Teknolojinin bu kadar ilerlediği günümüzde dahi hala batıl inançlarımız var. Hatta onlara o kadar inanıyoruz ki günlük hayatımızı bütünüyle etkiliyor. Yaşantımıza çoğu zaman bunlar yön veriyor. Oturup mantıklı bir şekilde düşünülürse aklımız isyan edecek aslında “olur mu böyle saçmalık” diye. Bu yazıyı kaleme almaya karar verdiğimde, bildiklerim ve küçük bir araştırma sonucu gördüm ki yaz yaz bitmeyecek kadar çok ve gereksiz batıl inançlarımız var. Ben en bilinenlerden başlıyorum eklemek istediğiniz varsa kabulümdür. Bu arada çok şükür batıl inancım yok diyorum ve kulağımı çekip üç kez tahtaya vuruyorum :)
     1-Baş sağlığına gelen kişilerin ayakkabıları ters çevrilmez.
Geleneksel adetlerimizden biridir; misafir giderken ayakkabıları gideceği yöne göre çevrilir. Eğer başsağlığı için gelmişse bu olmaz neden? Ben bir cevap bulamadım kararı size bırakıyorum…
     2-Ateşin çıkardığı ses ateş yakan kişi hakkında dedi kodu yapıldığına işarettir.
Genelde ateş yanarken, hele birde meşeyse ne güzel sesler çıkarır. Bir sobada ve ya şömine başında o ateşin çıkardığı ses bazen bir müzik gibi işler insanın ruhuna. Şimdi birileri hakkımızda dedikodu yapıyor diye mi düşünmek lazım, bu güzel melodinin karşına oturup keyif mi çıkarmak lazım…
     3-Kapı eşiğinde oturulursa, bekâr kalınırmış.
Şu maddeyi yazdığımda baya güldüm. İnsanın karşısına değer verdiği, sevebileceği biri çıkmadıysa suç kapı eşiğinin mi? Acaba evlilere sormak lazım hiç kapı eşiğine oturmuşlukları yok mu? Ne dersiniz sizde çevrenize bir sorun bakalım…
     4-Sağ avuç içi kaşınırsa para gelecek, sol avuç içi kaşınırsa para gidecek.
Bu da günümüzde çok inanılan bir konudur. Sürekli alış verişle işi olan kişilerin sizce akşama kadar avuçları kaşınıyor mu?
     5-Elden ele bıçak verilmez, (bu sabun ya da makas içinde geçerli) tatsızlık olur o kişiyle kavga edersin.
Yani bazen bu kadarı olur diyorum bu sözün altına ekleyecek cümle bulamıyorum takdir sizindir…
     6-Evin çatısında baykuş öterse o evden ölü çıkar ya da yıkım olur.
Zavallı bir kuşun ölümle ne alakası olabilir ki? Diğer kuşlardan ne farkı var uçmasın mı? Konmasın mı? Ötmesin mi? Ömrümüz bizi yaratanın elinde değil mi? Sıradan bir kuşun buna ne gibi bir etkisi olabilir?
     7-Hamile kadın saçını keserse çocuğun ömrü kısa olur.
Bu da bir önce ki madde gibi saçma. Hamile bir kadının iki tel saçına mı bağlı karnında ki bebeğin ömrü? Ömür Allah’ın elindedir yaşayacağımız varsa yaşarız yoksa ömür bittiği yerde biter.
     8-Türbelere mum dikmek, dilek dilemek, bez bağlamak.
Türbedeki de bir ölü sonuçta. Kendine bile faydası olmayan kişinin bu dünyaya ne faydası olabilir. Bir şey istenecekse bu bir ölüden olmamalı. Hakkımızda hayırlısı denerek her şeyin gerçek sahibinden istenmeli…
     9- Salı günü bir işe başlanmaz, sallanır…
Bu yorumsuz takdir sizindir. Bu gün günlerden pazartesi değil mi? :)

Birçok batıl inanca sahibiz, göstereceğiniz ilgiye binaen yazmaya devam edeceğim. Bu arada şunu da ekleyeyim tek sayıda bıraktım aman uğursuzluk getirmesin yazım çok okunsun:)

( Batıl İnançlarımız başlıklı yazı BirgülERDOĞAN tarafından 11.04.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.