Hayat çok uzun olmamasına rağmen,  küçük olumsuzluklardan büyük sorunlar yaratıp çekilmez hale getirilebiliniyor.

Bu kısa hayatı daha yaşanabilir hale getirmek için olumsuzluklardan uzaklaşıp huzur bulduğumuz alana doğru yönelmek insanı daha mutlu kılar.

...
Tarihi süreç içerisinde medeniyetlerin oluşumunda en fazla katkısı olan insanlar muhakkak ki hayatı kolaylaştıran icatlar üreten mucit ruhlu kişilerdir.

Mucitler düşünürlerdir.


Düşünürler; aynı zamanda gelişime kapalı bağnaz toplumların bu hallerinden kurtulmaları için fikirler üreten ve hayatlarına geçirmeleri için çalışan kişilerdir.


İşte çağlar boyunca insanlara iyiyi, doğruyu, güzeli anlatarak; kötü, yanlış ve çirkinliklerden uzak durulmasını sağlamak için, her devirde o günün şartlarına göre en iyi yaşam kurallarını ortaya koyarak uygar yaşama yollarını sunmuşlardır.


Biraz okur-yazar biriyseniz, geçmişe doğru baktığınızda içinden büyük düşünürlerin çıktığı toplumların, daha uygar oldukları dolayısıyla da o çağın da daha medeni çağ olduğu görülecektir.

Örneğin; M.Ö 5. Yüzyılda yaşamış olan Sokrates, düşüncelerinin insanlara faydalı olması için sokaklara iner halkla iç içe bu görüşlerini anlatır tartışma ortamı oluşturarak içinde bulunduğu toplumun bazı şeyleri sorgulayıp kendi kendilerine bir yol çizmelerini sağlamak için çalışmıştır.

Benzer bir uygulama da Aristoteles tarafından yapılmış bu düşünce bilimini yöntemselleştirirek binlerce yıl düşünürlerin ustası olarak kabul görmüştür.


Büyük bilim adamı ve filozof İbn-i Sina'ya göre ise bütün elementlerin kendilerine has özellikleri olduğunu, her elementin kendine göre bir değer ifade ettiğini lakin değersiz metallerden, daha değerli olan altın ve gümüş gibi metallerin elde edilmesinin mümkün olamayacağını söyler.


Burada birkaç örneğini verdiğim düşünürlerin de ortaya koydukları gibi her varlık kendi niteliğine göre bir değer arzetmektedir.


Yeter ki bu değeri ortaya çıkaracak ortam ve şartlar oluşabilsin. Bu şartlar oluştuğu vakit elbette ki daha yaşanabilir bir dünya oluşacaktır. Yani demem o ki kavramlar kargaşasında kaybolmak yerine yeni kavramlar doğuracak üretim telaşına yönelmek gereklidir


Bunu da bugünkü din anlayışı ve ideolojilerin hegemonyasından çıkarıp evrensel ahlak kuralları içerisinde yol almanın genel menfaat açısından daha doğru olacağı kanaatindeyim.


Yavuz YILDIZBAŞ
Araştırmacı-Yazar
Eleştirmen 
( Öğretiler başlıklı yazı Kalemimyazar tarafından 20.03.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.