DOĞUM GÜNÜ KUTLAMAK!

Mukaddime: 

Rahmân ve Rahîm olan Allâh’u Teâlâ’nın Adıyla…


Hamd, Allâh’a mahsustur. O’na hamd eder, O’ndan yardım ve mağfiret dileriz. Nefislerimizin şerrinden ve amellerimizin kötülüğünden O’na sığınırız. O’nun hidâyete erdirdiğini hiç kimse saptıramaz, saptırdığını ise hiç kimse hidâyete erdiremez. Şehâdet ederim ki, Allâh’tan başka ibâdete lâyık hiçbir ilâh yoktur. Ve yine şehâdet ederim ki, Muhammed aleyhisselâm O’nun kulu ve Rasûlü’dür…


Bundan sonra:

Soru: Doğum kutlamak ve pastanın üzerindeki yanan mumu söndürmenin hükmü nedir?

Bu kutlamadaki ziyafetlerde hazır bulunmanın hükmü nedir?

Bir kimse böyle bir kutlamaya davet edildiği zaman icabet etmeli midir?

Cevap: Kur’an ve Sahih Sünnetten şer’î deliller, doğum günlerini kutlamanın dinde sonradan ortaya çıkarılan yeniliklerden olduğuna ve temiz İslam şeriatında bunun aslının olmadığına delalet etmiştir.!

Bu kutlama davetine icabet etmek asla caiz değildir! Çünkü bu davranış, bid’atları, sapıklıkları ve haramları onaylamak ve onlara teşvik etmek demektir!

Böyle bir kutlamada, yenilen ve içilen her şey HARAMDIR!

(1) Rabbimiz Tebareke ve Teala şöyle buyuruyor:

أَمْ لَهُمْ شُرَكَآءُ شَرَعُوا لَهُمْ مِّنَ الدِّينِ مَا لَمْ يَأْذَنُ بِهِ اللهُ وَلَوْلاَ كَلِمَةُ الْفَصْلِ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ

 لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

“Yoksa onların, (müşriklerin) Allah’ın izin vermediği bir dini getiren ortakları mı var? Eğer erteleme sözü olmasaydı, derhal aralarında hüküm verilirdi! Şüphesiz ki, zalimler için can yakıcı bir azap vardır! (Şûra: 42/21)

(2Allah Subhanehu ve Teala şöyle buyuruyor:

ثُمَّ جَعَلْنَاكَ عَلَى شَرِيعَةٍ مِّنَ الْأَمْرِ فَاتَّبِعْهَا وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَآءَ الَّذِينَ لاَ يَعْلَمُونَ إِنَّهُمْ لَنْ يُغْنُوا عَنْكَ مِنَ

اللهِ شَيئًا وَإِنَّ الظَّالِمِينَ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَآءُ بَعْضٍ وَاللهُ وَلِيُّ الْمُتَّقِينَ

“(Ey Nebi!) Sonra da seni din konusunda bir şeriat sahibi yaptık. Sen ona/şeriate uy! Bilmeyenlerin hevalarına/isteklerine de uyma! Kuşkusuz ki, onlar, Allah’a karşı sana hiçbir fayda vermezler! Muhakkak ki, zalimler birbirlerinin dostlarıdır! Allah da takva sahiplerinin dostudur.” (Câsiye: 45/18, 19)

(3) Allah (Azze ve Celle) şöyle buyuruyor:

اِتَّبِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ مِنْ رَّبِّكُمْ وَلاَ تَتَّبِعُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَآءَ قَلِيلاً مَّا تَذَكَّرُونَ

“Rabbinizden size indirilene uyun ve Allahtan başka velilere de uymayın! Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz!” (A'raf: 7/3)

(4) Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

مَنْ أَحْدثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فهُو رَدٌّ

“Herkim bizim şu işimizde, (dinimizde) ondan olmayan bir şeyi ihdas ederse o, merduddur!” (Buhari 2492, Müslim 1718/18, Ebu Davud 4606, İbni Mace 14)

(5Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Kim, bizden başkasının sünnetiyle (yani âdetiyle) amel ederse, o bizden değildir!” (Taberani Mucemu’l-Kebir 1/118, Albânî Silsiletu’l-Ehadîsi’s-Sahiha 5/193, Albânî Sahihu’l-Cami’ 5439)

(6Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

فَإِنَّ أَصْدَقَ الْحَدِيثِ كِتَابُ اللهِ، وَخَيْرَ الْهَدْيِ هَدْيُ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، وَشَرَّ الْأُمُورِ

مُحْدَثَاتُهَا، وَكُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ، وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ، وَكُلَّ ضَلاَلَةٍ فِي النَّارِ

"Kuşkusuz ki, sözlerin en doğrusu Allah’ın Kitabıdır. Yolların en hayırlısı da Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yoludur. İşlerin en şerlisi ise sonradan uydurulan şeylerdir! Dine sonradan sokulan her şey bid’attır! Her bid’at sapıklıktır ve her sapıklık ta, ateştedir!" (Müslim 867, Nesei 3/188)

Bu anlamdaki hadisler, pek çoktur.

Şüphesiz ki, bu kutlamaların, dinde aslı olmayan çirkin bir bid’at olmasının yanında Yahudi ve Hristiyanların doğum günü kutlamalarında onlara benzemek de vardır! Oysa Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onların yoluna uymaktan şiddetle sakındırmıştır!

(7Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

لَتَتَّبِعُنَّ سُنَّةَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ بَاعًا بِبَاعٍ، وَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ، وَشِبْرًا بِشِبْرٍ حَتَّى لَوْ دَخَلُوا فِي جُحْرِ ضَبٍّ

لَدَخَلْتُمُوهُ قَالُوا يَا رَسُولَ اللهِ! الْيَهُودُ، وَالنَّصَارَى؟ قَالَ: فَمَنْ

“Şüphesiz ki, sizler sizden öncekilerin yoluna karış karış, arşın arşın uyacaksınız! Hatta onlar, bir kelerin deliğine bile girseler, onların arkasından siz de gireceksiniz!”

Bunun üzerine sahabeler şöyle dediler:

Ey Allah’ın Rasulü! Onlar Yahudi ve Hristiyanlar mıdır?

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de şöyle buyurdu:

“Ya kim olacak!? (Tabii ki, onlardır!)” (Buhari, Müslim)

(8) Allah-u Subhanehu ve Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Ey iman edenler! Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin! Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, o onlardandır! Şüphesiz ki, Allah zalimler topluluğunu hidayete erdirmez!” (Mâide: 5/51)

(9) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ، فَهُوَ مِنْهُمْ

“Her kim, bir topluluğa/kavme benzerse (yani onların giyindiği gibi giyinirse, gittiği yolda giderse ve onların işlediği fiilleri işlerse) o da onlardandır!” (Ahmed bin Hanbel Müsned 2/50, Ebu Davud 4031, İbni Teymiyye İktidau’s-Sıratı’l-Mustakîm 1/279)

(10) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“Bizden başkalarına benzemeye çalışanlar bizden değildir! Yahudi ve Hristiyanlara benzemeyin! Yahudilerin selamlaşmaları parmak işaretiyledir. Hristiyanların selamlaşmaları ise el ile işaret etmekledir.” (Tirmizi 2835, Albânî Sahihu’l-Cami’ 5434)

Hâtime:

Hamd âlemlerin rabbi olan Allâh’a mahsustur. Salât ve selâm yaratılmışların en hayırlısı Muhammed sallallâhu aleyhi ve sellem’in, âlinin ve ashabının üzerine olsun.


Yardım ve başarı, izzet ve şeref Allâh’tandır.


O, her şeyin en iyisini bilendir.

Muvahhid Kullara Selâm Olsun.

Polat Akyol 

KAYNAK :

SAHİH HADİSLER


KUR'AN VE SAHİH SÜNNET


Muhammed Salih el-Müneccid

 


( Doğum Günü Kutlamak! başlıklı yazı Polat Akyol tarafından 2.09.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.