Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 6/21/2009
Okunma Sayısı : 1432
Yorum Sayısı : 0
M.NİHAT MALKOÇ

Trabzon onu çok sevdi. Çünkü Trabzon'a çok şey verdi O… İki buçuk yıla çok şey sığdırdı bu güzel insan. Halkla bütünleşti, öğrencilerin sevgilisi oldu. Trabzon'daki kütüphaneler onun olağanüstü gayretleriyle hayat buldu. Bir zamanlar bomboş olan kütüphane rafları birbirinden güzel kitaplarla doldu. Kütüphanelerimiz gül açtı. Okullarda hummalı bir okuma çalışması başladı. Günün belli saatlerinde öğrenciler kitap okuma çalışması yaptılar. Hayatında bir kitabı bitirmeye muvaffak olamayanlar bile iki yılda onlarca kitap okudu.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından geçerek yürürlüğe giren valiler kararnamesi Trabzon'da hüzün bulutlarının kümelenmesine yol açtı. Trabzonluların çok sevdiği, adeta bağırlarına bastığı Vali Nuri Okutan bu kararnameyle Şanlıurfa Valiliğine atandı. Böylelikle Şanlıurfalılar çok değerli bir valiye kavuştular. Biz Trabzonlular da çok kıymetli bir validen mahrum kaldık. Oysa böyle bir atamayı hiç beklemiyorduk. Onun uzun yıllar boyunca Trabzon'a üstün hizmetlerde bulunacağını umuyorduk; fakat olmadı.

Trabzon'un eski valisi, Şanlıurfa'nın yeni valisi Nuri Okutan'la yollarımız çok yerde kesişti. Gazetelerde onun projeleriyle ilgili çok sayıda yazı yazdım. Televizyonlarda dilim döndüğünce onun çalışmalarını ve hizmetlerini anlattım. 'Marifet iltifata tabidir' gerçeğini bildiğim için onu hep destekledim. "Kitaplı Hayaller Vadisi Trabzon 1. Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kültür Sanat Şenliği'nde Vali Nuri Okutan'la sohbet etme imkânımız oldu. Bu etkinlikte bir hafta boyunca ben ve benim gibi bir kısım öğretmen arkadaş gelen misafir yazarlara gönüllü mihmandarlık yaptık. Valimiz Okutan'la birebir derin kültür-sanat sohbetlerine daldık. Görüşlerimizi birbirimizle paylaştık. Geleceğe dönük projelerden bahsettik. Kendisine Sakarya'da çocuk edebiyatıyla ilgili gerçekleştirdiği çalışmaların bir benzerini burada yapmayı teklif ettim. Trabzon'da da ortak bir çocuk hikâyeleri kitabı çıkarabileceğimizi belirttim. Bu düşüncemi benimsedi ve gelecekte böyle bir çalışmanın yapılmasını olumlu karşıladı. Bu yıl ilki gerçekleştirilen 'Kitaplı Hayaller Vadisi' etkinliğinin gelecek yıllarda Trabzonlu şair ve yazarları da içine alarak daha da genişlemesi gerektiğini belirttim. Trabzonlu yazarların bu etkinliğin dışında bırakılmasını doğru bulmadığımı söyledim. Gerekçelerini dile getirince o da düşünceme katıldı. Gelecek yıl Trabzonlu yazarları da faaliyete dâhil edeceğini söyledi. Yani o, makul tekliflere her zaman açık bir insandı.

Okutan Vali "Trabzon Okuyor" kampanyasıyla Trabzon'u adeta açık bir kütüphaneye çevirdi. Okullara okuma saatleri konuldu. Camiler bile cemaatine okuma saati ihdas etti. Trabzon'da adeta bir okuma seferberliği gerçekleştirildi. O, okulöncesi eğitimde Trabzon'u çağ atlattı. Trabzon'da, 2002'de yüzde 8.4 olan okul öncesi eğitim oranı, Nuri Okutan'ın göreve başladığı 2007 yılında yüzde 61.80'e, 2008 yılında ise yüzde 84.60'a çıktı. Okul öncesi eğitime, 33 bin 677 çocuğun dâhil edildiği Trabzon, Amasya'nın ardından bu alanda ikinci oldu. Trabzon, 3-4 yaş arası çocukların okula kazandırılmasında ise 1803 çocuk ile birinci sıraya yerleşti. Trabzon'da 2002 yılında 11 okul, 340 ana sınıfı bulunurken, bugün kentte 30 okul, 740 anaokulu hizmet veriyor. Bunlar öyle kolay yapılacak işler değil. Vali Nuri Okutan giderken Trabzon'a dair şu duygusal açıklamayı yaparak şehrimize veda etti:

"Trabzon'un benim gözümde, gönlümde çok önemli bir yeri var. Öyle de kalacak. Trabzon bir şehzadeler kentiydi ve şehzadelerin valilik yaptığı bir yerdi. Trabzon'a adım attığım ilk günden itibaren bir kültür kenti, sanat kenti, devlet onurunu bilen bir kent olduğunu hissettim. Ben Trabzon'un bu güzel yönlerini ortaya çıkarmaya gayret ettim. Bu kentte ömür boyu sürecek dostluklar arkadaşlıklar edindim. Dolayısıyla Şanlıurfa'ya gitmek güzel, Trabzon'dan ayrılmak zor… Mesleğimizin sıkıntısı tayin ayrılıkları… Yeni yerde başlamak güzel ama en kötü şey ayrılmak… Burada hatıralarımız var. Gidiyorum ama kalben hep birlikte olacağız. Trabzon ve Trabzonspor'umuza başarılar diliyorum."

Güle güle Trabzon'un gül yüzlü valisi… Güle güle Okutan Valim… Yolun açık olsun.
( Güle Güle Okutan Vali başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 6/21/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.