Lise yıllarında Edebiyat öğretmenimiz bir konu verir ve bu konu üzerinde bir kompozisyon yazın derdi. Sınıfta her zaman olduğu gibi en iyilerinden birisi bendim. Yazılı imtihanlarda ise bir türlü başarılı olamıyordum. Tabii bunun sebebini çok iyi biliyordum. Derslerimize çalışmamız çok zordu. Bunun da bir çok nedenleri vardı. Saymaya kalkışsam sayfalar alır.
 
Asıl konumuz ortaya bir konu atalım. Bu konu hakkında bir şeyler karalayın deseler. Aklınıza gelen konu ne olabilir. Benim aklıma geleni söyliyeyim mi. Belki bir çoğunuza tuhaf gelebilir. Günümüz koşullarına yakışan en güzel konu "ACABA" sözcüğüdür.
 
Acaba ve acabalar insanoğlununun hayatı boyunca hiç bitmeyecek bir konudur. Nefes aldığımız sürece devam edecek ve korkarım ki gittikçe acabaların çoğaldığı bir dünyada yaşamaya mahkum olacağız.
 
Sözcük anlamı olarak bir iki kelime ile geçiştirebiliriz. Belirsiz veya sonucu tahmin edilemeyen durumlar diyebiliriz. Acaba bu işin sonu ne olacak, acaba sınıfı geçecek miyim v.b. gibi bir sürü örnek verebiliriz.
 
İnsanoğlunun hayatında ki bu acabaların gittikçe çoğaldığı bir gerçek. Peki bunun en büyük sebebleri nedir diye hiç düşündünüz mü ? Neden hayatımız acabalara takılı kalmak zorunda ? Ya da neden acabasız bir hayat yaşayamıyoruz ?
 
Acabaların çoğalmasının en büyük sebeblerinden birincisi insanoğlunun okumayı sevmemesidir. Yani kısacası bilgisiz kalmak ve hayata bakış açımızda dar bir alana bakarak çıkmazlara girmektir. İşin altından kalkamaz hale geldik mi bu defa basit düşünceler gelir aklımıza.
 
Acabalarda insanların düştüğü bu durumda madem okumak ön plana çıkıyor ise burada yazarların da biraz sorumluluğu var demektir. İnsanlara okumayı sevdiremiyoruz. Ne oluyor da bu insanlara bir türlü okumayı sevmiyor.
 
İnsanlar düşmüş ekmek derdine be kardeşim. Kim okur senin acabanı veya yazılarını. Acaba demeyi unutmuş. Dilenciliğe alıştırılmışız. Hele Ramazan ayı geldi mi ortalık kaynıyor. O zaman şöyle gelin de oturup tartışalım. Biz bu insanlara okumayı sevdirmek için ne yapmalıyız.
 
Yoksa son yıllarda yazarların yazdıklarını millet niye okumuyor diye önce kendimizi sorguya çekelim. Acaba bu millet aklını mı kaçırdı. Yaradan bile peygamberimize ilk emri OKU olmuştur. Arkadaşlar inanın çok büyük günahlara giriyoruz. Aslında yazarlarında bir çok nedenleri de olabilir.
 
Hiç mazeret üretmeyelim bu böyle çıkıyor. Milleti okumaya teşvik etmek için bazı planlar yapmak zorundayız. İçerisinde acaba olmayan bir dünya hazırlamak için okuma oyunu adı altında işe başlayalım. Önce en yakın çevremizden başlayacağız. Bir ay içinde bir kitap okuyana 50 TL para vereceğim. Kendin gibi iki kişiyi de okumaya alıştırdığın zaman kişi başına 30 TL ödül vereceksin. Bu böyle zincirleme devam edecek.
 
Aklıma ne geldi birden biliyormusunuz. Millet madem okumayı sevmiyor. Demek ki yazılan yazılar o kadar etkili değil. Ya da yazarlar gerçekleri yazamıyor. Herkes türlü baskılar altına alınmış ve ekmek davası diye hiç kimse sesini çıkarmıyor.
 
Sonuç olarak insan oğlunun hayatı gerçekle yalan arasında kurulan bu acabaların üzerine kurulmuştur. Sonucu belli olmayan bir yolculuğa çıkmış gemi misali boşlukta sallanıp duruyoruz. Acaba sonumuz ne olacak bilen var mı ? Zannetmiyorum bilenin olduğuna....
 
 
31.08.2010  
 
  
     
( 283 Acaba başlıklı yazı Necmi Yaprak tarafından 31.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.