Bu şiir bir A.A. öğrencisi olan bendenizin üretimidir. Haruni Akademi sınıfının sitemizdeki çok sempatik ve sevecen birlikteliğini kıskanmamak mümkün mü : )) Lâkin bizler de burada çelik çomak oynamıyorduk, de mi ama : )) İyi de Anadolu Ajansıyla ne ilgisi var diyeceksiniz, tabii ki bilmeye tevellütünüz yetmez : )) Bu; kökleri çok derin bir Edebiyat Evi birlikteliğidir, teee Sen de Yaz'a kadar gider, teşkilatımızın adı Ademî Akademi'dir. Yıllardır bellemeye, yazmaya, öğrenmeye çalışır dururuz. Haruni sınıfının kafiye çeşitlemelerini zevk ile okuyoruz, bir de bu teknikleri ders misali şiirler ile açıklayalım dedik, noktası virgülüne kadar tamamını ama tamamını burada öğrendim, duyurulur :) Ayrıca yurtdışı sanat platformlarında da SAM Amca olarak namımız yürümüştür ( S ami, A dem, M ehmet ), yani MFÜ ağabeyim, ben halen çırağım, henüz yeterliliğimi vermediler, laf aramızda beni pek içlerine de sokmazlar, neyse işte ben de kendi kendime yazıp mutlu oluyoommm işte :)))




Birkaç ayrı şekilde mümkündür düz kafiye       a

Bozarsan ikincide aynen diskalifiye       a

Üçüncü mısralarda değiştirebilirsin       b

Meğer ki dördü üste yetiştirebilirsin       b



*******


Tamamı yazılandır alt alta en yaygını       a

Genel kullanımıyla şemanın pek saygını       a

Günümüzde anılır uyakların baygını       a

Göze hitap edersen hoş görürler kaygını       a



*******


a a b b  ilk kıta, a a a a  ikinci       a

Her iki örgüde de düz kafiyedir inci       a

Bir de a a a b var, şimdi gelsin “ birinci “       a

Şakayla yaptık işte nihai dizilimi       b



*******


Öncelikle ilk dize adı üstünde beyit       a

Takip eden tümcede  ev sahibidir teyit       a



*******


Üç  kıta ve bir beyit yazdık baştan bu yana       a

Hepsi kendi içinde uyaklı anlayana       a

Toplam şiir şeması böyle değil bu ana       a

Her ana aynısını yapar ise badana;       a




Tamamdır aabb, ccdd  vesair       b

Veyahut aaaa , bbbb’ ye dair       b

Belki de aaab, cccb’dir şiir       b

aa, bb, cc de yazar isterse şair       b




MCU :)




Şiir yazılırken kafiye şemalarının / yani örgülerinin / yani düzenlerinin kullanımını sembolize eden a, b, c ve d harfleri birer hece olarak kabul edilmiştir. Nispeten kullanımı düşük olan aaxa ve benzeri düz kafiye şemaları da - mesnevi, kaside gazel'e mahsus gibi -  vardır, olabildiğince genele şamil yapılara yer vermeye çalıştım. Konu redif ve kafiye ayırdımı olmadığı için kelimeleri seslerine bölerek göstermedim. Birbiriyle kafiyeli kelimeleri aynı renklerle vurguladım, kafiye köklerini ve redifleri değil. Çapraz Kafiye, Sarmal Kafiye ve Örüşük Kafiye şemalarını da yazmaya çalışacağım, zamanla inşallah.


İşbu çalışma; tarafımdan özgün olarak tamamen amatör uğraşılarla kaleme alınmıştır, akademik bir değeri yoktur, şahsım gibi hece şiirinde yeni olan arkadaşlara katkı sağlayabilir amacıyla bir bilgi paylaşımıdır.
( Şiirlerle Şiir / Kafiye Şeması / Düz Kafiye başlıklı yazı MCU :) tarafından 31.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.