Serbest Kürsü / Söyleşi

Eklenme Tarihi : 4/28/2009
Okunma Sayısı : 3974
Yorum Sayısı : 2
TRABZON’DA YAŞAMAK, TRABZON’DA YAZMAK…

M.NİHAT MALKOÇ

24 Nisan 2009 Cuma günü Trabzon’da, Trabzon Sanatevi’nde Dünya Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi Kadın Komitesi’nce “Trabzon’la Buluşmak: Kültür Haritasında Bir Değer” konulu bir söyleşi programı gerçekleştirildi. Programa İstanbul’dan İnci Aral, Karin Karakaşlı, Müge İplikçi gibi yazarlarla birlikte Santraledebiyat Atölyesi mensupları da katıldı.

Misafir yazarlar öğleden sonra ilgiyle takip edilen söyleşilerinde kadın yazar olmak, Trabzon’un edebiyat coğrafyasındaki yeri konularını tartıştılar; konuşmalarında hayatlarından örnekler verdiler. Yazar İnci Aral, Trabzon’daki kadın yazarları cesaretlendirmek ve şevklendirmek için burada olduklarını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Yazmak bir bağımlılık… Yazarlığın emekliliği de yok. Ölene kadar sürdürülen bir iş… Toplumumuzda kadınların sesi uzun süre çok az çıktı. Daha çok, yoğun olarak kadının yazması benim kuşağımla başladı. Bence yazarın kadını erkeği yoktur. İyi yazar kötü yazar vardır. Merkezden uzak olmanın işi biraz ağırlaştırdığı gerçek ama iletişim teknolojilerindeki yeniliklerle sesimizi en uzağa duyurabiliriz. Ama edebiyat dünyasında birebir ilişkiler de önemli. Yazmaya başladım, çünkü kendim ve hemcinslerim için daha fazla özgürlük istiyordum. Beni alıkoyan her şeye itiraz etmek istedim. ‘Sizin doğrularınız içerisinde var olmak istemiyorum, kendi doğrularımı size sunmak istiyorum’ dedim. Bunun için ilk öykülerimi yazmaya başladım. Manisa’da yaşıyor, kimseyi tanımıyordum. O dönemde bugünkü gibi iletişim araçları da yok. Öykülerimi postayla dergilere gönderdim.”

İlk günkü söyleşiye ilgi bir hayli fazlaydı. Söyleşiden sonra İnci Aral kitaplarını okuyucuları için imzaladı. Daha sonra yazma heveslilerinden “yaşamak, sınırlar, yolculuk, gitmek, kalmak” sözcükleri etrafında birer öykü oluşturmaları istendi. Bu öykülerden bazılarının proje sonuçlandığında oluşturulacak kitapta yer alacağı öğrenildi.

Radyo programcısı, öykücü ve şair Serkan Türk’ün öncülüğünde Trabzon’da yayınlanan Ada Dergisi tarafından 25 Nisan 2009 Cumartesi günü bir önceki günkü programın devamı olarak “Trabzon’da Yaşamak, Trabzon’da Yazmak” konulu bir söyleşi daha gerçekleştirildi. Söyleşi, öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere yazarlar ve şairler iki gruba ayrılarak yapıldı. Söyleşinin öğleden evvelki oturumuna Trabzonlu öykücü, şair ve yazarlardan Neriman Calap, Nihat Malkoç, Duygu Karahasanoğlu, Zekeriya Saka ve Mehmet Kuvvet katıldı. İlk olarak söz alan Zekeriya Saka, Karadeniz coğrafyasının burada yaşayanları şair ve yazar etmesinin doğal olduğunu söyledi ve şairliğinin geçirdiği aşamaları dile getirdi. Ankara’da oturan Neriman Calap yazarlıkta geride bıraktığı yıllarda hafızasında yer etmiş olaylara ve yazarlık serüvenine değindi. Eğitimci, şair ve yazar M.Nihat Malkoç “Taşrada Yazar Olmak” ana başlığı altında Trabzon’da yazar olmanın zorluklarını ve güzelliklerini bir bir sıraladı. Trabzon’da yaşamaktan memnun olduğunu söyleyen Malkoç şunları söyledi:

“Bütün iyi edebiyatçılar büyükşehirlerde, özellikle de İstanbul’da yaşar’ anlayışını çürüten yazarlar az değildir. Büyümek için memleketini bırakıp İstanbul yoluna düşen şair ve yazarlara hiçbir zaman hoşgörü ve sevgiyle bakmadım. Ben de İstanbul’u çok seviyorum ama acı tatlı hatıralarımı bağrında saklayan doğduğum ve doyduğum bu toprakları; denizlerinin mavisine, Boztepesi’sinin heybetine, Kisarna’daki madensuyuna, çayına, fındığına kurban olduğum Trabzon’u hiçbir şeye değişmem. Trabzon bizim vatan Kâbe’mizdir, ilk göz ağrımızdır. Uzunsokak’ta bir nisan yağmuru altında ıslanmanın zevkini hiçbir şey veremez.”

“Trabzon’da Yaşamak, Trabzon’da Yazmak” söyleşisinin öğleden sonraki oturumuna Trabzonlu şair ve yazarlardan “Neriman Koç, Nuray Karadeniz, Hasan Kantarcı, Fatma Karahasanoğlu, Ömer Turan, Erdal Eksert ve Zeki Bostan” katıldı. İlk sözü alan Neriman Koç Trabzonlu bir yazar olarak kentin kendilerine ilgisizliğinden yakındı. Nuray Karadeniz ise yazar olmasında eşinin olumsuz baskısından şikâyet etti. Diğer şair ve yazarlar da yazarlık serüvenlerini bir bir anlattılar. Söyleşiyi düzenleyen Serkan Türk’e çok teşekkür ediyoruz.
( Trabzon'da Yaşamak, Trabzon'da Yazmak başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 4/28/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.