ÇAKMAK TAŞI

  Ekinlerin biçilme zamanından önce Burma Cami duvarı dibinde kilo ile satılırdı çakmak taşı.Kıl çuvallar içinde nereden gelirdi bilmezdim.Çocuk iken elimize geçen o çakmak taşlarını karanlık yerde bir birlerine hızla vurarak kıvılcımları çıkartırdık.Dedelerimiz kibrit bulunmadan önce öyle ateş yakarlarmış eskiden.Bir sigara için on ,on beş dakika uğraş.
  Dövenlerin altına çakılırmış çakmak taşı.
  Dövenler harman yerinde üzerine oturarak at veya öküzle sürülen bir araç.Alta çakılı olan taş buğday sapları üzerinden geçerek onları tane ve samana dönüştürür.Daha sonra rüzgarın etkisiyle havaya savrularak buğdaylar ağır olduğundan yakına saman da uzağa düşer.
 Döven sürülen hayvanların bazen gözlerini bağlarlardı.O zamanlar hayvan buğdayları yemesin diye yapılır sanırdım.Daha sonra bahçıvan beygirlerinin de bağlandığını görünce sormuştum.Hayvan ayni yerde döndüğünden başı dönmesin diye yapılırmış.Hayvan kendini düz yolda yürüyormuş sanırmış.
  Çizgi filim Fred çakmak taşla tanıştık yıllar sonra televizyonlarda.
  Muhtar çakmaklarında kullanırdı çakmak taşı sigara ateş yakmak için.Çakmak deyince aklıma ilk çalıştığım yerde Memiş dayı vardı rahmetli.Niksar bir zamanlar uçak düşmüş dört beş saat yayan bakmaya gittik diye anlatırdı.
--Ne yalan söyliyeyim çakmağıma uçaktan benzin doldurdum.Demişti.
Şimdi artık bakkalara çakmaş taşı almak için müşterileri soruyorlar mı.
Yanan odun köz olunca geçmesin diye üzerine kül kapatırlar.Yeniden ateş yakmak için ondan faydalanırlarmış ebelerimiz.Bazen sönmüş olursa kül içinde saklı komşudan ateş tavasıyla köz alırlarmış.
  Komşu komşunun külüne muhtaçtır diye boşuna söylememişler.
( Çakmak Taşı başlıklı yazı HasanÖzaydın tarafından 9.05.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.