1 Niçin Az Okuruz


" (...) Sanata, felsefeye vakit yok. Edebiyata hiç mi hiç vakit yok. Çünkü bunlar çağın dilini, işlem dilini yakalamakta isteksiz ya da elverişsiz. Nitekim biz eskiden, vakit bolken, çok okurduk. Şimdi okumayışımız, çağdaşlık gereği. Çünkü yakalamakta olduğumuz çağın vakti yok. Vakit, kimya! "
Füsun Akatlı
Acıyla, Sevgiyle Kahramanca..., Füsun Akatlı



Ankara, başkent olduğu kadar kitapların ve dergilerin dünyasıydı,Ankara'ya gitmek kendimizi kitaplar arasında bulmak demek ti.
Öğrencilik yıllarımız da Ankara'ya gittiğimizde Zafer çarşısı ve etrafında kitaplara bakmak ,kendimizce en iyisini seçmekten keyif alırdık.Bu kadar çok kitabı başka yerde bir arada göremezdik.
Çok müdavimleri vardı. En olmadık dergi kolleksiyonunu bulmak mümkündü. Zamanla iş güç sahibi olduk ,ama eski aşkımız kitapları aramak dan da kendimizi alamazdık. 12 eylül ve akabinde politize olamamak okumakdan bizleri alıkoydu, 1990 larda Varşova paktı da çökünce okur yazar insanlar kendilerini boşlukda hissetti.iki kutuplu Dünya okuma rekabeti gerektiritiyordu.
Son zamanlarda yolum yine Ankara'ya düşünce malum yerlere gitim. Geçmişe duyulan özlem moda deyimiyle "nostalji",ama Ankara okumaktan uzaklaşmış, o bildiğimiz kültür merkezi Kızılay ve etrafını ,dönerci dükkanları,Elektironik marketler ve Cafeler almış yerini. Bir yayın evi korsana inat ucuz ,dünya klasiklerde satıyordu.Sadece cafeler de fast food atıştıran insanlar bilgi çağında kitap okumak yerine mesaj okuyor görsel medya düşünceden alıkoyuyordu insanları. 

Neden batı toplumu ile kıyaslıyoruz bizleri ;beş millyon trajı var toplam gazetelerimizin. Bu traj bile son zamanlarda iki milyonun altına düştü.Bir Japonya'da sadece on milyon trajı olan gazete var. Siz hiç seyahat esnasında plajda vapur da metro da kitap okuyan gördünüz mü? Malum tv filimleri yemekdeyiz falan bir akadamik konuşmaya tanık oldunuz mu? Beyin fırtınası niçin bu sözü batıdan alıyoruz?
Ünlü Love Story filimi;bir kütüphanede başlıyor.İki üniversite öğrencisinin tesadüfen  çarpışması ve kitapların yerden alınması bir filmin konusu oluyor.Senaryodaki kahramanların yolu bir türlü kütüphaneye düşmüyor.Gazete alırken görmüyoruz.

Kendimizi ,aşklarımızı anlatmaktan uzak kalıyoruz.Toplumsal konuları yazmaya fırsat bulamıyoruz?

Yemekteyiz proğramları.,Survivor,proğramları ve ardından bu proğramın eleştirisini yapanlar büyük reyting alıyor.Yeni kitaplar sıra gelmiyor.Onlar zaten üvey evlat tv proğramlarının.
( Niçin Az Okuruz başlıklı yazı M.Filizman tarafından 3.11.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.