Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 2.09.2019
Okunma Sayısı : 1525
Yorum Sayısı : 10
KİM TAKAR DÜNYA BARIŞ GÜNÜNÜ. BUGÜN UŞAK'IN KURTULUŞ GÜNÜ

Söyleyince kızıyorlar, yazınca ’’Atatürk Düşmanı’’ oluyoruz.


Bugün sosyal medyaya yani meşhuuur face booka bakıyorum cemi-i cümle Atatürkçülerin(!) Neredeyse tamamı ’’ 1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun.’’ Mesajları yazmışlar. 

İşin komik tarafı da nedir biliyor musunuz? 1 Eylül aslında barışın günü filan değildir. Çünkü Dünya Barış Günü denen bu olayı ilk icat eden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, yani bir yerde günümüzün Rusya’sı ve onun yoldaşları olan Varşova Paktı üyesi ülkeler 1 Eylül 1939 da Almanların Polonyayı İşgal etmesine izafeten 1 Eylülü Barış Günü olarak kutlamaya başlamış. Ne zamana kadar? Varşova Paktı dağılana kadar.

Bu arada söz konusu olan şey barış olunca Birleşmiş Milletler durur mu? O da kolları sıvamış. ’’ En harbi barışçı biziz. Yedirmeyiz böyle bir günü Varşova Paktına, elin Moskof Ayısına’’ Demişler ve 1981 Yılında her Eylül Aynının üçüncü Salı gününü ’’ Uluslararası Barış Günü ’’ İlan etmiş ve kutlamaya başlamışlar.

7 Eylül 2001 de yine BM Genel kurulu bir karar vermiş ve demiş ki ’’ Bundan sonra her senenin 21 Eylül Tarihi Uluslararası Barış Günüdür.’’

Şimdi burada dikkat edelim biraz.

SSCB nin icadı olan şey ’’1 Eylül Dünya Barış Günü.’’ Buna karşılık BM in icat ettiği şey ’’21 Eylül Uluslararası Barış Günü.’’ 

Ama?

Ama bir ’’ Dünya Barış Günü ’’ Daha var. Onu da Katolik Kilisesi, yani Vatikan, yani Papalık icat etmiş ve 1968 Yılından bu yana 1 Ocak Tarihini Dünya Barış Günü olarak kutluyor. 

Velhasılıkelam yaklaşık bütün dünyada Dünya Barış Günü ( Uluslararası Barış Günü olarak ) 21 Eylül’de kutlanıyor ve işin aslına bakacak olursanız dünya devletlerinin de böyle bir günü öyle pek ipledikleri yok.

Türkiye’de peki? 

Türkiye’de senelerdir 1 Eylül’de yani SSCB ve Varşova Paktı darmadağın olsa bile herhalde hatırasına hürmeten olsa gerek bizimkiler Dünya Barış Gününü 1 Eylül’de kutluyorlar ve işin en komik tarafı bugün Rusya bile 1 Eylül’de bir Dünya Barış Günü kutlamazken yeryüzünde sadece Türkiye ve KKTC de Dünya Barış Günü 1 Eylülde kutlanıyormuş. 

Türkiye’de 1 Eylül Dünya Barış Günü olayı en çok da 1990 lı senelerde üzerinde fazla durulan bir konu olmuş. Yani ülkemizde Kürt sorunu ( aslında pkk sorunu ) dediğimiz sorunun adeta bir iç savaşa dönüştüğü yıllarda...Pkk nın hem en çok insanımızı öldürdüğü hem de ’’ Sevgi, Barış, Kardeşlik’’ dediği yıllarda yani. 

Bizimkiler maalesef bu 1 Eylül’ü ve onun Dünya Barış Günü olduğunu hiç unutmuyorlar ama çok önemli bir şeyi unutuyorlar nedense. Ben hatırlatınca da kızıyorlar.

Ya hu.

1 Eylül çok çok daha önemli bir olayın yıl dönümüdür. 

Yukarıda yazdığım gibi Uşak’ın Yunan işgalinden kurtuluşunun 97 Yıl dönümüdür.

Şimdi denilebilir ki ’’ Biz Türkiye’nin 81 İlinin tek tek Kurtuluş günlerini bilmek zorunda mıyız?’’ 

Hemen belirteyim ki 81 ilin hepsinin bir kurtuluş günü yok zaten. Mesela Antalya’nın düşman işgalinden kurtuluş günü diye bir gün yok.

Neyse...Türkiye’nin bütün illerinin kurtuluş günlerini bilmeniz gerekmiyor elbette ama Uşak’ın kurtuluş gününü bilmeniz gerekiyor. Hele de kendinize Atatürkçü diyorsanız mutlaka bilmeniz gerekiyor. Çünkü 1 Eylül 1922 sadece Uşak’ın düşman işgalinden kurtulduğu gün değildir. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün ’’ Ordular ! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri !’’ Emrini verdiği gündür.

Evet, neymiş: 1 Eylül, Mustafa Kemal Atatürk’ün ’’ Ordular ! İlk Hedefiniz Akdenizdir. İleri ! ’’ Emrini verdiği günmüş.

Peki 2 Eylül ?

2 Eylül de Yunan başkomutanı Trikopis’in resimde gördüğünüz  konakta esir sıfatıyla Mustafa Kemal’in huzuruna çıkartıldığı gündür.

Hal ve durum böyleyken Moskof icadı 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutlamak yerine Uşak’ın Yunan işgalinden kurtuluşu ve Mustafa Kemal’in ’’ Ordular ! İlk hedefiniz Akdeniz’dir İleri ’’ Emrini verdiği günü kutlamak daha anlamlı değil mi?

Bu arada Atatürk’ün ’’ Ordular ! İlk Hedefiniz Akdenizdir. İleri’’ Sözünün tam metnini de yazayım. 

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Orduları!

Afyonkarahisar, Dumlupınar Büyük Meydan Muharebesin de zalim ve mağrur bir ordunun anasırı asliyesini (tamamını) inanılamayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz. Büyük ve necip milletimizin fedakârlıklarına lâyık olduğunuzu ispat ediyorsunuz. Sahibimiz olan büyük Türk Milleti istikbalinden emin olmaya haklıdır. Muharebe meydanındaki maharet ve fedakârlıklarınızı yakından müşahede ve takip ediyorum. Milletimizin hakkınızdaki takdiratına delâlet etmek vazifemi mütevaliyen ve mütemadiyen ifa edeceğim. Başkumandanlığa teklifatta bulunulmasını Cephe kumandanlığına emrettim. Bütün arkadaşlarımın Anadolu’da daha başka meydan muharebeleri verileceğini nazarı dikkate alarak ilerlemesini ve herkesin kuvayi ahlâkıyesini ve menabii celâdet ve hamiyetini müsabaka ile ibzale devam eylemesini talep ederim.

Ordular; İlk hedefiniz Akdenizdir. İleri.

1 Eylül 1338 (1922)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi
Başkumandan Mustafa Kemal.
( Kim Takar Dünya Barış Gününü. Bugün Uşakın Kurtuluşu. başlıklı yazı Sami Biber tarafından 2.09.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.