Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 23.01.2022
Okunma Sayısı : 845
Yorum Sayısı : 16
EDEBİYAT  EVİ  SİTE HALKI ! HEPİNİZ  EN KISA  ZAMANDA TAHTALI KÖYE  GİDERSİNİZ İNŞALLAH.


Az yaşa, çok yaşa akıbet gelir başa.

Akıbet de malum ölüm.

Müslüman bu fani alem-i berzahtan, ebedi  olan alem-i ervaha yatay bir şekilde geçiş yaparken genel olarak önce yıkanır, sonra kefenlenir , namazı kılınır ve ondan sonra hanları köşkleri, kasırları , apartman daireleri artık her nesi varsa geride bırakarak hepi topu iki metre uzunluğunda en fazla iki metre genişlikte olan bir çukurda ikamet etmek üzere tahta bir sal üzerinde son yolculuğuna çıkar.

Sonra en son ikametgahı içindeki özel bölmeye yerleştirilir. O bölme tahtalarla kapatılır. Daha sonra çukurun üzerine toprak atılır. Dualar okunur. Bu arada da başına tahtadan bir işaret konur ki bu geçici mezar taşı görevi yapmaktadır. ( Tabii ki mezar yeri daha önce satın alınmış ve hazırlanmış değilse )

Yani rahmetli artık ebedi olarak yeni bir mekandadır.

Biz Türkler her nedense işte bu en son ve ebedi mekan olan ikametgaha ’ Tahtalıköy ’ Demişiz. Ölen bir kişi hele de fazla sevilen biri değilse arkasından ’Rahmet-i Rahmana ulaştı’ değil de ’ Tahtalı Köyü boyladı’ Deriz.

Eee? Bu hepimizin bildiği bilgilere bakarak ben bu sitedeki bunca insana ’ Olün İnşallah’ mı diyorum?

Yok efendim. Ben değil dostuma, düşmanıma bile ’ Ölür inşallah’ diye dua ( ya da beddua ) etmem. Çünkü böyle bir duanın ya da bedduanın dönüp dolaşıp sahibini bulduğuna inanırım.

E o zaman bu başlık ne?

Efendim bilmem bilir misiniz? Ülkemizin bazı şehirlerinde adı Tahtalıköy olan köylerimiz varmış. Mesela bunlardan biri Tokat’ın Niksar ilçesine bağlıymış. Ancak benim bahsettiğim Tahtalıköy bana daha yakın. Çünkü Kocaeli’nin Karamürsel İlçesine bağlı Tahtalıköy’den bahsediyorum.


Karamürsel  Kaymakamlığı  bu  köyü  şöyle  tanıtıyor:

Tahtalı mahallesi (köyü) kara yolu ile Karamürsel’ e 28, Kocaeli merkezine 60 km mesafede olan Tahtalımızın rakımı 653 m’ dir 4000 dekar tarım, 5440 dekar orman alanı vardır.

93 harbi olarak bilinen, 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinden sonra yapılan Berlin Antlaşmasına göre BosnaHersek yönetiminin Macaristan’a verilmesi üzerine, Anadolu’ya 1879’da başlayan göç esnasında 1901 yılında kırk hane olarak gelen kafileye köy kurmaları maksadıyla bu bölge tahsis edildi. Göç 1912 yılına kadar kafileler halinde sürdü. Bosna Herseğin Kurtuluşundan sonra geri dönenler olduğu gibi, bazı aileler tahsis edilen yerlerini satarak başka yerlere göç ettiler.

Köyümüzün bulunduğu mevki daha önceleri Tahtalı Hamam mevkii diye adlandırılmaktaydı. Köy kurulduktan sonra köyün adı Tahtalı köyü olarak kullanıldı.

2014 yılından itibaren büyükşehirlerin sorumluluk alanlarının genişletilmesiyle mahalle statüsü kapsamında Tahtalı Mahallesi oldu.

Tahtalıköyü Karamürsel’in en uzak ve en küçük köylerindendir. 23 haneli bu köyde, halkın başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır.

Tahtalı, 1971 yılında yola, 1973-1974 yılında elektriğe sahip olmuştur.

Köyde 4.000 dekarlık pek verimli olmayan tarım arazisi, 5.400 dekarlık büyük orman alanı mevcuttur. Orman köyü olan Tahtalı da, odunculuk yanında, kuru tarım yapılır ve buğday, yulaf ve ayçiçeği ekilir.

Eskiden önemli ölçüde göç yaşayan bu köy bakımsız, evleri eskidir. Alt yapısı yoktur. Köyün mütevazı yaşamında gelenek ve göreneklerin etkisi fazladır.

18 Ağustos 1902 tarihli, Muhacirin Komisyonuna, Hasan Çok tarafından verilen dilekçede taş ve kereste gibi malzemelerin yanı sıra işçiliğin de kendileri tarafından karşılanmak üzere bir cami ve mektep için ihtiyaç duyulan üç bin kuruş talep edilmektedir. Kurumlar arası yazışmalardan sonra, 6 Kasım 1902 tarihinde Maliye nazırlığı tarafından üç bin kuruşun gönderildiği arşiv belgelerinden anlaşılmaktadır. İlk cami, çeşmenin kuzeyine doğru karşı tarafında Hasan ÇOK ustanın önderliğinde köylüler tarafından yapıldı. 1942 yılında toprak kayması nedeniyle hasar gören cami, aynı parsele betonarme olarak yeniden yapıldı.

Köy çeşmesi 1901 yılında köylüler tarafından yapıldı, üzerindeki kitabeden de anlaşıldığı gibi, 1942 ve 1970 yıllarında onarım gördü. 1999 depreminden sonra yapılan istinat duvarı çeşme ve köy meydanına farklı bir görünüm kazandırdı.

Gürgenlikteki piknik alanı önünde yer alan çeşme Süleyman Can, bu çeşmenin köy istikametin 100 m uzağındaki çeşme Ömer Kabataş hayratıdır. Gürgenliğin içlerindeki çeşme 1950’lere kadar ağaç oyma yalak ve oluklu iken, Haydar Aksu tarafından taş ve betondan yapılmıştır. Gürgenliğin alt tarafındaki çeşme ise sarı alan köyünden bir hayırsever tarafından yaptırılmıştır. Köy mezarlığının alt tarafındaki çeşme Feride Kabataş hayratıdır. Köy meydanındaki çınar ağacı Halil Can, karadut ağacı Hasan Akbaba, ıhlamur ağacı Süleyman can tarafından dikilmiştir. Yeni köy binası muhtar Ayhan ÇOK önderliğinde, Karamürsel Belediyesi tarafından Eylül 2018 yılında başlanıp, Mart 2019 yılında tamamlanmıştır.

Yani  efendim birileri  öncülük  yapsa da mesela  bahar  geldiğinde  site  halkı  olarak  topluca  şu  Tahtalı  Köy'e  gitsek.  Oradaki  mesire  alanında  piknik  yapsak.  Tahtalı  Köyün müzesini  ziyaret  etsek.  Cafesinde  bir  çay  içsek.  Ciğerlerimizi  bol  bol  oksijen  doldursak  güzel  olmaz  mı? 




( Edebiyat Evi Site Halkı ! Hepiniz En Kısa Zamanda Tahtalı Köye Gidersiniz İ başlıklı yazı Sami Biber tarafından 23.01.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.