Nihat İlikçioğlu ile

                                                                ---Sorular Dünyası---

Fatih Ortakçı Sordu Şair Nihat İlikçioğlu ile Röportaj  (2)

 

Gazeteci Fatih Ortakçı:    1- "Eğer bir başka ülkede yaşamak isteseydiniz, hangi ülkede yaşamayı isterdiniz." 

Nihat İlikçioğlu Türkiye Şairler Birliği Temsilcisi, Anadolu Edebiyat Derneği Kurucu Başkanı ve Temsilcisi, Kültür Sanat Ve Edebiyat Dergisi Yayın Kurulu Danışmanı:    "Şairin dili, dini, ırkı, yaşadığı memleketi yoktur."

 

      2- Şiir yarışmalarında ne zamandan beri jürilik yapıyorsunuz? Bu işe gönüllü mü katıldınız yoksa teklifler üzerine mi? 

          1997 yılından bu yana. Elbette teklifler yaptılar ve halen de tekliflerde bulunuyorlar.

Zaten gönüllü olmasanız jüriliği yapamazsınız. Yorucucu olduğu kadar onur ve gurur vericidir. Ayrıca adınız jüri ise adil olmanız gerekmektedir.

 

3-     Dünya çapında tanınan şairimiz Nazım Hikmet’i Türkiye’de kaç kişi tanıyor, okuyor ve anlıyordur?

Dünya çapında veya Türkiye çapında olsun şairler pek tanınmazlar hatta bir eserinin adını sorsanız bilemezler ve hiç okumamışlardır. Bunu toplumdaki kişiler değil şairlere sorsanız onlarda bilemezler.

 

4-     Bir yazar kitap çıkarmaya karar verdiğinde; misal Gaziantep’te birisi kitap çıkartıyor ve o kitap yalnızca Gaziantep’te mi yayınlanıyor ve orada dağıtılıyor. Diğer şehirlere filan da gitme olanağı var mı? Her çıkan kitabında imza günü olması zorunlu mudur yoksa isteğe mi bağlıdır.

Şairler ve yazarlar nerede kitap çıkarırsa çıkarsın illa o şehirde yayınlanacak, tanıtacak diye bir kuralı ve zorunluluğu yoktur. Kitap dağıtımı da her ilde gerçekleşir. İmza günü de şairin kitabını tanıtarak okuyucularla imzalayarak buluşturması, şairi tanımaları için en güzel ve özel bir etkinliktir.

 

 

5-     Bu zamana kadar kaç tane kitap okudunuz, okuduğunuz her kitabı anladınız mı?

Kitap okumanın sayısı, yaşı olmaz. Eğer ilgi alanıma giren bir kitap ise mutlaka almışımdır ve okumaları için tavsiyede bulunmuşumdur. O an ki ruh durumuma bağlı. Eğer moralim bozuksa satırları tekrar tekrar okurum anlamakta zorluk çekerim. Yazar kitabında ana fikrini anlatabilmişse ben de anlarım.

 

6-     Bir kitabı okumak için başladığınızda sıkılıp attığınız oldu mu? Yani bir kitabı çok kez okumaya niyetlendiğiniz fakat bitirmeden rafa kaldırdığınız kitaplar oldu mu? 

İlgi alanıma giren bir kitap ise sıkılmam okuyup bitirmişsem bile tekrar gün içinde yine okurum. Kitapların yeri okunduktan sonra raflar olmalıdır.

 

7-     Tüm kitaplarda bir anlam yüklü müdür, yoksa çoğu yazar imkânları ve görüşlerini açıklamak için mi yazıyordur?

 Değerli Fatih kardeşim, anlamsız kitap olmaz. Bilmece ve bulmacada bile bir anlam vardır. Bazı yazar ve şairler hayali, kurgu ve düşünce ürünü görüş ve önerilerini yazarlar.

 

8-     Bir şair en çok mutluyken mi iyi yazar, üzgünken mi, yoksa yalnızken mi ayrılınca mı? Şairi yazmaya iten şey nedir? 

Duyguların açığa çıkma isteği.

 

 

9-     Atatürk’ün şiire ve sanata bakışı hakkında bir bilginiz var mı? Sizce Atatürk sanata, ve sanatçıya ne denli değer verirdi, bize biraz anlatır mısınız?

Atatürk' ün Kültür Sanat Hakkında Söylediği Sözler

"Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir"

”Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir”

”Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz Fakat sanatkâr olamazsınız”

”Sanatkâr, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır”

”Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz”

”Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür” demiştir.

 

 

 

10- Eski şairler oluşturdukları akımlarla birçok görüş ortaya atmıştır, siz o zamanda bir şairsiniz (yazar) diyelim. “Toplumsal mı bireysel mi şiirler yazardınız?

 Toplumsal ve bireysel yazardım. 7’den 77’sine varıncaya kadar hitap ederdim.

 

 

11- Aruz, serbest, hece vb. en çok hangisini kullanırsınız  (şiir)

Hepsini de kullanırım. Genelde serbest. 

 

 

12- Lise 2’de iken edebiyat öğretmenime; “hocam yazdığım bütün şiirlerimin altına açıklamasını girmem zorunlu mudur? Yani kendimiz şiirde ne anlatmak istemişsek onu anlatmak zorunda mıyız diye sormuştum.” O da “ tabi ki de hayır, şiir sen ne anlamışsan odur fazladan açıklama yapman gerekmez” diye söylemişti. Sizde yazdığınız şiiri yazarsınız ve anlamı okuyucuya mı bırakırsınız?  (genelde) 

-Edebiyat hocamız doğru söylemiş. Yazılan ne ise okuyucuya bırakılır ve okuyucu analiz eder.

Şiirde veya yazıda bilmediğimiz kelimeler var ise okuyucuyu zor durumda bırakmamak için şiirin altına dip not düşülebilir. Örneğin ben şiir ve yazarlarımda kelimelerin anlamını yazarım. Hatta bir okuyucum Nihat hocam bu kelimeyi de bilmiyorsak biz şiir yazmayalım

demişti. Ben de cevap olarak şu ifadeyi kullandım hocam siz biliyorsunuz diğer şairler de biliyor olabilirler ama ya bilmeyenler ne yapacak o kelimeyi anlamayıp yazı ve şiirden anlamayacaktır. Halksınız Nihat hocam diyerek kutladı bu alışkanlığımdan dolayı. 

 

13- İki üç satırdan oluşan anlamlı yazıda şiir sayılır mı?

Değerli şair kardeşim Fatih. François Marie Arouet Fransız yazar ve filozof mahlası Voltaire’nin bir sözü vardır. ‘’ Şiirin, düz yazıdan farkı şudur; az kelimeyle çok şey söylemek ‘’ diyerek farkı ortaya çıkarmıştır. Ama ben genelde uzun şiirleri seviyorum, çünkü soluksuz okumak istiyorum. Bu da galiba işim gereği radyolarda şiir programı yaptığım için olabilir.

 

14- Bir cümle ile sanatı tanımlayabilir misiniz? 

Sanat: Herkes şiir yazabilir ama sanatçı olamaz

 

15- Şu ana kadar en çok tebrik edilen yazınız hangisidir? 

Benim tüm eserlerim tebrik edilip, yorumlanmış ve eleştirilmiştir.

 

16- Hani derler ya aşkın yaşı yoktur diye, şiir yazmanın yaşı var mıdır?

Duygu ve düşüncelerin yaşı ve cinsiyeti yoktur.  O an ne yaşanmışsa aşk ve hüzne dair o düşer dizelere.

 

                                                                     Soruları Hazırlayan :  Fatih ORTAKÇI (Gazeteci)

                                                                 Cevaplandıran: Nihat İlikçioğlu Türkiye Şairler Birliği Temsilcisi, Anadolu Edebiyat Derneği Kurucu Başkanı ve Temsilcisi, Kültür Sanat Ve Edebiyat Dergisi Yayın Kurulu Danışmanı


  

( Nihat İlikçioğlu İle Sorular Dünyası başlıklı yazı FatihORTAKÇI tarafından 6/1/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu