21 mart Dünya şiir günü olarak kutlanır. 1999 yılından itibaren etkinliğini sürdürmeye devam  ediyor.Şiir gününün amacı evrensel olması ve toplumda şiirin etkinliğinin hala devam etmesidir.

Şiir; Şairin iç dünyasının duygusal boyutlarını  ifade etme sanatıdır ve şairin en iyi yol arkadaşıdır.

Şiir ; Acılara iyi gelen en iyi ilaçtır acılarını taşıdığın yüreğinde sana en iyi sırdaştır.

Şiir; Düşlerinde canlandırdığın güzellikleri yazıya geçirme sanatıdır.

Şiir; Yalnızlığında  yanında durandır ve sana en iyi merhem’dir.

Şiir; Merhametsizliğin, kurulan tuzakların , aydınlanmayan insanlığa çağrışım sesleridir.

Şiir de edebi türlerimiz vardır bunlar şu şekilde sıralanmaktadırlar.

LİRİK ŞİİR

Toplumun her kısmını ilgilendiren şiirlerdir. Sevinç,coşku veya acı gibi ortak duyguların veya aşk, ayrılık, özlem gibi bireysel duyguların coşkulu bir tarzda işlendiği şiirlere lirik şiir denir. Edebiyatımızda halk âşıklarının (veya halk şairlerinin) söylediği şiirlerin çoğu liriktir.

Epik Şiir
Destansı şiirlerdir. Kahramanlık, savaş, yiğitlik konuları işlenir. Okuyanda coşku, yiğitlik duygusu, savaşma arzusu uyandırır.  Tarihimizde şanlı zaferler yaşadığımızdan, epik şiir yönüyle bir hayli zengin bir edebiyatımız vardır. 

Didaktik şiir
Belli bir düşünce konusunda öğüt ve bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. öğretici şiirlerdir.

Pastoral şiir
Doğa şiirlerini, çobanların doğadaki yaşayışlarını anlatan şiirlerdir. Doğaya karşı bir sevgi, bir imrenme söz konusudur.

Satirik şiir
Eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay, durum, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir.

Dramatik şiir: Dramatik şiirde tiyatroda kullanılan bir şiir türüdür.Harekete çevirilebilirdir.

Geçmişte şiirde uyak ,ölçü , nazım birimi gibi anlatımların ayrı düşünülememiştir bu sebeple şiir ve nazım eş anlamlı sayılmış ancak günümüzde bu düşünce aşılmış ve edebiyat ile şiirin başladığı bir fikir meydana gelmiştir.

Dönemin sanatçıları Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim , Necip Fazıl Kısakürek ,Yahya Kemal Beyaztlı şiir konusunda şunları dile getirmişlerdir.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiire bakış açısı ‘’Kelimelerle güzel şekiller kurma sanatıdır’’ demiştir.

Ahmet Haşim’e göre şiire bakış açısı ‘’ “Söz ile musiki arasında olan fakat sözden ziyade musikiye yakın olan bir lisan” olarak tanımlamıştır.

 Yahya Kemal Beyatlı şiiri bildiğimiz musikiden farklı bir musiki” olarak tanımlamıştır.

Necip Fazıl Kısakürek ise şiir için “Mutlak hakikati arama işidir” demiştir.

Her şairin kendine göre bir şiir duygusu , şiir anlayışı bulunmaktadır.Dönemin yazarları ve ortaya çıkan bir çok edebi türler yaşantımızın içinde bulunan türlerdir. Duygular türleriyle günümüze ulaşmıştır.Buna görede değişmeyen tek duygu insanın saklı derinliklerinde devamını sürdüren duygulardır.

ÖMRÜM PINAR ÇALGAN..

 

 

 

 

 

 

 

 

( 21 Mart Dünya Şiir Günü başlıklı yazı ÖMRÜM tarafından 21.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.