Eğitim olumlu davranış değişiklikleri meydana getirme süreci diye tanımlanır. Bu davranış değişiklikleri her yerde meydana gelebilir. Evde ,okulda ,işte ,sokakta….vs. İşte bu nedenledir ki konu “eğitim” olunca herkesin söyleyeceği bir iki kelime mutlaka oluyor.
-Anne babalar bir öğretmendir.
-Dedeler nineler bir öğretmendir.
-Sokaktaki arkadaşlar öğretmendir.
-Ustabaşı bir öğretmendir.
-Televizyon bir öğretmendir.
-İnternet bir öğretmendir……vs

Bu kadar güçlü öğretmenlerin yanında öğretmenlik yapmaya çalışan öğretmenler vardır. Eğer yukarıda saydığım veya sayamadığım öğretmenler izin verirse öğretmenler öğretmenlik mesleğini icra ederek öğrencilere bilgiler vermeye çalışır.

Bir de yasaların el verdiği ölçüde tabi öğretmen öğretmenlik yapar. Herkesin öğretmen olduğu bir yerde öğretmenlere biçilen değeri aşağıda vereceğim örnek, güzel bir şekilde ifade etmektedir.
Bir Cuma günü evden çıktım.Camii ye biraz erken gidip bir vaaz dinlemek niyetindeyim. Bu niyetle camiye girdim. İmam efendi çıkmış kürsüde vaaz ediyor. Konu eğitim iyi diyorum benim ilgi alanım. Belki İmam Efendiden dinimizin eğitime bakışı ile ilgili yeni bir şeyler öğrenebilirim diye umutlanıyorum. Bir köşede yer bulup imam efendiyi dinlemeye başladım.
İmam efendi kulağıma çalınan ilk cümlesi;
“Sevgili Cemaat Çocuklarınızı KIYTIRIK! Bir öğretmenlik için 20 yıl okitiyirsiniz (okutuyorsunuz) fakat bizim medrasamıza (Medresemize) göndermiyirisiniz. (göndermiyorsunuz)” oldu.
Kıytırık olup çıktık bir anda. Hazreti Ali(ranh)’nin “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” Veciz sözü aklıma geldi rahatladım. Kendi kendime bu imam efendinin şahsi düşüncesi diyorum . Ama toplumun öğretmene bakışı buna yakın bir bakış açısı olmuş durumda.
İlk yapmamız gereken iş öğretmene bir değer vermek olmalı. Öğretmenler bu toplumun mühendisleridir. Bu mühendislerin kişilik özellikleri sizin toplumunuzun da kişiliğini oluşturur. Bu nedenle kişilikli toplum mühendislerine ihtiyaç vardır. Kimdir kişilikli mühendis?
• Malzemeden çalmayan kişidir.
• İnsanı insan olduğu için seven kişidir.
• Ülkesini bayrağını koşulsuz seven kişidir.
• Demokrat bir kişidir.
• İdealist bir kişidir.
• Okuyan ve okutan kişidir……vs.
Bunlar aslında hedeflenen toplumun da özellikleridir aynı zamanda. Yani iyi bir öğretmen toplumun temelini oluşturur.Ya da tam tersi kötü bir öğretmen toplumun temeline dinamit koyabilir.
Bir sınıf öğretmenini düşünelim.Ortalama 25 yıl çalışıyor. En kötü ihtimalle 40 ar kişiden oluşan 3-4 yada sınıfı birinci sınıftan alıp altınca sınıfa teslim ediyor. Yaklaşık 150 kişinin kişiliğinin hayatının şekillenmesine katkıda bulunuyor. Bunların sağlıklı bir kişilik geliştirip geliştirememesi büyük oranda öğretmenin elinde.Dolayısı ile sağlıklı ve kişilikli öğretmenlere ihtiyaç var öncelikle.

( Eğitim Ve Öğretmen başlıklı yazı sihmehmet-ki tarafından 12.10.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.