17 aralık 2009 . Bu gün muharrem ayının birinci günü. Aleviler bu günden itibaren oruç tutmaya başlayacaklar. Bu orucun ramazan orucundan farkı, Hazret-i Hüseyin şehit edilirken ne türlü eziyetlere maruz kaldıysa onu sevenler de aynı eziyeti bedenlerinde duyarak onun acısına ortak olmaya çalışırlar.

Hazret-i Hüseyin beraberinde çoluk çocuğu ile Küfe’ye giderken Kerbela’da Yezit’in askerlerinin saldırısına uğrar. Uzun süren mücadeleden sonra birçok yol arkadaşıyla beraber Hazret-i Hüseyin de şehit edilir. Üstelik başı kesilip yezit’e armağan olarak sunulur. Bu arada esir alınan kadın ve çocuklar da beraber götürülür. Bu olay savaş değil bir bakıma katliamdır. Katliamdan öte bir aile soykırımıdır. Soykırıma hedef olan aile ise, doğrudan doğruya peygamberimiz Hazret-i Muhammet’in ve Hazret-i Ali’nin soyudur. Daha doğrusu Haşimi kabilesidir.

Katliamdan önce ilk iş, gurubun suya ulaşması engellenmiş. Sonra en vahşi, en orantısız güç kullanılarak yapılan saldırılarla amaca ulaşılmış. O bakımdan Muharrem Orucu bir bakıma yas orucudur. Bir yakınımızın yasını tutarken nasıl zevk veren şeylerden bir süreliğine uzak durursak Muharrem Orucu boyunca da bir çeşit yas tutarız. Bir farkla ki şehitlerin susuz bırakılmasına izafeten oruç boyunca su içmemeye özel gayret ederiz… Şairin. “Bak ben de susuzum, o günden beri.” Dizesi manidardır. Şiiler daha ileri gider. Kerbela’nın anısına kendilerini zincirle döverler.

Bir alevi olarak özürlerimden dolayı oruç tutamıyorum ama tutanlara da gerekli saygıyı gösteriyorum. Aynen ramazanda olduğu gibi. Hane halkı hem ramazanı hem muharremi tutar ama ben ikisine de saygımı eksik etmem.

Dedelerimiz nasihatlerinde, “Tutan, tutana tutmayan da hak katında utana.” derler. Herkes, inancında ve ibadetinde özgürdür. Kim nasıl ve ne niyetle ibadet ediyorsa, ibadeti Allah katında kabul olsun der, Muharrem Orucunun hayırlara vesile olmasını dilerim.
( Muharrem Orucu başlıklı yazı RasimCANBOLAT tarafından 1.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu