VEFATININ 50.YILINDA HASAN BASRİ ÇANTAY SEMPOZYUMU

Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Balıkesir’in yetiştirdiği bilim, düşünce, fikir ve dava adamı Hasan Basri Çantay adına düzenlediği “Vefatının 50. Yılında Hasan Basri Çantay” konulu Sempozyum(Bilgi paylaşımı) Balıkesir merkez ve Burhaniye ilçesinde yapıldı.

Sempozyuma Türkiye’nin hemen her bölgesinden çok sayıda bilim, fikir ve düşünce adamı teşrif etti.  Sempozyumda Hasan Basri Çantay çeşitli yönleriyle tartışıldı, konuşuldu.

Bu Sempozyumda Hasan Basri Çantay tüm yönleriyle tanıtıldığı gibi Balıkesir’in tanıtılmasına da büyük katkılarının olduğu şüphesizdir. Hatta gelecekte bu Sempozyumun uluslararası bir nitelik kazanacağına da inanıyorum.

 Üç yıldır Balıkesir yazar ve şairler derneğinin(BAYŞAD) güç koşullarda Balıkesir merkez ve ilçelerinde yaptığı ve geleneksel hale getirmeye çalıştığı Hasan Basri Çantay’ı anmak, anlamak,  tanımak ve tanıtmak amacıyla yapılan paneller, BAÜ ilahiyat fakültesinin ulusal çapta ele almasıyla bilim dünyasının dikkatine sunuldu.

 Bu Sempozyum sayesinde Hasan Basri Çantay ulusal çapta gündeme getirildi. Gelecekte bu Sempozyum sayesinde daha derinlemesine araştırılmaların yapılacağı, bilinmeyen yönlerinin de ortaya çıkarılmasına vesile olacağı muhakkaktır.

Bu Sempozyumdan sonra Çantay’la ilgili çok değerli ve çok sayıda yeni eserin ortaya çıkacağı konusunda ümit varım.

Ayrıca bunun dışında ulusal ve uluslar arası ödüller verilecek bir noktaya taşınmasında hem Hasan Basri Çantay, hem de Balıkesir açısından sonsuz faydalar sağlayacağına inanıyorum.

BAÜ ilahiyat fakültesinin merhum Hasan Basri Çantay’ı, bilimsel açıdan böyle ulusal düzeyde gündeme getirmesinden ve gösterdikleri misafirperverlik ve de kadirşinaslıktan dolayı teşekkürlerimi arz ediyorum.

19-21 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılan ve üç gün süren Sempozyumun birinci günü Balıkesir merkezde, ikinci ve üçüncü günleri Balıkesir’in Burhaniye ilçesindeki BAÜ’ye bağlı Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Eğitim ve Uygulama Tesislerinde yapıldı.  Tek cümleyle söyleyecek olursak Sempozyum çok muhteşem geçti. Emeği geçenleri kutluyorum.

Sempozyumun açılış töreni Balıkesir merkezde bulunan Salih tozan kültür ve sanat merkezinde gerçekleştirildi. Salih Tozan kültür ve sanat merkezinde yapılan açılış konuşmasını BAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit yaptı.

Açılış konuşmasının devamında Balıkesir Büyükşehir belediye Başkanı Sayın Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Üniversitesi rektörü Sayın prof. Dr. Mahir Alkan, YÖK temsilcisi Sayın Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Mustafa Çaltı, İl Müftü Yardımcısı Sayın Ramazan Tokcan, Hasan Basri Çantay’ın torunu Sayın Ali Yılma Çantay olmak üzere Hasan Basri Çantay hakkında çeşitli konuşmalar yapıldı.

Balıkesir büyük şehir belediye başkanı Sayın Ahmet Edip Uğur konuşmasında, Büyükşehir belediyesi olarak Sempozyumda sunulan bildirileri kitap haline getirecekleri sözünü verdi. Bu söz bütün katılımcılar tarafından takdirle karşılandı.

Program arasında musiki ekibi tarafından bestesini Sayın Sıtkı Sahilin yaptığı Hasan Basri Çantay’ın şiirlerinden oluşan bir musiki faslı geçildi. Bu musiki faslı izleyiciler tarafından oldukça beğeni aldı. 

Öğle vakti Balıkesir üniversitesi Çağış kampusuna gidilerek bütün konuklara öğle yemeği verildi. Yemekten sonra Cuma namazı için Üniversite camisine geçildi. Cumadan sonra tekrar otobüslerle topluca Salih Tozan kültür ve sanat merkezine dönüldü. Öğleden sonra saat 14:30’da Sempozyumun 1.oturumu burada gerçekleştirildi.

1.oturumun ardından belediye halk otobüsleriyle Sempozyumun diğer oturumlarının yapılacağı Burhaniye ilçesine hareket edildi.

2.gün olan 20.09.2014 sabahı saat 09:00’dan itibaren oturumlar başladı.  Toplam Oturum sayısı on beşti. Aynı saat dilimleri içerisinde üçer adet oturum yapıldı. Bir başka ifadeyle aynı anda üç ayrı salonda üç ayrı oturum vardı.

Oturumlarda Hasan Basri Çantay çeşitli yönleriyle tartışıldı. Edebi kişiliğinden, İslami bilimlerdeki derinliğine, milli mücadeledeki çalışmalarından sosyal faaliyetlerdeki çalışmalarına, sahip olduğu ideallerinden gerçekleştirdiği atılımlara, çıkardığı gazetelerden yazdığı yazılara kadar bütün yönleriyle ele alındı. Yayınlanan ve yayınlanmayan eserleri dile getirildi.

Ancak bu tartışmaların tamamını izleme fırsatı maalesef bulamadık. Çünkü aynı saatlerde üç tane oturumun olması buna engel teşkil ediyordu. Mümkün olduğunca ilgi duyduğum oturumları izlemeye çalıştım.

Ayrıca şahsım olarak bende “Hasan Basri Çantay’ın İdealist kişiliği” başlığıyla bir bildiri sundum. Bu bildiriyi inşallah ileriki günlerdeki yazılarımızda okurlarımızla paylaşacağız.

Sempozyum süresince fırsat bulup izleyebildiğim bazı bilim, fikir ve düşünce adamlarının isimlerini burada anmadan geçemeyeceğim. Bunları unvan sırasına göre şöyle sıralayabilirim.

Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Hamdi döndüren, Prof. Dr. Hüsamettin Erdem, Prof. Dr.Mehmet Bayyiğit, Prof. Dr. Mustafa Tekin, Prof. Dr. M. Kenan şahin, Prof. Dr.Erol Ayyıldız,  Prof. Dr. İsmail Çalışkan, Prof. Dr. Nevzat Aşık, Prof. Dr. Recep Çiğdem, Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, Prof. Dr. Bayram Dalkılıç, Prof. Dr. Habil Şentürk, Prof. Dr. Saffet Köse, Doc. Dr. Kenan Şahin, Doc. Dr. Bekir Tatlı, Doc. Dr. Yusuf Alemdar,  Yard. Doc. Dr. Mehmet Özkan, Yrd. Doc. Dr. Yunus Emre Gördük, Yrd. Doc. Dr. Recep Önal, Yrd. Doc. Dr. Abdurrahman Altıntaş, Yrd. Doc. Dr. Hacı Önen, Yrd. Doc. Dr. Halis Demir, Yrd. Doc. Dr. Lütfü Cengiz, Yrd. Doc. Dr. Mustafa Koç, Yrd. Doc. Dr. İsmail Pırlanta, Eğitimci şair ve yazar Yusuf Akgül, Eğitimci yazar Maruf Çaksu, Yunus Özdamar, Muhammet Gündoğdu gibi bilim, fikir ve düşünce adamlarıydı.

Sempozyum boyunca Balıkesir’in yiğit evladı, manevi ordularımızın büyük komutanlarından biri olan Hasan Basri Çantay’la ilgili yeni bilgiler öğrendiğimiz gibi birçok dost ve arkadaş da edindik.  

Birçok bilim adamıyla üç gün boyunca hem Hasan Basri Çantay, hem de ülkemizin çeşitli meseleleri hakkında fikir alış verişinde bulunduk.

Özellikle Sempozyumun 3.günü, Müze ziyaretleri ve Edremit körfezinde gerçekleştirilen tekne gezintisi harikaydı. Tekne gezintisi boyunca katılımcılar olarak birbirimizle daha çok ilgilenme ve tanışma fırsatı yakaladık. 

Tekne turu sırasında verilen öğle yemeği mönüsünde Balık olması geziyi daha da anlamlı hale getirdi. Bu mönü katılımcılar tarafından hoş bir sürpriz olarak değerlendirildi.  

Vefatının 50.yılında Balıkesir’in yiğit evladı, Kuvayı milliyeci, bilim, gönül ve dava adamı Hasan Basri Çantay’la ilgili Sempozyum düzenleyen, bilim dünyasının gündemine getiren ve Türkiye çapında katılım sağlayan, başta BAÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Mahir Alkan ve İlahiyat fakültesi dekanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor sürekliliğini diliyorum.

( Vefatının 50.yılında Hasan Basri Çantay Sempozyumu başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 25.09.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.