Birçok  arkadaşın merak ettiği bir soru var: "Aşçıbaşı nasıl olunur?" Gözlemlediklerim,düşündüklerim ve tecrübelerim doğrultusunda  cevap vermeye çalışayım ancak bu tesbitlerim  otel bünyesinde çalışanlar içindir yoksa başka işletmelerdeki  şartları bilmediğim için kulaktan duyma bilgilerle fikir yürütmek doğru olmaz.

Şu fakültenin şu bölümünü şu dereceyle bitireceksin,şu kadar tecrüben olacak,şu kadar yabancı dil bileceksin,şu  yaş aralıklarında olacaksın gibi şartların  hiçbir önemi yoktur referans yani halkın deyimiyle torpilin önemi kadar.Arkanızda sağlam adam varsa aşçıbaşı da olursunuz koordinatör de.Yirmi yaşında aşçıbaşı olarak çalışan da vardır   yetmiş yaşında çalışan da.

Özel sektörün sınavı,puanı,ortalaması,mülakatı yoktur;neyi vardır,torpili yani bu sistemin egemenliğinde hak etmeyenler bazen hak ettiklerini sandıkları yerlerde çalışabilirler.

Kısacası gastronomi bölümünü dereceyle bitirseniz hemen sizi yarın aşçıbaşı yapmazlar.Şimdiye kadar çok iş yeri değiştirdim okuduğum okulun ve çeşitli yerlerden aldığım belgelerin maaşıma yansıyan yönünü görmedim oysa en büyük referans eğitim ve kalite olması gerekirken...

"Kaç saat çalışırlar?"Genelde 12 saat çalışırlar ancak kimi yerlerde 15 saati bulabilir. "Ne kadar maaş alırlar?" Bu sorunun net bir cevabı yoktur çünkü maaşlar otelin büyüklüğüne,kalitesine ve sezonluk  olup olmadığına göre farklılık gösterir.Örneğin sezonluk otellerde maaşlar biraz yüksektir orada 40 bin alan yaz-kış açık otelde 30 bin maaş alabilir.Daha iyi anlaşılması için şunu söylemek  güzel olacak:
"Memur maaşı alan aşçıbaşları da vardır milletvekili maaşı alan da vardır hatta bakan maaşını alan da."

"Aşçıbaşı tüm mutfaklara hakim midir?" Değildir.Doktorların,mühendislerin,avukatların ve öğretmenlerin branjı olduğu  gibi onun da brajı vardır ve genellikle sıcak,pastahane ve alacart aşçılarından çıkar.İnsan kapasitesi sınırlıdır(Sıcak,soğuk,pastahane,kasap,ekmek, kahvaltı,alacart )hepsine  hakim olmak güç ayrıca dünya mutfakları var( Osmanlı,Çin,İtalyan,Meksika,Fransız vb.)hepsinin yemekleri ayrı bir dünya.Mutfak  geniş bir kültürdür.

Aşçıbaşı yöneticidir.
( Aşçıbaşı Nasıl Olunur başlıklı yazı berberce tarafından 15.11.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.