Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 31.05.2009
Okunma Sayısı : 1298
Yorum Sayısı : 0
YAZARLAR VADİYE İNDİ

M.NİHAT MALKOÇ

Aman efendim yanlış anlaşılmasın; Kurtlar Vadisi’nden değil, Trabzon’daki Zağnos Vadisi’nden bahsediyorum. Bugünlerde Trabzon Valiliği himayesinde çok güzel ve anlamlı bir etkinlik gerçekleştiriliyor. “Trabzon 1. Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kültür Sanat Şenliği” 23 Mayıs 2009 Cumartesi günü başladı. Bir zamanlar gecekondu vadisi olan Zağnos, Kitaplı Hayaller Vadisi’ne dönüştü bir anda. Artık gözler yeşili görüyor, kitaplar hayat veriyor. Her taraf aydın insanlarla dolu… Kitap stantları kurulmuş dört bir yerde. Şenliğin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yapacaktı; fakat her ne hikmetse gelmedi açılışa.

Açılışa sadece bakan değil, halk da gelmedi. 215 bin merkez nüfusa sahip Trabzon’da bu güzel etkinliğin açılışına gelenlerin sayısı beş yüzü geçmezdi. Üzüldüm, gelen yazarların yüzlerine bakarken utandım. Trabzon gibi bir kültür, sanat, tarih ve edebiyat kentinde böyle önemli faaliyete gele gele beş yüz kişi mi gelecekti? Bir haftadan beri KTÜ’nün 54. Kuruluş Yıldönümü kutlanıyor. KTÜ’de; ülke genelinde ün yapmış Funda Arar, Rafet El Roman, Musa Eroğlu, Kenan Doğulu gibi sanatçıların konserlerinde izdiham yaşandı. Okumak ve kitap söz konusu olunca koca Zağnos Parkı bomboş kaldı. Pes doğrusu!... Bu utanç bize yeter.

Trabzon ‘1. Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kültür Sanat Şenliği’ Zağnos Parkı Amfisinde başladı. Şenliğin açış konuşmasını KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümü Öğretim Üyesi, Trabzon’un gözbebeği hikâyeci-romancı Nazan Bekiroğlu yaptı. Benim de hocam olan, dört yıllık öğrencilik hayatını saymazsak; ömrünce Trabzon’u terk etmeyen, bu kente büyük bir aşkla bağlı olan Bekiroğlu, konuşmasında şu duygu ve düşüncelere yer verdi:

“Trabzon taşradır ama bir şehzadeler taşrasıdır. Burası Fatih’in fethettiği, Yavuz’un valilik yaptığı, Kanunî’nin doğduğu önemli bir şehirdir. Trabzon bir imparatorluk kültürüne yaslanmaktadır. Bu kent, geçmişten bugüne hep kültür ve sanatla yoğrulmuştur. Son dönemlerde Trabzon, bahçesini kaybetmiştir; şehrin kültürel mazisi ve ruhu örselenmiştir. Trabzon’un bugünkü yeni nesline mazisini hatırlatmalıyız. Trabzon kıyı ile dağ arasına sıkışmış bir şehirdir. Bu kente kültürel yatırımlar yapmak çok şeyi değiştirecektir.

Unutulmamalıdır ki nesillere yapılan eğitim ve kültür yatırımı en kârlı bir yatırımdır. Ürün almak için uzun yıllar beklemek gerekse de en mühim bir yatırımdır eğitime yapılan yatırım… Yetişmiş insanlar olarak gençlerin ruhlarına ve algı tarzlarına biçim vermeliyiz. İnsanlar başıboş bırakılmamalı, gençlerin ruhları imar edilmelidir. Onlara kucak açılmalıdır.

Kültürel yatırımlar altyapı yatırımlardan daha az önemli değildir. Trabzon’da son yıllarda çok güzel işler yapılıyor. Kent kültür ve sanatta adeta ayağa kaldırılıyor. Sayın valimiz Nuri Okutan Bey güzel şeyler yapmaktadır Trabzon’da. Okuma seferberliği kentin elinden tutmuş, onu ayağa kaldırmıştır. Onun yaptığı bu güzel işler hep hatırlanacaktır.”

Nazan Bekiroğlu’nun duygu yüklü konuşmasının ardından son dönem edebiyatının en büyük şairlerinden biri olan Hilmi Yavuz kısa bir konuşma yaptı. Türk şiirinin yaşayan üstatlarından biri olan Hilmi Yavuz şunları söyledi: “Trabzon insanı aydındır; cana yakındır. Ben bu şehre defalarca geldim. İstanbul ve Ankara’dan sonra en çok geldiğim şehir Trabzon’dur. 74 yaşındayım, bir gün emekli olursam Trabzon’da ev tutup yaşamayı düşünüyorum. Trabzon’u çok seviyorum. Peygamberimizin ‘ Davete icabet etmek sünnettir’ diye bir sözü var. Ben bu söze hep sadık kaldım. Beni Trabzon’a çağıranların davetine icabet etmeyi daima bir görev bildim ve bu güzel şehre koşarak geldim. Burada sizinle beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Hepinizi çok seviyor, muhabbetle selamlıyorum.”

Hilmi Yavuz’dan sonra Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında eğitime ve kültüre yapılan yatırımların önemine değindi. TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın eşi Saime Toptan da kısa bir selamlama konuşması yaptı. Programın son konuşmasını Vali Nuri Okutan gerçekleştirdi. Okutan, şehrin kültürel kimliğinden bahsetti; bugüne kadar yaptıklarına değindi. Katılımcı yazarlara teşekkür etti.
( Yazarlar Vadiye İndi başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 31.05.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.