ANTEP SOFRASI – 1

Malumunuz olduğu üzere 22 – 23 - 24 Mart 2018 tarihlerinde Gazi şehrimiz Antep’te “1. ULUSAL ŞAİRLER BULUŞMASI” ındaydım. VATAN MİLLET BAYRAK temalı şiirler mihverinde harika bir program oldu. Bu vesile ile Gaziantepli arkadaşlarımla da buluştum.
“Yunusca sevgiler huyumuz bizim,
Kırk yıldır demlenir çayımız bizim…” diye kırk yıllık dostluğumuza vurgu yaptığım şiirimdeki dostlarım. Gerçek bir 40 yılı gerçek bir dost olarak sürdürdüğümüz nadide insanlar…
Kendilerine sordum ANTEP SOFRASI deyince bereket ve cömertlik mi anlaşılır, yoksa bolluk ve çeşitlilik mi diye. Şişine şişine bolluk ve çeşitlilik dediler. Eyvah dedim içimden keşke böyle olmasaydı cevapları. Hatta Ali Kazak kardeşim bir adım daha ileriye giderek, 2012 yılı istatistiklerini filan açıklayıp acayip bir övünme ifadeleriyle, ben eyvah derken bile Antep mutfağının zenginliklerini bir bir sayıp döktü.
Dostlarıma bu soruyu yönelttiğimde ben cömertlik ve bereketi görmüş hatta yaşamıştım Antep'te... GÖNÜL SOFRALARINI, ŞİİR SOFRALARINI ve şiir yürekli insanlarla/ öğrencilerle baş başa geçirdiğimiz programlarda şiirin Antep'teki sofrasını ve bereketini görmüştüm.
Cennet vatanımızın dört bir yanından Antep’e gelerek, Antepli şairlerle ve şiirseverlerle buluşan günümüz şiirinin ustaları, 22 Mart 2018 Perşembe günü Antep’teki 38 okulda 12-13 bin öğrenciyle buluşup, şiir güzelliğinde “gönüllere dokun”dular. Aşağıdaki albümde yer alan afişte isimleri yazılı şairler ANTEP SOFRASINI bereketli bir ŞİİR SOFRASINA çevirerek çömertçe bilgi, tecrübe ve şiirlerini yarının şairlerine aktardılar. O gün Gaziantep’in okulları şiir gibiydi. Heyecan ve coşku zirvedeydi. Şiirin ustaları 12.000/13.000 gencimizle şiirce bir buluşma gerçekleştirmiş ve yarınların şairleri olacak nice şiir yürekliyi, gözlerindeki ışıltıdan yakalamıştı. Şiir gönülden gönüle bir yoldu çünkü… Şiir söz ve iletişimin en zarif ve kibarıydı çünkü… Şiir en güzel söze götüren yürek coşkusuydu çünkü.
Bu fırsatı bize, yavrularımıza ve şiirseverlere sunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız, eski bakanımız Sayın Fatma Şahin’di. Kültür İşleri Daire Başkanlığı, Kütüphaneler ve Müzeler Daire Başkanlığıydı. Şairlerimiz adına söylenecek tek söz “müteşekkiriz” oldu. Bu sözü yürekten ve yüksek perdeden emeği geçen herkese iletiyoruz. Emeklerine ve gönüllerine sağlık.
‘3 Mart 2018 Cuma Günü meteorolojiyi dinliyenler bütün tedbirlerini alarak Belediye Kültür Sarayının salonuna yönelmişlerdi. Alınan bilgilere göre havada Şiir Fırtınası görünüyordu. Bu tespit programın sonunda oy birliğiyle tescillenen bir duygu seline dönüşmüştü. 40 yılı aşkın şiir serüvenimde sayısız şiir şölenine katıldım. En nadide şairlerle, en güzel şiirleri paylaştığımız yüze yakın program hatırlıyorum. Böyle bir emeği, böyle bir güzelliği, böyle bir formatı, böyle bir başarıyı görmedim desem abartmış olmam Başta Zekeriya EFİLOĞLU olmak üzere yukarıda sözünü ettiğim emek sahiplari her türlü tebrik ve takdiri analarının ak sütü gibi hak ettiler, helal ettirdiler. Muhteşem bir koro eşliğinde her şiire uygun bir fon müziği ile şiirin ardında, o şiirin çağrıştırdığı ezgi ile güzelim türküler arz-ı endam ettikçe yer yerinden oynadı. Sadece bir örnekle yetinerek yazımı uzatmaktan imtina edeceğim. Projeksiyondan yansıtılan muhteşem bir görüntüyle Sayın Cumhurbaşkanımız, harika bir şiiri hakkını vere vere seslendiriyor ve yüreğinin burukluğunu mısraların arasına gizleyip ŞEHİT GELİYOR diyor ve bu şiirin şairesi Mücella PAKDEMİR Hanımefendi duygu yoğunluğuyla mısra mısra acımızı gururla dillendiriyor ve ŞEHİT GELİYOR diyor. Gözlerinizi kapatıp bu sahneyi şöyle bir hayal edin. Tüylerinizin diken diken oluşu, gözyaşlarınızı da davet edecektir mutlaka. Yüreğine sağlık kardeşim.
Bu minval üzre her şair şiirini en güzel şekilde sunarken bu vatanın sahipsiz olmadığını, bu milletin “en son ocak sönmeden” diz çökmeyeceğini ve bu bayrağın inmeyeceğni, ezanımızın dinmeyeceğini bir bir haykırdılar. Her şiirin ardından coşku dolu türküler geldi. Şu yeryüzü er meydanı, Ne mutlu Türküm diyene, Çanakkale bugün toz ile duman, ağıtlar, exgiler ve daha nice türküler… Yüreğinizden öpüyorum çocuklar. Sunum bir harika, salon bir başka harika ve şairler heyecanın zirvesinde. Gözyaşlarını içlerine döküp VATAN MİLLET BAYRAK diyorlar. Tebrikleşmeyi ve ödül/hediye/plaket bölümünü kısa kesip Cuma Namazı için saf tutuyorlar. Yüreğinize sağlık söz ustaları… Yürek sesiniz hiç susmasın inşallah.

Not : Hatırlatacağınız şeyler olabilir diye ayağımın tozuyla uçaktan inip bilgisayarımın başına oturdum. Saat şu an 01.15… Albüm eklemeyi ve fikirlerinizden istifade etmeyi yarına bırakıyorum. Yazımı paylaşarak tüm arkadaşlarımıza ulaştıralım. Zekeriya Bey’de resmi yerlere ulaştırsın lütfen. ANTEP SOFRASI – 2 de arkadaşlarımla geçirdiğim zamanları, ANTEP SOFRASI 3 ‘te de Serencam yayınlarına yaptığım ziyareti ve misafirliğimi anlatacağım. Muhabbetle selamlıyorum.

Mahmut TOPBAŞLI

( Antep Sofrası - 1 başlıklı yazı GÜNBEYLİ tarafından 25.03.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.