenizi artırın. Yapabilirsiniz, başarabilen biri olarak söylüyorum.
( Sigara başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 15.07.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.