Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 5/29/2009
Okunma Sayısı : 3270
Yorum Sayısı : 0
TRABZON’UN İKİNCİ ÖZEL HASTANESİ: İMPERİAL

M.NİHAT MALKOÇ


Sağlık dünyadaki en büyük varlığımızdır. Allah’ın bize emanetidir bedenimiz, onu hor ve hakir kullanmamalıyız. Hayatın tadı ve tuzudur sağlık… Fakat işler her zaman düzgün gitmez. İnsanların aklına gelmeyen başına gelir. Günün birinde sıhhatimizi, paramızı, malımızı, dostlarımızı kaybedebiliriz. Fakat geleceğe dönük umudumuzu kaybetmemeliyiz. Umudunu yitiren her şeyini yitirmiş demektir. Sağlığın kıymeti hiçbir şeyle ölçülmez. Bunu cihan padişahı Kanunî Sultan Süleyman meşhur bir beytinde şöyle özetlemiştir:

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

Yüce Rabbimiz ölüm dışındaki her derdin dermanını vermiştir. İnsanlar dertlerinden kurtulmak için arayış içerisinde olmalıdır. Sevgili Peygamberimiz: “Allah, verdiği derdin şifasını da verir; öyleyse tedavi olun.” buyurmuştur. Tedavi olmak için modern sağlık kuruluşlarına ihtiyaç vardır. Türkiye’de sağlık sektörünün önünde dağ gibi sorunlar mevcuttur. Devlet kurumları sağlık hizmetlerinin altından kalkamamaktadır. Kalkınmış ülkelerde devlet pek çok hizmetten elini eteğini çekmiştir. Avrupa’da ve ABD’de sağlık sektöründeki en büyük ve modern yatırımlar özel şirketler tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye bu alanda çok geriden gelmektedir. Böyle olmakla birlikte son yıllarda sağlık alanında özel kurumların ciddi yatırımlarını görüp bunlarla gurur duymaktayız. Türkiye’de sağlık yükünü devletle bölüşmeliyiz. Bunun önü açılmıştır.

Trabzon’umuzda bugüne kadar sadece bir özel hastane vardı. Karadeniz Hastanesi uzun yıllardan beri özel sağlık kurumlarından biri olarak bu sahada hizmet vermektedir. 20 Haziran 2007 Cuma günü Trabzon’daki özel hastaneler zincirine yeni bir halka daha eklendi. Uzun zamandan beri inşaat ve iç donanım çalışmaları süren Özel İmperial Hastanesi hizmete açıldı. Fakat ben hastanenin ismini beğenmedim. “İmperial” da neymiş…”İmparator” anlamına geliyormuş. Ne lüzum var böyle bir isme… Bırakın bu işleri, Türkçeye güvenin…

Türkçede sağlığı çağrıştıran nice isimler var. Daha güzel ve Türkçe kökenli bir isim bulunabilirdi. Mesela “Bengisu” Hastanesi olabilirdi. Hastane yönetimi yine insaflı davranmış!... Çok şükür ki “hastane” yerine “hospital” dememişler. İngilizce isimle modern görüneceklerini, daha çok hasta çekeceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. Bu hastane zaten her şeyiyle mükemmel… Hizmeti de mükemmel olursa ve devlet desteği sağlanırsa, Bağ-kur, SSK, Emekli Sandığı mensupları buradan ücretsiz yararlanabilirse rekabet etmeleri, ayakta kalmaları mümkün olur. Aksi takdirde benim fakir halkım özel tedavinin altından kalkamaz.

Daha evvel belirttiğim gibi Karadeniz Bölgesi’nin en büyük özel sağlık kurumu İmperial Hastanesi, Başbakan Recep Tayyib Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Bir grup işadamı ve doktor, Trabzon’un teşvik kapsamına alınmasından sonra böyle bir özel sağlık yatırımına yöneldi. Karadeniz’in en büyük sağlık kuruluşu olan Özel İmperial Hastanesi 20 milyon YTL’ye mal oldu. Söz konusu sağlık kuruluşunda 250 kişi istihdam edilecek. Özel İmperial Hastanesi teşvikin en güzel meyvesi olarak karşımıza çıkıyor. İller Bankası eski binasının kiralanarak yeniden düzenlenmesiyle böyle bir eser çıktı ortaya. Hastanede 35’i uzman olmak üzere, toplam 45 doktor bulunacak. 25 ortaklı hastanenin 21 ortağı hekim… İmperial’de 75 yatak bulunuyor. Hastane içinde acil hizmetin yanı sıra, dâhili ve cerrahi bütün branşlarda muayene, yatış ve her türlü cerrahi müdahale de yapılacak.

Üç modern ameliyathanede açık kalp ameliyatı da dâhil olmak üzere her türlü ameliyat yapılabilecek… Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nde 24 saat normal ve sezaryen doğumlar gerçekleştirilebilecek. Hastanede kardiyoloji, cerrahi, dâhili ve çocuk yoğun bakım ünitelerinin yanı sıra diyaliz ünitesi de bulunmaktadır. Teşhise yönelik her türlü laboratuar ve radyolojik tetkikin yapılabileceği hastanede MR, Tomografi, Anjiyografi, EEG, EMG, Ultrasonografi, EKO, Dansitometri gibi en gelişmiş teşhis cihazları da yer almaktadır.

Özel İmperial Hastanesi’nin açılışının hemen ardından binayı büyük bir heyecanla ve dikkatle gezdim. Görevlilerin yüzleri güleç, herkes vazifesinin bilincinde… Hastanede hizmet verecek bütün elemanlar hizmetiçi kurslardan geçirilmiş. Gerçekten de çok güzel bir hastane olmuş. Görünürde hiçbir eksiği yok. Tecrübe zamanla kazanılan bir meziyettir. Bunu da zamanla kazanacaklardır. Gerçi hastanedeki doktorlar Trabzon’un ve Türkiye’nin en seçkin hekimleri arasından seçilmiş. Çok başarılı ve idealist bir hekim var başhekimlik koltuğunda… Başhekim Dr. İrfan Coşkun’un burada da çok güzel işlere imza atacağından eminim. Trabzon’da böyle büyük ve modern sağlık kuruluşunun olması beni fevkalade gururlandırdı. Bu yatırıma destek olan ve her türlü riski alarak Trabzon’a görkemli bir eser kazandıran yatırımcılara Trabzonlular adına şükranlarımı sunuyorum. Onlar görevlerini yaptılar… Şimdi sıra bizde… Bu güzel sağlık kurumunu destekleyerek yaşatmalıyız.

( Trabzon'un İkinci Özel Hastanesi: İmperial başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 5/29/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.