Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 30.10.2018
Okunma Sayısı : 1207
Yorum Sayısı : 5
TÜRKİYE  CUMHURİYETİNDE  CUMHURİYET  BAYRAMI  KAÇ  KEZ  KUTLANDI?

Şimdi bir  yarışma  programında  olduğunuzu  düşünün.  Soru  da  yukarıda  başlıktaki  soru  olsun. Yani  ''Türkiye  Cumhuriyetinde Cumhuriyet  Bayramı  kaç  kez  kutlandı?''

Diyelim  ki  cevap  şıkları  da  şunlar  olsun:

a)  94  b) 93  c) 95  d) 89

Sorunun  cevabını  bilmiyorsanız  mecburen  mantık  yürüteceksiniz

Cumhuriyet  1923  de  ilan  edildiğine  göre  biz  de  2018  yılında  olduğumuza  göre  95  yıldır  kutlanıyor olmalı.  Veyahut  da  ilan  edildiği  yıl  kutlanmamış  olabilir  o  halde   94  yıl  mantıklı  bir  cevap  olabilir.

Kafanız  karışabilir  ve  şöyle  de  düşünebilirsiniz:  Acaba bazı  yıllar  kutlanmamış  olabilir  mi?  Mesela  ihtilaller,  darbeler  döneminde?  Ya  da  olağanüstü  durumlarda  filan.  Yani  89  da  olabilir. 

İşte  bu  üç şıktan  herhangi  birini  tercih  edersiniz  vereceğiniz  cevap  yanlış  olur.  Zira  ülkemizde  Cumhuriyet  bayramı  93  yıldır  kutlanmaktadır. 

Yani  Atatürk'ün  '' Türk Milleti! Kurtuluş Savaşı'na başladığımızın on beşinci yılındayız. Bugün Cumhuriyetimizin onuncu yılını doldurduğu en büyük bayramdır. Kutlu olsun! ''   sözleriyle  başladığı  10. Yıl  Nutku  aslında  Cumhuriyet Bayramı  olarak  kutladığımız  bu  bayramın  sekizinci  yılında  söylenmiştir. 

Önce  bu  durumun  açıklamasını  yapalım,  sonra  Cumhuriyet  bayramı  kutlaması  yapılmayan  herhangi  bir  sene  var  mı  ona  da  bakalım.

Cumhuriyetin  İlanı  dediğimiz şey  esas  itibariyle  1921  Anayasasının bazı  maddelerinde  yapılan  değişikliklerden  ibarettir.  Bu  maddeler  ise  şunlardır:

1. Birinci madde; Hâkimiyet, bilâkaydüşart milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir.(Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Yönetim biçimi, halkın yazgısını doğrudan kendisinin eylemli yönetmesi esasına dayanır) .Türkiye Devletinin yönetim biçimi cumhuriyettir.(Bu  cümle  29  Ekim  1923 te  ilave  edilmiştir ) 

2. İkinci madde:  İcra kudreti ve teşri salahiyeti milletin yegâne ve hakiki mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder. Maddesi Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır, resmî lisanı Türkçedir. olarak  değiştirilmiştir. 

3. Dördüncü madde; Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur. Meclis, inkisam ettiği şuabatı idareyi icra vekilleri vasıtasıyla idare eder.(Türkiye Devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir. Meclis, hükûmetin çeşitli yönetim biçimlerini, İcra Vekilleri eli ile yönetir.)

3. Maddenin  önceki  hali  şöyledir: Türkiye Devleti Büyük Millet Meclisi tarafından idare olunur ve hükûmeti “Büyük Millet Meclisi Hükûmeti” ünvanını taşır.

4. Onuncu madde; Türkiye Reisicumhuru, Türkiye Büyük Millet Meclisi Heyet-i Umumiyesi tarafından ve kendi azası meyanından bir intihap devresi için intihab olunur. Vazife-i Riyaset, yeni reisicumhurun intihabına kadar devam eder, Tekrar intihab olunmak caizdir. (Türkiye Cumhurbaşkanı TBMM Genel Kurulu tarafından ve kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir. Başkanlık görevi, yeni Cumhurbaşkanının seçimine kadar sürer, tekrar seçilmek olanaklıdır.)

Bu  maddenin  daha  önceki  hali  şöyledir: Türkiye coğraafi vaziyet ve iktisadi münasebet noktai nazarından vilayetlere, vilayetler kazalara münkasem olup kazalar da nahiyelerden terekküp eder.

5. On birinci madde; Türkiye Reisicumhuru devletin reisidir. Bu sıfatla lüzum gördükçe Meclise ve Heyet-i Vekiliye riyaset eder. (Türkiye Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Bu sıfatla gerekli gördükçe, Meclis’e ve bakanlar kuruluna başkanlık eder.)

Bu  maddenin  daha  önceki  hali şöyledir: Vilâyet mahalli umurda manevi şahsiyeti ve muhtariyeti haizdir. Harici ve dahili siyaset, şer’i adlî ve askeri umur, beynelmilel iktisadî münasebat ve hükûmetin umumi tekâlifi ile menafii birden ziyade vilâyata, şâmil hususat müstesna olmak üzere Büyük Millet Meclisince vaz edilecek kavanin mucibince evkaf, Medaris, Maarif, Sıhhiye, İktisat, Ziraat, Nafia ve Muaveneti içtimaiye işlerinin tanzim ve idaresi vilâyet şûralarının salâhiyeti dahilindedir.

6. On ikinci madde; Başvekil Reisicumhur tarafından ve meclis azası meyanından intihab olunur. Diğer vekiller başvekil tarafından yine meclis azası arasından intihab olunduktan sonra heyeti umumiyesi Reisicumhur tarafından meclisin tasvibine arz olunur. Meclis hali içtimada değilse, keyfiyeti tasvip, meclisin içtimaına talik olunur. (Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından ve meclis üyeleri arasından seçilir, diğer bakanlar başbakan tarafından, yine meclis üyeleri arasından seçildikten sonra, tümü Cumhurbaşkanı tarafından meclisin onayına sunulur. Meclis, toplantı halinde değilse, onaylama işlemi meclisin toplanmasına bırakılır.)

Bu  maddenin  daha  önceki  hali  şöyledir: Vilâyet Şûraları vilâyetler halkınca müntehap azadan mürekkeptir. Vilâyet Şûralarının içtima devresi iki senedir. İçtima müddeti senede iki aydır.

Evet,  iginç  olan odur  ki  1921  Anayasasında  ''Devletin  dini  İslamdır.  Resmi  dili  Türkçedir diye  bir  hüküm  yokken  Cumhuriyet  ilan  edilirken  yapılan  değişiklikle ''Devletin  dini  İslamdır ''  maddesi  de  anayasaya  girmiştir.( 1928  yılında  bu  madde  kaldırıldı.  Yani  beş  yıl  yürürlükte  kaldı. ) 

29  Ekim  1923 de  Cumhuriyetin  ilanı  101  Pare  top  atışı  ile  kutlandı,  basın  ve  radyo yoluyla  tüm  yurda  ve  dünyaya  duyuruldu  hepsi  bu  kadar.

1924  yılında   sadece  ''  Cumhuriyetin  ilan  Şenlikleri  ''  yapıldı  ama  resmi  bir  bayram  değildi  henüz. 

2  Şubat  1925 de Dışişleri  Bakanlığı  29  Ekimin  bayram  olarak  kutlanmasını  kanun  teklifi  olarak  önerdi.  Bu  öneride  şöyle  deniyordu:Medeni ülkelerden her biri kendisi için millî bayram olmak üzere tek bir gün kabul etmiştir. Her millet bu şekilde belirlediği günü, resmî özel gün sayarak yalnız o günü gerek ülke içinde, gerek dış temsilciliklerinde millî törenle icra eder... Yabancılara da kutlattırması gereken, Türkiye Cumhuriyetimin ve milletimizin resmî özel gününü öteki medeni ülkeler gibi bir gün olarak belirlemek lazımdır. 0 gün ise cumhuriyetin ilanı günü olan 29 Ekim'den başkası olmamalıdır"

Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan 1925 te karara bağlandı. TBMM Genel Kurulu, 19 Nisan 1925 günkü toplantısında kabul ettiği 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim'i Cumhuriyet Bayramı kabul etti. Böylece Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim 1925 ten itibaren, ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlandı.

Kanun  şöyledir:

Kanun No: 628

Cumhuriyetin İlanına Müsadif 29 Teşrinievvel Günün Milli Bayram Addi Hakkında Kanun

Madde 1 - Türkiye dahil ve haricinde devlet namına yapılacak bayram merasimi Cumhuriyetin ilan edildiği 29 teşrinievvel günü icra edilir.

Madde 2 - İşbu milli bayram merasiminin icrâsiyle şâir bayramlarda icra olunacak merasimin tarzı icra Vekilleri Heyetince tayin olunur.

Madde 3 - Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.

Madde 4 - Bu kanunun icrasına İcra Vekilleri Heyeti memurdur. 

Peki  1925 yılından  sonra  Cumhuriyet  Bayramının  kutlanmadığı  bir  yıl  oldu  mu? 

Bu  soruya  cevap  vermek  için  ''  Kutlama''  sözünden  ne  anlıyoruz  ona  bakmak  lazım.  

Her şeyden  önce  bu ülkede  hiç  bir  zaman  milli  bayramlar,  dini  bayramlar  gibi  kutlanmamıştır. Mesela  milli  bayramlarda  büyüklerin  ellerinden  öpmek,  küçüklere  harçlık  verip  sevindirmek  ( 23  Nisan  çok  az  da  olsa  bir  istisnadır )  söz  konusu  olmamıştır.  

Peki  kutlama  demek  ille de  Recep  ve  Tion'un  yan  yana  gelmesi  midir?  İşte  sıkıntı  burada.  

Eskiden  Cumhuriyet Bayramı  receptionları  vardı  ama  Recep  yoktu.  Şimdi  ise  Recep  var  ama Tion  yok. (  Anladınız  siz  onu  ) 

Cumhuriyet  Bayramının  93  yıldır  kutlanmadığı  sene  olmadı. Lakin  bazı  özel  senelerde  tören  yürüyüşleri,  şenlikler iptal  edildi.(Bayrak merasimi  ve  çelenk  koyma  törenleri  dışındaki  etkinlikler..)Mesela 17  Ağustos  1999 Tarihindeki  deprem  sebebiyle o  yıl 30  Ağustos  Zafer  Bayramı törenleri  iptal edilmiş, 29  Ekim  Cumhuriyet  bayramı  ise  oldukça  sade  törenlerle  kutlanmıştı

2011  Yılında  ise önce  ard  arda  gelen  şehit  haberleri  gerekçe  gösterilerek  30  Ağustos  Zafer  Bayramı  törenleri  iptal  edilmişi,  ardından  23  Ekim  2011 de  meydana  gelen Van  Depremi  nedeniyle  Cumhuriyet Bayramı kutlama törenlerinin sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul törenleri şeklinde icra edilmesi, tören geçişi, resepsiyon gibi diğer kutlama faaliyetlerinin yapılmaması uygun görülmüştü.

Şahsi  kanaatim  odur  ki  bazı vatandaşlarımızın  ''  Resmi  Bayramlarımızı  kaldırdılar  bunlar ''  sızlanmasına  rağmen  eğer  herhangi  bir  resmi  bayram  aynen  27  Mayıs Hürriyet  ve  Anayasa  bayramı  olarak  kutladığımız  o  zulüm  bayramı  gibi  tamamen  ortadan  kaldırılmamışsa  ''  bayramlarımızı  kaldırdılar ''  diye  bir  ifade  doğru  değildir.  Kaldı  ki  yurdumuzun  her  köşesinde her  devirde  her  zaman  vatandaşlarımız  cadde  ve  sokakları,  büyük  meydan  ve  alanları  doldurarak Cumhuriyet  bayramımızı  olsun  diğer  milli  bayramlarımızı olsun  rahatlıkla  kutlamaktadırlar. ( Yukarıdaki  fotoğraflar  bu  seneki  kutlamalardandır  ve  görüldüğü  gibi   devlet  erkanı  olsun  vatandaşlarımız  olsun  bayramımızı  kutlamaktadırlar. ) 

Amma  velakin.

''  Biz  receptionsuz  bayrama  bayram  demeyiz ''  deniyorsa  işte  o  noktada  Recep'i  ikna  etmek  lazım ki  bence  imkansız.  Recep, Dünyanın  en  büyük  hava  alanı olan  3.  Havalanımızı( İstanbul kondu adı )  cumhuriyetimizin 95.  yıldönümünde  açmak gibi  işlerle meşgul; aynen Marmaray'ı  Cumhuriyetimizin  90.  Senesinde    hizmete  açtığı  gibi... Recep- tionlarla  ilgilenmiyor. 

( Türkiye Cumhuriyetinde Cumhuriyet Bayramı Kaç Kez Kutlandı? başlıklı yazı Sami Biber tarafından 30.10.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.