BALIKESİR VE TEMEL SORUNLARIMIZ

1-BALIKESİR İN EN BÜYÜK PROBLEMİ İŞSİZLİKTİR.EN UCRA MAHALLENİN EN UÇ KÖŞESİNDE KAHVE VAR    

  KAHVE İŞSİZ  YIĞINLARLA  DOLU.İşsizliğin,Türkiye ortalaması %10 iken Balıkesir ortalaması %29 dur

2- SUÇ BÖLGESİ OLMASI VE GENÇLERİN SUÇLARDA ARAC OLARAK KULLANILMASI DİĞER BİR       

  PROBLEMDİR

3-VİLAYET İÇERİSİNDE ZENGİN HAM MADDE KAYNAKLARIN DOĞRU KULLANILMAMASI DIR

 ÇÖZÜM  PROJELERİMİZ

MECLİSE  AİT  YEREL OFİS

       Her vekil adayımız seçildiğinde kendisine durumdan vazife çıkarmalıdır. Hangi partiden olursa olsun seçilecek vekillerimiz,ANKARAYA GİDEMEYEN FAKIR ,FUKARA  VE GURABA YADA HİÇ BİR SİYASİ OLUŞUMDA YER ALMAMIŞ BİÇARE VATANDAŞLARIMIZ  İÇİN  yerel de  OFİS  bulundurulmalıdır.  

       HİZMETİN ANKARA DIŞINA GÖTÜRÜLÜP ,ÜNİTER YAPININ DEĞİL ,HİZMETİN YÖREYE GÖTÜRÜLMESİ  sağlanmalıdır. BÖYLECE  vekillerimizin ,MECLİS ÇALIŞMALARI ,SEKTEYE UGRAMA YACAK ,MECLİS YIGILMALARI ENGELLENECEKTİR. Günlük ziyaretçi sayısının 10.000 civarında olduğu düşünülürse bu projenin gelecek meclis döneminde derhal yasalaşması sağlanmalıdır. Parti farkı gözetmeksizin tüm şehir vekillerimiz bu konuda dirayetli davranmalı ve Türkiye ye bir güneş gibi doğmalıdırlar.

TERMAL TURİZM

       ÇİFT DENİZE KIYISI OLAN BALIKESİR,TURİZM PASTASINDAN HİÇ YARARLANAMAMAKTADIR.  SAĞLIK TURİZMİNİ ,12  AYA BÖLEREK TÜM YIL KULLANILABİLİR HALE GETİREREK,ZENGİN -EMEKLİ AVRUPALI TURİSTLERİ GETİRECEK, ŞEKİLDE FUAR VE ORGANİZSAYONLARA KATILMAK, BU KONU DA  AJANSLARI KURMAK YADA  KURDURMAK, 9700 OLAN YATAK VE 71 TURİSTİK BELGELİ İÇLER ACISI TESİS SAYISINI ARTTIRMAK, TÜM YATAKLARI BİR POTADA GÖREREK BUNLARIN PAZARLAMASINI YAPMAK  YADA YAPTIRMAK her şehir vekilimizin birinci öncelikli görevi olmalıdır.Termal turizme bu şekilde İVME KAZANDIRILDIĞINDA, CAZİBE MERKEZİ OLAN BALIKESİR E  ZİNCİR OTEL AKININ SAĞLANMASI İÇİN GEREKLİ ALT YAPI ÇALIŞMALARI YAPILMALIDIR. Bu konuda arsa tahsislerinin,milli park ilanlarının acilen yapılanması sağlanmalıdır.

        Deprem riski ile yaşayan Balıkesir linin bunun karşılığı olarak kendinie lütfedilen bu sıcak su kaynaklarından olabildiğince yararlanmalıdır. Bir çok köy yerinde boşa akan cazibeli sıcak su vardır. Bir prodüksiyon firmasına belgesel olarak bile filmi yaptırılsa ve bunun ulusal bazda yayıun yapan kanallara pazarlaması yapılsa Balıkesair yerel olmayan sermaye akımıda sağlanacaktır. Yerel işletmeler bu konuya uzak dursada, el taşı ile el kuşu vurmaya alışmış ticari zihniyet yerine yabancı menşe i li sermaye Balıkesir imize çekilmiş olacaktır.

        Balıkesir de yaşı ellinin üzerinde olan tamirciler dahi lise mezunudur. Eğitimli insan sayısı turizm de en önemli sorundur. Diğer yörelerde eğitilmemiş inşaat işçiliği yapacak evsafta kimseler turizm sektöründe ara eleman polarak calışırken Balıkesir de yetişmiş insan yönü ile bu problemi olmayacaktır. 

 KERESTECİLİK

        Doğa nın Balıkeir e bahşettiği bir diğer kaynak  ORMANLAR  dır. AĞAC VE ÜRÜNLERİNİ DİĞER ŞEHİRLERİN TEDARİKÇİSİ OLARAK HAMMADE  GİBİ UCUZ FİYATTAN, İSTİHDAMI ÖLDÜREREK ,SADECE KERESTECİYİ ZENGİN EDEN AL- SAT TİCARETİ YERİNE İŞSİZLİĞE CARE OLACAK  ŞEKİLDE EMEK YOĞUN ORGANİZE MOBİLYA SANAYİNİN  BALIESİRDE KURULMASIUNI SAĞLAMAK BUNUN İÇİN BEDEAVA HAZİNE  ARAZİSİ TAHSİSİ İÇİN GEREKLİ YASAL ZEMİNİ OLUŞTURMAK her siyasetçinin ana fikri olmalıdır. Ulusal ve ululslarası piyasada markalaşmasını tammalamış firmalar KALİTE KONTROL ü yaparak üretimlerini fason imlatcılara yaptırmaktadırlar. Balıksir de 100 e yakın marangoz mobilyacı dukkan kapatmak zorunda kalmıştır. Sıfır ulaşım ve sıfır kar paylı hammade dağılımı ile sadece devasa depo teminleri ile bu büyük marka firmalar Balıkesir e cekilebilinir. Mobilya sektörü emek yogun olan bir sektör olup işsizliğe de çözüm getirecektir. Bu organizasyonu yapmak sana bana değil şehrin vekillerine düşer.

       Türkiyenin en güzel şehri Balıkesir de doğanın verdiği bir zenginlik kaynağını sayıları onları geçmeyen ailelere hizmet vermektedir. Onun yerine derhal EMEK-YOĞUN mobilya organize sanayinin kurulması,yurtdışı italyan markalarının Balıkesir de yatırım yapmasının sağlanması kısır siyasi cekişmelerle biribirinin bacağına kurşun sıkarak şehre patinaj cektirenlerden hesap sorulması gerekir. Bu işten keresteciler  zarar görmeyecektir.Keresteciler yine paralarını kazanacaklar dışarıya değil kendi yerel sanayici,lereine satış yapacaklarıdır.Ekstradsan mobilyacılar ve sayısı 100 leri bulan dükkan kapatmak zprunda kalan marangoz ustaları ve yetiştirecekleri çıraklarla işsizliğe bir neşterde vurulmuş olacaktır.

GIDA BORSASI

     Tüm Türkiye yi besleyecek girdilere sahip Balıkesir büyük şehirlerdeki ,büyük firmaların KÜÇÜK tedarikçisi ve köle işçisi olmamalıdır. Maalesef Balıkesir çiftçisi otunu sütünü etini yetiştirmesine ragmen 8 yıl önceki fiyatlarla süt fabrikalarına süt satmaktadırlar. Oysa 8 yıl önce 12 TL  yem cuvalı satılırken şu anki yem çuvalı 38 tl  DİR.

      Et yetiştirici olan köylülerimiz kiloda 3-5 TL  ye tamahkarlık ederek peşin yerine vadeli olarak lüks jip sahibi gibi gözükenlere mallarını satmakta ve el emegi göz nuru olan bedellerinin yerine kağıt parcalarına mahkum kalmaktadırlar.

       Zeytin üretici 8 sene evvel 80 kuruşa zeytini satarken, şu anda aynı fiyatlardan zeytini paraya cevirmekte 8 ayda yetişen ayçiçektem tem,n edilen çiçek yağı, 8 senede yetişmeyen zeytin ağacından temin edilen zeytinyağı fiyatına eş değer gelmektedir.

      Referansı Atsatürk olanlar için ‘’JKÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR’’ Milletin efendisi ac bilaç ekmeğe muhtactır. Tarlasını mazot giderlerinin artması sebebi ile işleyemez duruma gelmiştir. Emegğini koyarak hesapladığında zararına yetiştirdiği her üründen pararyı ara toptancılar kazanmakta köylü ye ŞÜKÜR  den başka dua  DÜŞMEMEKTEDİR. Bu makus talih köylülerin gücüne varmaları ,ara toptancı ve dolandırıcıları ortadan kaldırarak düzeltileceğiner onları inandırmalıdır. Bu vesile ile GIDA BORSASI  köylünün kurtuluş recetesidir.

     Et süt hayvan yumurta peynir zeytinyağı fiyatlarının günlük olarak belirlendiği ve tüm toptan alıcı ve satıcıların ajans önderliğinde buluştuğu borsa acilen oluşturulmalıdır. Borsa üyelerinin mal satma kaygısı malı nakliye kaygısı olmadan üretici kooperatifleri kanalı ile borsaya kagıt üzerindeki getirdikleri gerçek miktarlı gerçek evsaflı malın alım ve satıcısı buluşacaktır. İhale acılış fiatını müteakip her mandıracı tweklif verek sütünü,etini yağını alacaktır.

   Üreticinin malının satma kaygısı olmadığı gibi boşa ve lüks arabalı dolandırcılara malını kaptırma risikini de ortadan kaldırılmış olacaktır.

   Balıkesir snayileşmelidir ama tarımsal sanayi ,onun doğasıonı bozmyan sanayi ile gerekirse bacasız sanayi ile gelişmelidir.

HAYVANSAL ORGANİZE SANAYİ

     Et ve süt türeevlerininin sanayi mamul haline dönüşümünün sağlandığı ,bozulma ve satma riskinin en aza indirgendiği Hayvan organize sanayini oluşturmak için yasal zemin için gerekli şartları hazırlanmalıdır.

     Balıkesir in en fakir iki ilçesi bu konuda (savaştepe-Balya) derhal Hayvansal organize sanayi bölgesi olarak ilan edilmeli ve doğada yaşayan büyükbaş ve küçük baş hayvanların gelecek sermaye birikimi ile beraber etntegre tesislerin sahası olması sağlanmalıdır. Sığır ve koyun yeiştiriciliği 3-5000 M2 LERE sıkıştırılmış büükbaş veya küçükbaş hayvancılık yerine doğaya salınmış halde her köyü ve araxzisi bir çiftilik olarak kabul edip başkaca bir ürün yetiştirmeden sadace hayvan yemlenmesi ile ilgili razi tahsisatlarının yapıldığı ve karşılığında desteklemelerin köylüye verildiği her köylünün aynı zaman hayvan çifdtliğinin bir işçisi oalrak sigortalandığı ve bu konuda pirim muafiyetlerinin sağlandığı5000  dönümlük arazilerde hayvancılığın yapıldığı 60 Blya Köyünün 60 üretici kooperatifinin ortaklığında devase et entegre tesisinde etleri,n salama sucuga dönüşerek Pazar kaygısı olmadan Balya nın paris günlerine kavuşması hayal olmaz.

     Yıllık 1.000 TL gelir olan türk köylüsünü köyünde tutmayı beceremezsek,şehire gelen köylü ,yaşamın zor olduğu köyüne,tekrar dönmez ve sosyal erezyoın daha da yoğun olur.

       Bu tür organize snayini tüm Türkiye ye örneklik teşkil edecek şekilde kurulmalıdır. İlçe bazlı uygulama alanı başarıyı sağlayacaktır.

FUAR VE KONGRE MERKEZİ BALIKESİR

      Sağılk turuzminin gelişimine paralel olarak DOĞASI BOZULMADAN  Türkiye nin en cennet köşesi bALIKESİR ,üniversal tarım-hayvancılık-turizm fuarları ile BÜYÜKŞEHİR LERE YAKIN  olanın avantajını en ucuz maliyetli standlarla ,sahne şov ve saNAT sergileri ile desteklenerek merkez olacaktır.

      Sadece tabela üniversitesi gi bi tabele koyarak gel fuar merkezi olalım demekle fuar merkezi olunmaz. Geniş kapalı alan park problemi olmadan sanatçı destekli fiyat cazibeli,yurt içi ve yurt dışı katılımcı orgaNİZATÖR DESTEĞİ İLE  şehrimiz bacasız bir sanayiye kavuşabilir. Havalalını rantbal bir şekilde ululslararsı nitelik kazanarak çalışmaya başlar.

       Öncü sektör olarak tarım hayvancılık ve gıda fuarları tanzim edilip katılımcı firmalardan mal tedarik edenlere fıyat subvansiyonu sağlanarak hem katlımcılar hem de ziyaretçiler cazibesi arttırılabilinir. Bunu merkezi irade değil meclis kararı ile şehrin ve kamu yararı düşüncesi ile yerel idare ler yapabilir.

KÖRFEZE ÜNİVERSİTE

     Bacasız sektörlerden olan üniversiteyi şehrimizin vazgeçilmezlerinden sayabiliriz.Olmayanı yinre Balıkesir de yapacağız. Körfezde yer alan binlerce  taşınamz sadece yılın yaklaşık 60 günü sahibine hizmet ediyor. Geriye kalan 300 gün boyunca atıl bir vaziyette kalıyor.Öncelikle site şeklinde o lan ların  sahiplerini, organize ederek onlara 3 aylıkı intifa hakkının sağlanıp, 9 aylık kullanım süresini  kurulacak üniversitelere hissedar yaparak ,para kazanmasa bile emlak ve cevre vergisi külfetinden kurtulacsak şekilde nevi şahsına münhasır DEVREMÜLK  sözleşmeleri  ile bu taşınmazlar hem ekonomi,ye hem de bilime kazandırılmış olacaktır . Oralarının doğasının bozulmasını engellemke içinde imara kapamak gerekir. Komple sahili  milli park yapmak gerekir.  Termal turizmini, gelişimi halinde aynı yazlıklar devremülk şirketlerine sermaye olarak konulup her malikin tüm yıl gelirini oluşturacak şekilde hem yazlık olarak kullanacak hemde tüm yıl gelir kazanacaktır.

SONUÇ……Zor vardır ama imkansız asla.

( Balıkesir Ve Projeler başlıklı yazı HALİLİ tarafından 10.06.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.