Spor alanlarında etkin olarak 40. yılımı yaşıyorum. Bunun 29 yılınıysa futbol altyapısı eğitimi uzmanı-çalıştırıcı olarak tamamlıyorum. Hal böyle olunca spor sosyolojisinden, spor fizyolojisinden, spor psikolojisinden haberli olmak zorundasınız. Anatomi bilginiz, biyolojik altyapı eğitiminiz ve antrenman bilimini kavrayışınız sağlam olmalı. Bu anlayışla, bir uzman spor çalıştırıcısının bilim adamı harmanı bir şey olduğu ortaya çıkıyor.
Zaten, spor alanlarındaki iletişimin sağlanmasında uzman çalıştırıcının önemini başka türlü kavrayamazsınız. Bilimsellikten beslenemezseniz sporcu ve seyirci kitlesi üzerindeki güveniniz ve inandırıcılığınız zedelenir. Gelişime ayak uydurmak zorunluluğu ciddi bir değişimden geçer ki gelişmenin önkoşulu olan değişme sürecinde gereksiz ve geçersiz yüklerden arınırsınız. Yoksa eskimiş ve işlevini yitirmiş gereksiz bir yığın geçerliliği tartışılır bilgi yükünün altında ezilir kalırsınız.
Yanı sıra, her alanda olana bitene akıl erdirecek birikimi edineceksiniz ve bunları sporcularınıza aktarabilecek donanımda olacaksınız. “Ben yaptım, oldu” anlayışıyla işinizde oldukça güdük ve sıkça da işsiz kalırsınız.
Neyse, hiç karışmadan yazı kendiliğinden buraya kadar geliverdi, kalemim içimi ansızın açığa çıkardı; rahatladım!
Hadi, gelin yazıya bir girelim de spor adamlığımı biraz dinlendirelim, şu “İnternet bağımlılığı” denen şey ne menem bir şeymiş ki çağın hastalığında başköşeye oturuverdi.
Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ailelerin çok sıkıntı çektiği, insan psikolojisini bozan, iş ve aile yaşantısında sorunlar meydana getiren internet bağımlılığı konusunda belleğim beni utandırmazsa, araştırarak yazdığım bu dördüncü köşe yazısı olacak.
Psiko-Yorum’u inceliyorum ve paylaşıma açıyorum…
İnternet bağımlılığının diğer bağımlılıklardan farkı nedir?
İnternet bağımlılığı kişiye ne gibi zararlar verir?
İnternet bağımlılığının yaşı var mı?
İnternet bağımlılığı öğrencilerde akademik başarıyı düşürür mü?
İnternet bağımlılığı ergenlerde ne gibi riskleri taşır?
İnternet bağımlılığı eşler arasında ne gibi sorunlara yer açar?
İnternet bağımlılığı mutluluğu tehdit edici midir?
İnternet bağımlılığı kişiyi yalancı mı yapar?
İnternet bağımlılığı kişide gizli kalmış yönleri ortaya çıkartır mı?
İnternet bağımlılığı nasıl gelişir?
İnternet bağımlılığından kurtulmanın yolları nelerdir?
İnternet bağımlılığı kişide yalnızlık hissi uyandırıyor. İnternet bağımlılığı depresyona, toplumla ilişkilerinde zayıflamaya neden oluyor.
İnternet bağımlısı olan kişilerde iş verimliliğinin düştüğü görülüyor. İnternet bağımlısı kişi sürekli uykusuz kalıyor. İnternet bağımlısı kişi sürekli kendini yorgun hissediyor. Kişi internette yasak olana ulaşabiliyor gereksiz riskler alabiliyor.
Kişi internette tamamen bir başkasının kimliğine bürünebilir. İnsan yaşamına getirdiği haz nedeniyle giderek daha fazla kişiyi tutsak ediyor.
İnternete her girişte planlanandan daha uzun zaman geçirmemeli. İnternet nedeniyle diğer sosyal aktivitelere ilgiyi azaltmamalıdır. İnternet gerçek hayattaki aile ve arkadaş ilişkilerini bozduğundan dikkatli olunmalıdır.
İnternet meslek ya da okul hayatındaki işlevselliği düşürdüğünden zararlı olabilmektedir. İnternet bağımlısı önemli bir haber beklemediği halde giremediğinde sıkıntılı ve tahammülsüz olmaktadır.
Bağımlılık davranışının ruhsal etkilerinin yanı sıra bedensel sorunlara da neden olmaktadır. İnternet bağımlılığından kurtulmak isteyenler günlük kullanım için bir süre belirlemelidir.
İnternet bağımlısı olanlar için bilgisayarı aile bireylerinin ortak kullandığı bir alana taşımak faydalıdır. İnternet bağımlısı gün içinde internete girdikleri saatleri değiştirerek sorunu çözmeyi denemelidir.
Konu derin olunca bir köşe yazısıyla ancak değinebiliyorsunuz, kaldı ki bu konuda yazdığım dördüncü köşe yazısı oluyor. Ömrümüz ve kalemimizin soluğu yettiği sürece bu konuda daha çok kalem oynatacağımız kesin.
Spor adamlığının en önemli yanı da bilimlerden beslenmek olunca kolay ve çabuk bilgi edinme yolu internetin, çağın hastalığı olan “İnternet bağımlılığı” kapıyı çalıyor gibi… Aman haa!

Dostçakalın.

Müjdat Eraslan
balaban Kent Şairleri.

( İnternet Bağımlılığı başlıklı yazı mujdat-erasl tarafından 4.12.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu