Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 16.06.2019
Okunma Sayısı : 955
Yorum Sayısı : 0

M. NİHAT MALKOÇ


            Millet olarak en büyük şikâyetimiz kitap okumayışımızdır. Bu şikâyetimizde çok da haksız değiliz. Teşhis doğru da tedavi konusunda bir arpa boyu yol almış sayılmayız.

 

            Üye sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük yetkili eğitim sendikası olan Eğitim Bir Sen Türkiye'de kitap okuma meselesini kendisine dert etmiş olmalı ki üç yıldan beri "Bir Bilenle Bilge Nesil" adlı çok faydalı bir proje gerçekleştiriyor. Aslında projeyi gerçekleştiren kurum, Memur- Sen'in bir gençlik teşkilatlanması olan Genç Memur-Sen'dir.

 

            “İlim, İrfan ve Hikmet Yolunda Şuurlu Gençlik “ düsturuyla yola çıkan Genç Memur-Sen; işine atanmış değil, işine adanmış nesillerin ihyası için çalışan aktif bir teşkilattır. Bunun tezahürü ve gereği olarak medeniyet mirasımızın geleceğe aktarılması için hareket eden Genç Memur-Sen, öğrencilerimizin okumasına çok büyük bir önem atfetmektedir. "Bir Bilenle Bilge Nesil" kitap okuma projesi bunun ete kemiğe bürünmüş ve somutlaşmış bir hâlidir.

 

            Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi öğretmen, öğrenci ve kitap ekseninde yürütülen kıymetli bir çalışmadır. Her öğretmen bu proje kapsamında 10 öğrenciden oluşan kitap okuma halkaları oluşturarak gençlerimizin okuduğu kitabı birlikte analiz eder, daha sonra öğrenciler kitapla ilgili özgün kompozisyonlar yazar. Böylelikle öğrenciler farklı alanlarda kitaplar okuyarak yeni dünyalar ve yeni hayatlar keşfederler, sonra da bunlardan yola çıkarak yeni ve özgün metinler inşa ederler. Böylece dili kullanmasını öğrenir, yazma kabiliyetini geliştirir.

 

            Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi 2017-2018 eğitim öğretim döneminde Genç Memur-Sen aracılığıyla tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanmıştır. Söz konusu kitap okuma çalışması Trabzon Genç Memur-Sen teşkilatı tarafından da titizlikle uygulanmaktadır. Bu kapsamda üç kitap belirlenmekte, bu kitaplar öğrencilere bedelsiz verilmekte, dönüşümlü olarak okunmakta, okunduktan sonra da kitaplarla ilgili özgün metinler kaleme alınmaktadır. Bu metinler her ay Genç Memur-Sen'in belirlediği jüri tarafından değerlendirilmektedir.

 

            Genç Memur-Sen ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği 81 ilde düzenlenen “Bir Bilenle Bilge Nesil” kitap okuma ve kompozisyon yazma yarışması ödül töreninin Trabzon ayağı 13 Haziran 2019 tarihinde yoğun bir katılımla Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Genç Memur-Sen’in hayata geçirdiği “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesinin ödül törenine  Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi ve Memur-Sen Onursal Başkanı Ahmet Gündoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, Ortahisar Belediye Başkan Vekili Selahaddin Çebi, Memur-Sen Trabzon Şube Başkanı Mehmet Kara, ilçe milli eğitim müdürleri, ilçe belediye başkan yardımcıları, Genç Memur-Sen Trabzon Şube Başkanı Mesut Bekar, şube müdürleri, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

 

            Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan program; proje tanıtım videosuyla devam etti. Trabzon  Genç Memur-Sen Başkanı Mesut  Bekar’ın konuşmasıyla devam eden ödül töreni , Memur-Sen Trabzon İl Başkanı Mehmet Kara, Ortahisar Belediyesi Başkan Vekili Selahaddin Çebi, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu ve  Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi ve Memur-Sen Onursal Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun projeyle ilgili kıymetli konuşmalarıyla devam etti.

 

            Trabzon’daki ortaöğretim okullarında öğrenim gören üç bini aşkın öğrencinin katıldığı yarışmada 364 öğrenci ödül aldı. Yapılan değerlendirme sonucunda Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Sude Ünver birinciliği, Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammet Tanışma ikinciliği, Mahmut Celaleddin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Rüveyda Buse Mutlu da üçüncülüğü elde etti. Yarışmada birinci olan öğrenciye Umre ödülü, ikinciye Balkan gezisi, üçüncüye GAP turu, 100 öğrenciye Çanakkale ziyareti, 61 öğrenciye bisiklet, 200 öğrenciye hediye çeki, proje danışman öğretmenlerine de Batum gezisi ödülleri verildi. Bu güzel ve anlamlı projenin gerçekleşmesine katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyoruz.

( Okumama Hastalığının Şifası: "Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi" başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 16.06.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.