Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 29.04.2009
Okunma Sayısı : 2936
Yorum Sayısı : 0
TRABZON VALİLİĞİ YAYINLARI

M.NİHAT MALKOÇ

Güzel Trabzon'umuzda okuma ve kitap adına örnek işler gerçekleştiriliyor. Kitap okuma seviyesi son derece düşük olan şehrimiz Trabzon artık okuyor. Ne oldu da okumayan şehir Trabzon, okuyan şehir Trabzon'a dönüştü? Sihirli bir el mi değdi de bu değişim ve dönüşüm yaşandı? Hayır, sadece yerinde bir kıvılcımla okuma sevgisi ateşi tutuşturuldu.

İsmiyle müsemma bir vali geldi Trabzon'a. O vali şehrimize bir anlamda bilgi ve nur(ışık) saçtı. Onun soyadı da "Okutan" dı. Sakarya'da ve Siirt'te "Okutan Vali" olarak nam salmıştı. Trabzon'a da böyle bir vali gerekiyordu zaten. Neticede bizim valimiz oldu. Trabzonlular, kendilerine böyle çalışkan ve ileriyi gören vali verildiği için bahtiyar oldular.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, kolları sıvayarak işe başladı. O, herkesin kendisinden çok şey beklediğinin farkındaydı. Bu beklentileri boşa çıkarmak istemiyordu. Bu düşünceyle yola çıktı Vali Nuri Okutan Bey… Önce kütüphanelerin altyapısını düzenlemekle ve kitap sayısını artırmakla başladı işe… Bu çerçevede, daha önceleri çok pasif olan ve birkaç kitaptan başka eser yayınlayamamış Trabzon Valiliği Yayınlarını zenginleştirdi. 63 tane kitap bastırdı Valilik Yayınları olarak… Bu kitapları Trabzon'un merkezinden en ücra köşesindeki okula kadar dağıttı. Bununla da yetinmeyerek değişik yayınevlerinden öğrencilere faydalı olabilecek kitaplar aldı. Okul kütüphanelerine koli koli kitaplar gitti. Bilginiz olması açısından Trabzon Valiliği'nin kısa zaman içerisinde yayınladığı kitapların listesini sunmak istiyorum size:

"Atatürk ve Millî Kültür(Dr. Müjgan Cumbur), Nutuk(Mustafa Kemal Atatürk), Babalar ve Oğullar(Turgenyev), Battal Gazi Destanı, Beni Tanıyor musunuz?, Beyaz Sessizlik(Jack London), Bize Göre(Ahmet Haşim), Ceza Sömürgesi(Franz Kafka), Çağlayanlar(Ahmet Hikmet Müftüoğlu), Çanakkale Zaferi ve İstiklal Marşı'nın Kabulü, Çocuk Kalbi(Edmando De Amicis), Dede Korkut Hikayeleri, Divan Şiirinden Seçmeler, Falaka(Ömer Seyfeddin), Fatih ve Kısa Oyunlar(A. Turan Oflazoğlu), Heidi(Johanna Spyri), İstiklal Şairi Mehmet Akif(M. Ertuğrul Düzdağ), Kaşağı(Ömer Seyfeddin), Kelile ve Dimne'den Seçmeler(Beydeba), Kış Masalı(William Shakespeare), Kutadgu Bilig'de Kut ve Töre(Sait Başer), Mesnevi'den Seçmeler(Mevlânâ Celâleddin-i Rumî), Müfettiş(Gogol), Ölü Canlar(Nikolai Gogol), Romeo ve Juliet(William Shakespeare), Safahat(Mehmet Akif Ersoy), Seçme Atasözleri, Safahat'tan Seçmeler(Mehmet Akif Ersoy), Seçme Hikayeler(Ömer Seyfeddin), Seçme Konuşmalar(Konfüçyüs), Seçme Türk Masalları, Sergüzeşt(Sami Paşazâde Sezai), Seyahatname'den Seçmeler(Evliya Çelebi), Sokrates Savunuyor(A. Turan Oflazoğlu), Tiryaki Sözler(Cenap Şehabettin), Sokrates'in Savunması(Eflatun), Tom Sawyer'in Maceraları(Mark Twain), Türk Dünyası Masalları-1(Cırttan ile Çilbik), Türk Dünyası Masalları-2(Yartı Kulak), Türk Dünyası Masalları-3(Aldar Köse), Türk Dünyası Masalları-4(Keloğlan ile Kahkaha Hanım), Türk Dünyası Masalları-5(Er Tapıldı), Türk Dünyası Masalları-6(Murkumomo ile Çomotay), Türk Halk Şiirinden Seçmeler, Türk Hikayelerinden Seçmeler, Yahya Kemal'de Türk Müslümanlığı(Sait Başer), Yalnız Efe(Ömer Seyfeddin), Yedinci Mühür(Ingmar Bergman), Yunus Emreden Seçme Şiirler…"

İnternetten araştırdım da hiçbir valiliğin bu kadar çok yayını olduğunu görmedim. Bu çok hayırlı bir hizmet… Bu hizmete sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler de destek oluyor. Yani bu kitapların ücreti devletten çıkmıyor. İşi biliyor Sayın Valimiz Nuri Okutan Bey… Bütçemiz yetersiz deyip çaresizleri oynamıyor. Neticede Trabzon şehri kazanıyor.

Bilindiği gibi Trabzon'daki okullarda, resmi dairelerde ve camilerde "Okuma Saati" uygulaması yapılıyor. Yukarıdaki kitaplar 2006-2007 Eğitim-Öğretim yılında Trabzon'da başlatılan "Okuma Saati" uygulaması kapsamında okul kütüphanelerini zenginleştirmek amacıyla Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın himayelerinde basımı yaptırılıp öğrencilere dağıtılmıştır. Yani okuyun demekle kalınmamış, okurlara kitap da sağlanmıştır. Bu projede Valimizle birlikte Hasan Dilekoğlu'nun da çok büyük emeği olduğunu söylemek istiyorum.
( Trabzon Valiliği Yayınları başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 29.04.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.