İnsanın insana güven duymadığı bir dünya , ne kadar acınılacak bir dünyadır . Sevgi ve güven olmasa yaşamın ne tadı kalır . Batı toplumlarında aile hayatında sadakat yoktur ama işlerinde güven ve doğruluk vardır . Bu yüzdendir ki medeni olarak nitelendirilen bu insanlar refah düzeyinde en üst çizgiyi yakalamışlar fakat özel hayatlarındaki ihanetler sonucu mutluluk şansını kaybetmişlerdir . Kadın kocaya , erkek eşine ihanet eder . Sevgi ve güven biter .

Bizim dünyamızda eskiden senet ve bono yoktu . Sözler ve kişisel itibarlar en büyük güvence idi . Şimdi sözler ,bonolar , çekler tarihe karıştı . Para alıp satan bankaların kredi kartları bir akbaba gibi borçluların üzerine pençe sallıyor .

Madalyonun diğer tarafında insanların yardımlaşma ve güven duygularının yok olduğunu görüyoruz . İşini yaptıran ve parasını ödemeyen insanlar toplum hayatımızı mahvetmişlerdir.

Adam son nefesini verince giysilerini makasla keserek çıkarıp teneşire yatırmışlar . O sırada sokaktan geçmekte olan biri bakmış ki kapı önünde bir sürü kalabalık toplanmış .. Merak edip sorunca meseleyi öğrenmiş . Adamın ellerini çözemiyorlar . İmam gelmiş olmamış . Yakınları yardım etmişler , becerememişler . Adamın bir eli göğsünün üstünde , diğer eli apış arasını sıkıca kavramış . Ne yapsalar çözemiyorlar . Adam o şekilde kaskatı kalmış .Herkes bu acayip durumu anlamaya çalışırken avluya giren kişi “ Ben bu zatı sağlığında tanırdım ,demiş. Herkese borcu vardı ama hiç borcunu inkar etmezdi . Alacaklıları yolunu keserler , tatlı sert konuşurlar , bağırıp çığırırlar ,tehdit ederler ama bu adam onları daima yatıştırır , elinin birini göğsünün üzerine yapıştırır “ Abicim , borcum borç “ der sonra onları savuşturunca diğer eliyle apış arasını sıkıca kavrar “ Nah bilmem neyimi alırsınız “ derdi. İşte bu yüzdendir ki ölüm meleği onu bu hal üzere iken yakalamış ve o da heykel gibi o şekilde kala kalmış . “

Borcum , borç ama borcunu ödeyen kalmamış . Kefil , senet para etmiyor . İnsanlar en yakınlarına bile borç vermiyor . Utanıp verenler de verdiklerine bin pişman oluyor . Borç alıp dolandıranlar akıllı , verenler enayi olmuş .

Hayatta borç istemedim nadiren az miktarda birkaç defa aldım ve zamanında ödedim . Yıllar yıllar önceydi . Kızımı evlendirirken biraz sıkılmıştım ve bir arkadaştan daha para bile isteyemeden güzel bir ders almıştım .
Adamın biri arkadaşından borç istemiş . Arkadaşı demiş ki “ Sana borç vereyim demi kötü olayım , vermeyip demi kötü olayım ? En iyisi vermeyip de kötü olayım . “

Yaa işte böyle , kırk yılda bir borç isteyecektim ki o da bu kıssa üzerine gırtlağımda düğümlendi .
( Borcum Borç başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 7.10.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu