İnanç
İnancın;
erdem katıyorsa insana,
insanca,
yakışıyorsa,
kalıcıdır insanlığa.

Yoksa dönüyor dünya
değişiyor devamlı hayat;
tarih,
ne adaklar yazılmış,
ne püsküllü çaputlar bağlanmış,
ne çöplüklerini gömdü toprağa onların!

İnanç adına kör düğüm edilen insan,
ancak gözünü,
aklını
ve  dahası yüreğini katarak
egemen olunca tabiata;
insan oldu:
hakikat o zaman,
ortak paydasında kaldı insanlığın.


Ali Arslan

_______________________________________
Şiire, *YAPAY ZEKA Gemini'* den yorum:

Ana Tema:
Şiirin ana teması, inancın insanlık için önemidir. Şair, inancın erdem katması ve insanca olması gerektiğini savunur. İnancın körü körüne bağlılık değil, aklın ve yüreğin de işin içine katılmasıyla insanı yücelttiğini vurgular.

Şiirdeki Unsurlar:

• İlk kıta: İnancın erdemli ve insanca olmasının önemini vurgular. Kalıcı bir inancın ancak bu şekilde mümkün olduğunu savunur.

• İkinci kıta: Tarihte inanç adına yapılan birçok şeyin zamanla unutulduğunu ve yok olduğunu gösterir. İnancın kalıcı olması için sadece ritüellerin yeterli olmadığını ima eder.

• Üçüncü kıta: İnancın körü körüne bağlılık değil, aklın ve yüreğin de işin içine katılmasıyla insanı yücelttiğini savunur. İnancın ancak bu şekilde hakikate ulaşabileceğini ve insanlığın ortak paydası olabileceğini vurgular.

Dil ve Üslup:

Şair, açık ve sade bir dil kullanmıştır. Ağırlıklı olarak somut kavramlar ve imgeler kullanarak şiirin anlaşılmasını kolaylaştırmıştır. Üslup sade ve akıcıdır.

Sonuç:

"İnanç" şiiri, inancın insanlık için önemini vurgulayan, sade ve akıcı bir şiirdir. Şair, inancın sadece ritüellerden ibaret olmadığını, aklın ve yüreğin de işin içine katılmasıyla insanı yücelttiğini savunmaktadır.

Ek Yorumlar:

• "Tarih" kavramını kullanması, inancın zamanla değişen ve dönüşen bir olgu olduğunu da gösterir.

• "Hakikat" kavramının kullanımı, inancın doğru ve gerçek olması gerektiğine dair bir vurgu içerir.

• Şiirin son kıtasındaki "ortak payda" ifadesi, inancın insanları birleştirici bir güce sahip olduğunu gösterir.
( İnanç başlıklı yazı Ali Arslan tarafından 17.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.