1 Düğün Dernek


 

Düğündeyim.

Gör halimi diye yazıyorum sana, ey ömrü hüzün, bahtı hüzün, adı hüzün olan Küçüğüm! Gittin de halt mı ettin şimdi! Marifet bilip iltifat mı ettiler sana şimdi? Kabul etsen de etmesen de şu gözyaşlarım senin eserin! Bu kadar israfa ne lüzum var! Gittiğinden beri akıyor. İnsafa gel diye bakıyor!

Düğün dernek kurulmuştu bugün ama her öğün önüme hüzün konulmuştu. Gülemiyordum, ortama uyum sağlayamıyordum. Ben sevincin değil hüznün adamıyım. Bana göre değil düğün dernek, ulu orta gülmek, basbayağı eğlenmek! Harcım da sensizlik var, göğsümde yalnızlık, soframda aşksızlık var!

 

Yüreğime sözün dokunmuştu Küçüğüm. 'Bu aşk burada biter ve ben gider' demiştin. Giderin sağlamdı. Biten senin aşkındı benim değil! Giden sendin ben değil! Bakmadın bile  beni nasıl da yalnız koyuverdiğine! Ne halde kaldığıma, ne kadar ağladığıma aldırmadın bile! Bu ne vicdansız bir gidişti, ne imansız bir  terk edişti. Hiç mi sevmedin, alıştıra alıştıra gideydin. Bir kalp krizi gibi mi gidilir? Bir şimşek çakımı gibi mi? Bir kalp yıkımı gibi gittin. Cenazem ortada kaldı defnedip gideydin yapmadın tam tersine def edip gittin.

 

Elazığ serindi bu gece, içimde de bir serinlik vardı, gözümde de! Kurulmuş sofralar, donanmış masalar, dolmuş sıralar; çalsın sazlar vursun davullar kıvamındayım. Havuz başında düğündeyim. Boğazıma kadar hüzündeyim. Neyi yaşıyorsun? Herkes gülerken sen ağlıyorsun!

 

Yıldızlar avizemiz olmuştu şıngır mıngır, ayın şavkı havuza vuruyordu pırıl pırıl. Gülüyordu herkes, şen şakraktı. Halim çok matraktı; dışım gülüp eğlenmeye çalışıyordu içim ağlayıp kederlenmeye!

 

Her eylülde ben tuhaf olurum böyle Küçüğüm, hüzünlerim durup dururken. Bir ses duymayayım aşka dair iki gözüm, Orhan Veli misali iki gözüm iki çeşme! Eylülde burada olmak var, burada üşümek tir tir, burada hissetmek yalnızlığı, ev sahibi olmak hüzne ve burada ağlamak var için için kendine! Bir ıslanmışlık sarmıştı her yanı, içim de ıslanmıştı,yüreğime değiyordu dinlediğim müziğin tınıları, damla damla akıyordu yüreğime gözyaşları. Gözüm gönlüm yapayalnızdı. Bir ses delip geçiyordu yüreğimi. Havuz başında oturmuş dinliyordum: "Hüseynik'ten çıktım şeher yoluna" Oysa ben senin yoluna çıkamıyorum.

 

Yalnızlığın bu denli zirve yaptığı demlerde etrafımdaki kalabalığı yük olarak görüyor daha bir yalnızlığa sığınıyorum. Zehir zıkkım bir hüznün tavan yaptığı ve yüreğimde krallığını ilan ettiği demdeyim. Kim takar beni Küçüğüm? Kim yakar daha da beni?

 

Şehir sessizdi bu gece. Bir palyaço çocukları oyuna davet ediyordu. Ya beni! Çok mu oyuna geldim, çok mu oyunlar gördüm? Beni de götür bay palyaço! Hey sen! Duymuyor bile, sesim yabancı, sesim içime mahpus, sesim senin dışında herkese küs! Susuyorum derinden, içimden ağlıyorum. Hıçkırıklarım kalp kırıklığımı anlatıyor Küçüğüm.

 

Saz ekibi de yorgun belli! Ağır çalıyor! Cenazede değiliz, düğündeyiz hemşerim! Mezara mı koyacaksınız beni, daha ölmedim belli! Dur hele damda yatıp sesini kaybetmedim ben! Narda yatıp yârimi kaybettim!

 

Halaya kalkmışlar hem de Güvercin Halayı'nı çalıp söylüyor sazendeler, hanendeler.

"Güvercin havadadır
            Bir eşi yuvadadır
            Bir elim yâr koynunda
            Bir elim duadadır"
Halaya kalkarak alaya mı alıyorlar beni ne? İçim zaten tarumar, alayına ne?  Dua ediyorum ben de! İyi olayım diliyorum. Havuz başında düğündeyim. Boğazıma kadar hüzündeyim. Hala sözümdeyim seni sevdiğimin arkasındayım.

 

Hüzündeyim.

Elazığ serindi bu gece. İliğime dek üşüyordum. İçim zehir zıkkımdı dışım düğün dernekti. Giydiğim hüzünden gömlekti. Final türküsü ise Mamoş'tu.

"Pencereden bir taş geldi

Ben sandım ki Mamoş geldi" Bir yıldız kaydı ben sandım ki sen geldin Küçüğüm! Bir papatya kokusu duydum ben sandım ki sen geldin!

 

 

( Düğün Dernek başlıklı yazı GürhanGürses tarafından 7.09.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.