YOZGAT’TAN BİR BAYAN ŞAİR-SERAP DEMİRTÜRK (Serap Hoca )


YOZGAT’TAN BİR BAYAN ŞAİR-SERAP DEMİRTÜRK (Serap Hoca )

Yozgatlı olan Serap Demirtürk, 1959 yılında Adapazarı’nda doğmuştur, ancak Tüm öğrenim hayatı Ankara’da geçmiştir. 1979 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü- Türkçe Bölümünden mezun olduktan sonra Anadolu Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde lisans tamamlamıştır.
2OOO yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokul ve liselerde öğretmenlik yapmıştır. On üç yıllık öğretmenken başladığı eğitimci-yazarlık çalışmalarında Türkçe ders kitapları, dil bilgisi-kompozisyon kitapları yazmıştır. 2000 yılında emekli olduktan sonra da sınav soru merkezlerinde ve dershanelerde çalışmıştır. Bu alanda yirmiye yakın kitap yazmıştır. Halen eğitim alanındaki çalışmaları devam etmektedir.
Biri Afyon’da Tıp öğrenimi gören, biri üniversiteye hazırlanan şairimiz hem iyi bir anne hem iyi bir öğretmen hem de güçlü bir kadın olarak çocuklarına örnek olmaktadır.
İlkokul dergilerinde şiirleri ve yazıları çıkan Serap Demirtürk adı, yıllar geçtikçe “şair” olarak unutulmazlar adına girmiştir. Türkçeyi akıcı ve duru bir şekilde kullanan Serap Demirtürk’ün kıvrak bir dille yazdığı serbest şiirlerinin yanında hece ile yazdığı şiirler de vardır. “Mavi Çınar, Akademi, Mor Taka” dergilerinde şiirlerine ve yazılarına rastladığımız sanatçının şiirlerine antolojilerde de görmekteyiz.
“Sessiz Ağıt” ve “Gönülden Gönüle” şiirleri Yaşar Gürlek ve Tekiner Aksoy tarafından türkü formatında bestelenmiş olan şairin şiir yarışmalarında da beğeni kazanan şiirleri mevcuttur:
*İstanbul Şiir Akademisinin 2010 yılında Cengiz Aytmatov adına düzenlediği şiir yarışmasında “Günleri Yazılmamış Günlük” şiiri, beğeniye seçilenlerin yayımlandığı kitaba alınmıştır.
*2010 yılında 13. Kez düzenlenen Hasan Bayri Şiir yarışmasında (birinci Berdar Doğan’ın 350 puan aldığı yarışmada) “Hasbıhâl Edeydim Yâr ile” şiiri 303 puan alarak Belediye Başkanı Cemal Akın Bey tarafından teşekkürle ödüllendirilmiştir.
*İstanbul Şiir Akademisinin 2011 yılında Kazakistan millî şairi Abay Kunanbayoğlu adına düzenlediği şiir yarışmasında “Bülbül-ü Nalân” şiiri mansiyonla ödüllendirilmiştir.
Sadece şiir mi? Hayır. SERAP HOCA olarak da bilinen Serap Demirtürk’ün kalemi, düzyazıda da usta ve etkileyici. “Antalya/Güllük Güldestesi Şiir Derneği” nin 4.Antalya Şairler Buluşması bünyesinde “ Sevim Erdoğan Tezel” adına gerçekleştirilen şiir ve öykü dalındaki yarışmada 2. olan öykü, Serap Demirtürk’e ait. Şair Refika Doğan bu konuda şöyle diyor: “Öyküde ikincilik, Serap Hoca’nın… Başkalarının başına gelen felaketlerin bir gün bizim başımıza da gelebileceğinin… Kendi zaafları uğruna aile değerlerini hiçe sayan bir babanın düştüğü durumu… Direnip savaşmak yerine başını alıp giderek çocuklarını kendi gururuna kurban eden annenin ailedeki temelin yıkılmasına doğrudan etkisini… Ailedeki iletişimsizliğin o aileyi nasıl darma duman ettiğinin hazin öyküsü: BUĞULU GÖZLER …”
Serap Demirtürk, “Önce Vatan, Mehmedim. Ata’ma Sesleniş” şiirlerinin bulunduğu “Vatan Kokusu” antolojisinin gelirini Yozgat Şehit Aileleri Derneği yararına olsun diye derneğe aktarmıştır.
Şairimiz serbest ve hece şiirleri dışında çağdaş şiir akımlarının da yanında olmuştur. “Gülce, buluşma, akrostik” nazım biçimlerinde de eser vermektedir.
İlesam (Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), Yoşaybir ( Yozgat Şairler Yazarlar Birliği ), Çağsad( Çağdaş Şair ve Yazarlar Derneği) , Antalya Güllük Derneği üyesi olan Serap Demirtürk, güçlü bir şiir yorumcusudur. Kendi şiirleri dışında başka şairlerin şiirlerine de ses olmuştur.
Şiirlerinde doğrudan insanı ve hayatı bulduğunuz Demirtürk, ilk şiir kitabı “Gönülden Gönüle” 1999 yılında kendi tasarımı ile çıkmıştır. Nisan 2010’da ressam Halim Tokel kapak tasarımı, Ali Şeyh Özdemir önsözüyle 2. kitabı “Hüzün Çiçeği” ile şiirlerini okuyucularına kavuşturan şairimiz, duygu okyanusumuza bir kitap daha kazandırdı. 2011 Mayıs’ında editörlüğünü kendisinin yaptığı, Mustafa Ceylan önsözüyle Gökçen Çelik fotoğrafı ve kapak tasarımıyla “İnadına Yaşamak” şiir kitabı gene Yıldızlar Yayıncılık tarafından basıldı. Şairimiz 2 Temmuz’da ANSAN’ın (Antalya Sanatçılar Derneği) misafiri olacak ve o buğulu sesiyle şiirlerini seslendirecek, kitaplarını imzalayacak ve kendisiyle ilgili yapılan yorumları dinleyecek. Serap Hoca şiirleri anlatılmaz, okumak gerek. Ankara yayınevleri (Dost-Palme-Best-Yöntem) kucak açmış şairimize, diğer yayınevlerinde de kitaplarını görmeyi dileriz.Nice başarılara diyoruz.

Münevver DÜVER
( Yozgattan Bir Bayan Şair-serap Demirtürk Serap Hoca başlıklı yazı MünevverDÜVER tarafından 30.06.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.