Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 18.05.2021
Okunma Sayısı : 923
Yorum Sayısı : 7
ÇANAKKALE’DE BİR KILIÇASLAN : MÜSTECİP ONBAŞI  HAÇLI’NIN TURQUOİSE’INA KARŞI  

Sen ki, son ehl-i salîbin kırarak savletini,
Şarkın en sevgili sultânı Salâhaddîn’i,
Kılıçarslan gibi iclâline ettin hayran...
Sen ki, İslâm’ı kuşatmış, boğuyorken hüsran,
O demir çemberi göğsünde kırıp parçaladın;
Sen ki, rûhunla berâber gezer ecrâmı adın;


MEHMET AKİF ERSOY---ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE ŞİİRİNDEN.

***********************************

Müstecip Onbaşı ismini belki duyanlar olmuştur aranızda ama ‘’Kılıçaslan da nereden çıktı?’’ diye düşünenler olabilir. Onu da anlatacağım inşallah.

Nereden başlayalım?

Önce Müstecip Onbaşıdan başlayalım.

Mustecip Onbaşı, Bursa ilimizin Yenişehir ilçesinde Hacıömerdere ( Bugünkü adıyla Orhaniye) Köyünde 1891 yılında dünyaya gelir. Balıkesir’de Asker ocağına topçu eri olarak dahil olur. Eğitimini tamamlayıp usta bir topçu olunca da direkt Çanakkale Savaşlarında görev yapmak üzere Kilitbahir tabyasına gönderilir.  Bu tabyadaki görevi komutanları ‘’ Ateeeşşş !’’ diye emir verdiği anda karşısındaki düşman gemisini gülle yağmuruna tutmaktır. Bir kez daha altını çizelim: Komutanları emir verdiği anda... Bu cümlenin altını çizdik zira biraz sonra göreceğiz.

Evet, Müstecip Onbaşı diğer tüm tabyalardaki arkadaşları gibi gözleri pür dikkat Çanakkale Boğazında her Allah’ın günü Boğazdan bir düşman gemisi geçmeye teşebbüs edecek mi diye beklerken 30 Ekim 1915 de bambaşka bir şey görür su üstünde: Bu bir düşman denizaltısının periskopudur. Yani düşman denizin üstünden değil altından geçmeye çalışmaktadır.

Hemen vurulması gerekmektedir. ‘’ Komutanım ! Düşman denizaltısı! Ateş edeyim mi?’’ Diye soracak zamanı yoktur zira. Denizaltı da top namlusunun kendisine çevrildiğini anlamış olmalı ki dalmaya çalışmaktadır.

Çok seri hareket edilmelidir. Saniye değil salise kaybedilecek zaman değildir.

Yenişehirli Müstecip Onbaşı ‘’ Ya Allah ‘’ Deyip kumandanından emir filan beklemeden topunu ateşler.

Evet burada az bir şey soluklanıyorum zira?

Zira düşman denizaltısına üç atış yaptığı ve üçüncüde vurduğu anlatılıyor bazı anlatımlarda ki bence bu pek mümkün değil. İlk haydi bilemedin ikinci atıştan sonra düşman denizaltısının dalmış olması gerekirdi. Öte taraftan o zamanın şartlarında öyle üst üste seri atışlar yapabilecek topların olduğunu sanmıyorum. İlk atıştan dakikalar sonra yapabilirsiniz ikinci atışı.

O halde?

O halde yine bazı anlatımlarda dendiği gibi ‘’ Tek atışta tam isabet.’’ olmalı.

Evet tek atış tam isabet.

Tam isabet de nereden?

Düşman denizaltısının periskopundan. Çünkü başka hiç bir şeyi görünmemektedir denizaltının.

Düşman denizaltısı bu darbeden sonra bir daha dalamaz. Kaçmak için manevra yapsa da Akbaş  mevkiinde karaya oturur.

Bu arada denizin yüzeyi düşman askerlerinin şapkalarıyla
dolmuştur. Yirmi sekiz Fransız askeri ellerini kaldırarak teslim olurlar.

Denizaltının Fransız denizaltısı ‘’ TURQUOİSE (Q 46 ) Denizaltısı olduğu anlaşılır ve teslim alınan bu Denizaltıya ‘’ Müstecip Onbaşı’’ Denizaltısı adı verilerek Haliç Tersanesine çektirilir.

İşin ilginç taradı TURQUOİSE yani bizim söyleyişimizle Turkuaz tüm dünyada ‘’ Türk Mavisi ‘’ olarak bilinen bir renktir.

Evet, Müstecip Onbaşı, Türklere düşmanlık yapacak ama adı ‘’Türk Mavisi ‘’ Anlamına gelen bir Fransız denizaltısını etkisiz hale getirmiştir hem de tek mermi ile.

Bu denizaltının içindeki evraklar incelendiğinde Müttefik Kuvvetler Denizaltılarının  belirli bir noktada toplandıktan sonra İttifak güçlerine ( Osmanlı- Alman ) karşı bir denizaltı taarruzu yapacaklarına dair bilgiler ele geçirilir ve tabii ki düşman denizaltıları böyle bir harekat da gerçekleştiremezler.

Şimdi ‘’ Hocam ! Hâlâ Kılıçaslan’dan bahsetmedin’’ Diyenler olabilir.

Evet Mehmet Akif’in şiirinde bahsettiği ve Kılıçaslan değil Kılıçarslan dediği o büyük zât elbette ki 1096 da başlayan Haçlı Seferinde Anadolu’yu  Haçlılara dar eden Anadolu Selçuklu Sultanı I. Kılıçarslan’dır.

Eee. Müstecip Onbaşı?

Efendim Müstecip Onbaşı...

Özellikle 12 ay askerliği çok görüp bedelli için evini arabasını tarlasını satan ya da bankadan faizle dünyanın parasını kredi olarak çekenler iyi okusun.

Evet Müstecip Onbaşı 1915-1923 Yılları arasında tam sekiz sene kesintisiz askerlik yaptı bu ülke, bu vatan için. Çanakkale’den sonra I. Dünya Savaşının başka cephelerinde ve Kurtuluş Savaşında da savaşmıştı. Yani Çanakkale’den madalyası olduğu gibi İstiklal Savaşından da madalyalıydı.

Onların yediği yemekler öyle şimdiki gibi yemek fabrikalarından gelmiyordu. Beğenmedikleri yemek olursa kantinden bir şeyler alabilme lüksleri de yoktu.

Kızı Ulviye Balkan şöyle anlatıyor: ‘’ Bir yemeği beğenmediğim zaman ‘’ babam ‘’ Ben açlıktan ayakkabımın altını kesip yedim’’ Diyerek kızardı.’’

Evet açlıktan ayakkabılarının altını yiyerek bu vatanı savundu o kahramanlar. Allah cümlesinden razı olsun. Cümlesini Cennetiyle mükafaatlandırsın

1923 den sonra köyüne çekilip mütevazi bir hayat yaşayan Müstecip Onbaşı 1934 de soyadı kanunu çıkınca ‘’ KILIÇASLAN’’ Soyadını aldı ve ‘’MÜSTECİP KILIÇASLAN’’ oldu.

1959 da Hakkın Rahmetine kavuşan Yenişehirli Müstecip Onbaşı kendi Memleketinde kendi köyünde toprağa verildi.

Peki Turkuaz ne oldu?

Turkuaz 1918 Yılına kadar ‘’Müstecip Onbaşı Denizaltısı’’ Adıyla Haliç Tersanesinde kuzu kuzu yattı. ( Şimdi ‘’Sultan Reşat kendisine yapılacak bir darbeden korktuğu için Müstecip Onbaşı Denizaltısını Haliç’te çürümeye terk etti.’’  Desem ne kadar komik olur değil mi? Ama maalesef kendisine tarihçi diyen pek çok zevat benzeri bir iddiayı II. Abdülhamit için hiç çekinmeden dile getirebildiler. )

Neyse efendim İtilaf Kuvvetleri 13 Kasım 1918 de İstanbul’a girince Fransızlar bu denizaltılarını bizden geri aldılar.

************************

Gelecek bölümde bir de Havacı kahramanımızı anlatalım mı?  Hem de Çanakkale Savaşlarında.  Hem de düşman uçağı düşürülen bir havacımızı...

Evet yanlış okumuyorsunuz. Çanakkale Savaşları ve Savaş uçağımız,  Savaş Pilotumuz diyorum...Kendi uçağı ile bir düşman uçağı düşüren Savaş Pilotumuz diyorum.

Ama?

Ama yerden, tüfek mermisiyle, yaban ördeği avlar gibi düşman uçağı düşürenler de var. Hatta Dünyada ilk...
( Çanakkale’de Bir Kılıçaslan : Müstecip Onbaşı Haçlı’nın Turquoise’ına Karşı başlıklı yazı Sami Biber tarafından 18.05.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.