Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 8.07.2021
Okunma Sayısı : 1123
Yorum Sayısı : 13



Bizim lisede okuduğumuz yıllarda siyah-beyaz tv de bir reklam vardı ‘’La Vache Qui Rit’’ Diye ( La vaş giri ) diye okunuyordu. Zamanın Gırgır mizah dergisi de bu reklamın karikatürünü yapmıştı:

Fakir bir gecekonduda aile oturmuş televizyon seyrediyor. Çocuk  reklamşada ne görse istiyor ama sıra La Vache Qui Rit’e gelince öylece malmal bakıyor. Baba ‘’ Allahtan ne olduğunu anlamıyor yoksa tutturur bunu da isterim diye’’ Diyor.

Afendim hemen söyleyelim La Vache Qui Rit yuvarlak daire şeklindeki kutular içinde satılan ve her kutuda 8 adet üçgen peynir olan bir çeşit Fransız eritme peyniriydi. Türkiye’de  âlâsı yapıldığı halde bayağı da alıcısı vardı.

Bu anı nereden mi aklıma geldi?

Son görev yerimden bir öğretmen arkadaşım kendi face book sayfasında paylaşmış yukarıdaki Adisyon fişini.

Bu fiş Bodrum’da bir işletmeye ait.

Fişteki ürün ya da hizmetlerin hepsi  yabancı dilde yazılmış ( ikisi Fransızca diğerleri İngilizce ) olduğu için  bunlar nedir pek anlamasak da bazılarının karşılığını sözlüklerde bulmak mümkün. Zaten büyük bir kısmı yabancı olsa da içlerinde çok aşinası olduklarımız da var.

Var olmasına var da bu fiyatlar oldukça uçuk.

Şimdi gelin hep birlikte bakalım fişe...

*2 Adet LİNGUNE Dİ MARE---( NE OLDUĞUNU ANLAMADIM) --490 TL

*8 Adet PITC MİDNİGHT EKSPRES--- (Bir gece yarısı ekspresi ama nasıl bir şey bilemedim) ---7400 TL

*2 Adet GODESS CHICKEN: Aha bunu buldum. Tanrıça tavuğuymuş bu. Artık nasıl bir tavuksa Tanrıça Tavuğu demişler buna ve porsiyonunu 210 Tl den kakalı..pardon veriyorlar.

*2 Adet CHEESE SANWICH ( Yani peynirli sandviç ) --280 TL 
Peynirli sandviçin tanesi 140 TL... Ulan  ben en kralını 10 Tl ye yaparım. Nedir yani iki dilim domates iki dilim peynir yarım ya da çeyrek ekmek alt tarafı..

*1 adet HEİRLOOM TOMATO SALAD ( Yani  bildiğin domates salatası)---185 TL [ Git o bölgelerde hangi il ya da ilçe olursa olsun dal bir düğüne kimse sormaz bile kisin necisin diye. Ye yiyebildiğin kadar sınırsız salata...Ayıptır yahu  Vallahi ayıptır.


*24 Adet ULUDAĞ WATER 33 Cl ( yani 33 cl lik 24 adet Uludağ marka su )--960 TL [ 12 tanesi marketlerde 10 Tl filan  yani 24 tanesi 20 Tl ancak eder. 960 Tl ne yahu.  İnsafınız kurusun.]

*3 Adet ULUDAĞ SPARKLİNK 25 ( Bu da su efendim. Biraz daha  mineralli bir su ) ---126 TL [ Bir şişe su 42 Tl yani ]

*4 Adet BLOODY BEETROOT ( Yani Kanlı Pancar--- daha da açıkçası bizim kırmızı şalgam) ---340 TL [ bildiğin Allah’ın Kırmızı pancarının bir tanesine 85 Tl veriyor millet İnanılır gibi değil ( Bir poriyonde bir tane olduğundan da emin değilim.)]

*6 Adet ICE COFEE AMERİCANO ( Amerşkan usulu  buzlu kahve)---270 TL [ Buzz  gibi...]

*2 Adet  TURKISH COFFE ( Türk Kahvesi ) ---80 TL[ Bizim Türk Kahvesi  diğerlerine bakınca bayağı ucuza gitmiş. Fincanı 40 TL)

*1 Adet  GREEN DESTINY ( Destıny her ne demekse onun yeşilinden---98 TL [ Yeşil çay değildir inşallah]

*1 adet GIN MARE SNG ( Bunu da bilemedim) ---185 TL

*3 Adet ICE LATTE ( Buzlu bir şey ama ne? ) ---204 TL

*1 adet WHİSPERİNG ANGEL DOUBLE MAGNUM---[ Efendim burada fısıldayan bir çift melek durumu var ama nedir çözemedim.  Magnumu biz tabanca markası ya da dondurma olarak biliriz.  Tabanca olamayacağına göre herhalde dondurma olsa gerek ] sadece 4800 TL

*1 Adet HENDRICS 70 Cl ( 70 Cl lik Hendricks marka cin ) ---2000 Tl [ Bu cin bizim ‘’ üç harfli olarak bildiğimiz cinlerden değil ]

*1 Adet MDET ICE  MAGNUM ( Bunu da anlamadım) ---3200 TL

*1 Adet BEEF TACO ( Bildiğin dana biftek )---185 TL
1 Adet KENT SLİM BLACK ( Kent marka sigara )---60 TL [ Büfelerde-marketlerde 16 Tl ]
5 Adet LA FAMİLİA SHT( Bu da anlamadığım bir şey---1850 TL

Toplam hesap  23.203 TL

Bu kadar kazık kafi değil tabii ki  Ayrıca 3016 TL 39 Kuruş da  servis ücreti ekleniyor ve topam hesap 26.219 TL 39 Kuruş oluyor.

Şimdi kafama takılan soru şu: O 39 Kuruşu da müşteriden tahsil ettiler mi etmediler mi? 

Yani ayıptır insan hiç olmazsa 39 Kuruşu almaz di mi ama?

Bu olayın bir başka ilginç tarafı da nedir biliyor musunuz?

Bu kazık sadece yabancı turistlere atılmıyor. Şu an itibariyle Fethiye’de yaşayan oğlum Tuğrul’a sorduydum geçenlede ‘’ Nasıl yabancı turit düştü  mü oralara?’’ Diye. ‘’ Tek tük var ama olar da para harcayan değil keriz Türk erkeklerinin parasını yemeye gelmiş aç turistler. Buralar şimdilerde yerli turist kaynıyor.’’ Dedi.  Yani bu kazık yabancıya mahsus bir kazık değil.  Türkler de aynı kazığı seve seve yiyorlar.

Seve seve diyorum zira paylaşımı yapan arkadaşım  bahsi geçen işletme önünde kuyruklar oluştuğundan bahsetmiş.

Millet benim  yedi aylık maaşımı bir gecede yiyor.  Vay anam vay..Adaletin batsın dünya...

Evet  yine zenginin parası fakirin çenesini yordu  maalesef...
( Adisyon Fişi başlıklı yazı Sami Biber tarafından 8.07.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu