Efendim pek çoğumuz ya da pek azımız ya da bir kısmımız biliyoruzdur ama ben bilmeyen veya farklı kesitlerden irdelememiş olan arkadaşlarımıza bir nebze katkısı olabileceği zannıyla bu konuda kısa bir amatör makale yazmaya karar verdim.


Satranç kuralları çok basit ve birkaç saat içerisinde temeli kavranabilecek durulukta bir oyundur. En fazla 15-20 temel prensibi, bir o kadar extrem pozisyonlara mahsus spesifik prensibi olan tam bir düşünsel gelişim tabanlı strateji / öngörü / teori / pratik / alternatifli tekamül oyunudur.


Sekiz adet sıra ile sekiz adet sütunun birbirlerini her biri eşit kareler oluşturacak şekilde kesmesiyle vücuda gelen altmışdört adet karenin bir ana tablo zemini üzerinde onaltısı sizin onaltısı rakibin  toplam otuziki adet şekilli taş / mini biblo / mini heykelcikler ile oynanır.  Unisex bir oyun olmasına karşın erkeksi ifadeler kullanılır zira temeli savaş stratejilerine dayanır, hücum edersiniz, savunursunuz, tuzak kurarsınız vs. Taşların kale, at, fil, vezir, şah, piyon ( asker ) gibi isimleri vardır, her iki tarafta da bu taşlardan eşit olarak bulunur. Amaç karşı tarafın şahını ( kralını ) ele geçirmek daha doğrusu hareket edemeyecek duruma getirmektir, bunu  rakibin bir kısım taşlarını alarak / yiyerek / yenerek sağlayabileceğiniz gibi hiç ya da çok az sayıda taş yiyerek de sağlayabilirsiniz ya da kral  hariç tüm taşları yemeyi müteakip kazanabilirsiniz. Kareler ardışık olarak genelde siyah beyaz ya da bir koyu bir açık renklerdedir. Taşlar belli yönlere belli hareket kurallarına / kare adetlerine göre ilerler / geriler.

 

Özellikle çocuklarınıza mutlaka ama mutlaka öğretiniz ve teşvik ediniz sorumlu bir ebeveyn olarak. Satranç ileri hamleleri planlayıp her hamlenize rakibin karşı vereceği olası hamleleri de hesap edip çoktan seçmeli ve hazırlamalı öngörüler ile oynandığı için muazzam bir zeka kullanım disiplini geliştirir. Örneğin araba kullanırken ; karşıdan bir araba mı geliyor, arkasından birisi sollar mı, ne kadar mesafede durabilirsiniz, siz bunu yaparken kavşaktan bir araba çıkarsa alternatif dönüş / duruş noktalarınız var mı gibi tüm sorular satranç oyunu ile birer yaşam biçimine dönüşebilir. Ya da patronunuzla maaş görüşmesi yapacaksınız, nasıl bir görüşme olacak, o ne derse siz ne demelisiniz, nerede susmalı nerede ısrarcı olmalısınız, fırsatlarınız nelerdir, zayıf noktalarınız nelerdir ? Evinizin önce hangi ihtiyacını ve neden ve ne şekilde ve niçin gidermelisiniz ? Nasıl bir yatırım yapmalısınız ? Çocuğunuzu hangi okula göndermelisiniz gibi milyarlarca örnek verilebilir ; disiplinli bir satranç oyuncusunun düşünsel kalitesinde oluşacak katma değerlere dair.

 

Amacım satranç dersi vermek değil, olabildiğince basite indirgeyip yararlarından bahis etmek eğilimindeyim. Satranç oyuncularının bir bölümü bunu bir ayrıcalık gibi görüp zor bir oyun olduğuna dair sürekli kendilerine prim yaptırmak çabasındadır, ben profesyonel açılımlarda değilim, ne turnuva oyuncusu olmaktan ne de klüp faaliyetlerinden dem vuruyorum, sadece temel kuralları itibariyle bu oyunun özellikle yeni gelişen beyinler üzerindeki kazanımlarına dikkat çekmeye çalışıyorum.

 

Eğer bilmiyorlarsa, mutlaka ama mutlaka çocuğunuza / çocuklarınıza ve elbette kendinize  bu sevgiyi aşılayın, ikame edilemez bir temel strateji oyunudur, yararları saymak ile bitmez. Birkaç tl’lık fiyatlara bile her kırtasiyecide ve / veya oyuncakçıda bulabilirsiniz, küçük karton ya da kağıtların üzerine taş isimlerini yazıp evde tamamen malzemelerle  de yapabilirsiniz. Başlangıç itibariyle basit bir link ekliyorum yazımın altına.

 

Kolay gelsin efendim,

Saygılarımla

 

MCU

 

http://www.youtube.com/watch?v=evVwx4Nn1sM

( Düşünsel Beslenme Mucizesi ; Satranç başlıklı yazı MCU :) tarafından 13.10.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.