EN BÜYÜK HATİP KİM?
 
 Sizce, yeryüzünde gelmiş geçmiş en büyük hatip kimdir? Cicero mu, Halide Edip mi ,Aristo mu yoksa Yakup Kadri mi? Eminim, aklınızdan hangisi olabilir ya da kim olabilir sorusu geçiyordur. Sizleri, aklınızı kurcalayan bu sorulardan hemen kurtarmak istiyorum.Evet ; hiç şüphesiz yeryüzünde, gelmiş geçmiş en büyük hatip Hz. Muhammed(s.a.v.)’dir.
Çünkü ;O okuma ve yazması olmayan ümmi bir kuldu.Nitekim ;çok kısa bir sürede Arap Yarımadası gibi cahiliyetin had safhaya ulaştığı bir yerde insanlığı bilim ,siyasi,fen ,edebiyat konusunda çok yüksek bir mertebeye çıkardı.Bunu da o yüksek ikna edici, güzel konuşmaları ve Yaratan ‘ın izni dairesindeki mucizeleriyle başardı.
O, gerçekten zor bir dönemde geldi ve pes etmeden mücadelesini sürdürdü. Çünkü;insanlar o dönemde insanlık adına hiçbir şey bilmiyorlardı.Kumar ve içkinin hayatın nimeti olduğu,küçük masum kız çocuklarının diri diri gömüldüğü, kadının hayvan muamelesi gördüğü,sevgi ve saygı adına hiçbir şeyin yeşermediği  karanlık bir dönemdi.Bütün bu olumsuzluklara karşı O, davasını mücerret gördü ve yoluna devam etti.Sonra, bu yolda yürümeye başlarken kul adına tek başınaydı. Pes etmeyen bir asker gibi çok kısa sürede çok şey başardı.Okuma yazma bilmeden sesini ta o zamanda kainatın her yerine ulaştırdı.O dönemin insanlarını bilimde çok ileriye taşıdı.Yine o dönemin insanları yıllarca dünya siyasetine yön verdi. En güzel edipler o cahil olan insanların içinden çıktı.İşte bütün bunları o ümmi zat yaptı.
Ne kadar yüce , mukaddes bir mevzu değil mi? Bu yazıyı yazmama vesile olan ders öğretmenimdir.Çünkü; kendisine göre en büyük hatip Çicero ‘ymuş. Her zaman belirtmişimdir ki, tarihi bilmeyen, onu anlayamayan insan başka milletin hem maddi hem de manevi kölesi olmaktan kurtulamaz.
Hatiplik, sadece konuşmak değildir.Hatiplik , insanlığa yol göstermektir, insanlığı karanlıktan çıkarıp aydınlığa götürmektir.Ne yazık ki bu kavramın manasını bilmeyen insanlarımız var hala.Görülüyor ki durum hem vahim hem de mühimdir.
Tek çare ise ;okumak , okuduğunu anlamak ve onu hayatına tatbik etmektir.
Saygılarımla…
 
                                                                                                           FESİH SARIGÜL
                                                                                                        
                                                                                                     
( En Büyük Hatip başlıklı yazı hazan tarafından 29.09.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.